Ankara tavşanının kökeni Ankara yöresidir. 1700 lü yıllarda ingiliz denizciler tarafından Fransa ve ingiltereye götürülmüştür. Günümüzde başta Çin olmak üzere Fransa, Almanya, Macaristan, Arjantin, Şili, Brezilya da yaygın olarak Ankara tavşanı üretimi yapılmaktadır.
Ankara tavşanı yetiştirilmesinin ilk amacı yün üretimidir. Diğer tavşanlarda tüyler sadece 5 hafta uzarken, Ankara tavşanının tüyleri, folikül yapısından dolayı 14 hafta kadar uzayabilmektedir. Ankara tavşanının ayrıca eti, gübresi ve derisinden de faydalanılır.
Ankara tavşanı ülkemizin her iklim bölgesinde başarı ile yetiştirilebilir. 500 kadar Ankara tavşanının bakımı için bir kişi yeterlidir.
Ankara tavşanının yaygın olan tipleri :
Fransız Angorası : 3,5- 4,5 Kg. ağırlığında, beyaz ve farklı renklerde olabilir. Yün kalitesi iyidir.
Alman Angorası : Ortalama 4 Kg. ağırlığında ve beyaz renklidir. Yünü yumuşak ve yün verimi yüksektir.
ingiliz Angorası : kısa ve 2,5-3,5 Kg. ağırlığındadır .
Giant Angorası : 3,5-4,5Kg. dır. Alman Angorasına benzer.
Satin Angorası : 2,9-4,3 Kg dır. Yünleri daha parlak, ince yapılı ve ekonomik değeri yüksektir. Oldukça hassas ve ürkek olduklarından bakımı zordur.
Dünyada Avustralyadan Fransaya kadar birçok ülkede yetiştirilen ve sayıları milyonlarla ifade edilen Ankara Tavşanı, Ankara keçisi ve kedisi gibi safkan tavşanlar, Ankara civarından tüm Dünyaya yayılmışsa da ülkemizde soyu tükenmiş ancak yurtdışından getirilen damızlık çiftlerle yeniden çoğaltılmıştır. Ankara tavşanı anavatanı olan Türkiyede günümüzde ancak birkaç çiftlikte bine yakın sayıda bulunmaktadır.