amonyum nitrat ve mazotun belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. bilinenin aksine patlayıcı değil yanıcıdır. patlayan ve kayaç içinde çatlamaları gerçekleştiren lokumdur. patlamanın etkisiyle açığa çıkan yüksek ısı nedeniyle anfo yanar ve gaz açığa çıkarır. bu gaz çatlaklara dolarak bir basınç oluşturur ve çatlakları genişleterek malzemeyi gevşetir. işte böyle.
Yemlemeye duyarlı bir patlayıcıdır. düşük yoğunluklu prill amonyum nitrat ve mazot karışımından oluşur. Mazot oranı yüzde olarak 4-7 aralığındadır. Oluşturulan fiziksel karışımın homojenliğini görmek adına mazot içerisine boya atılarak renklendirilir. Boya rengi seçimine göre kırmızı-mavi-yeşil başta olmak üzere farklı renklerde olabilir. genel olarak 25 kg'lık torbalar halinde satılmasına karşın tonluk çuvalları da mevcuttur. Ateşleme için kapsüle duyarlı patlayıcılar kullanılır. kapsüle duyarlı patlayıcılar ise bir kapsül yardımıyla ateşlenerek patlatma işlemi gerçekleştirilmiş olunur. Günümüzde bazı üreticiler daha ucuz olduğu için mazot yerine madeni yağ ya da belone ticari isimli yağlar da kullanmaktadır ancak performans ve raf ömrü olarak ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Amonyum nitrat fuel oil karışımı için önerilen raf ömrü 6 aydır. Kullanılan nitratın kalitesine bağlı olarak keseklenme denilen sertleşme sorunları yaşanabilmektedir.
amonyum nitrat + fuel oil (mazot) karışımından elde edilen bir patlayıcı madde türüdür. açık ocak patlatmalarının bir numaralı kolay ve ucuz malzemesidir. 25 kg luk çuvallarda bulunur Pembe bir rengi vardır.
maden muhendislerinin, altyapi islerinde calisan insaat muhendislerinin hakim oldugu bir konudur. nonel veya elektrikli kapsuller ile, daha once rok ile delinmis deliklere doldurulur ve bir manyeto ile patlatilir. patlamayi baslatan manyeto, tetikleyen kapsul, isleme koyan lokum, etkisini arttiran ise anfo dur. bu isi yapan kisiye atesci denir ve ekibine de patlatma ekibi denir. patlatmayi tasarlayan ise muhendislerdir. hemen hemen bircok maden muhendisi ve insaat muhendisi ayni zamanda bir patlayici uzmanidir.