anestezi alınmasına rağmen ameliyattın farkında olma hali.
anestezi uygulamasının üç bileşeni vardır. bunlar sırasıyla bilinç kaybı, kas gevşemesi ve ağrı kesilmesidir. bilinç kaybında hastanın bilinci kaybolur, etrafla ilişkisi kesilir. kas gevşemesinde hastanın kasları bilinçli olarak, ilaçla anestezist tarafından gevşetilir, bir çeşit felç olarak düşünülebilir. hastanın bilincinin kapalı olması ve kaslarının çalışmaması ağrı duymayacağı anlamına gelmediğinden özel ağrı kesicilerle analjezi sağlanır bu da ağrı kesilmesi bileşenidir. tam bir anestezi uygulaması için bu üç bileşen aynı zamanda çalışmalıdır.
işte anestezik farkındalık bilinç, kaybının tam olarak oluşmamasıdır. hasta konuşmaları duyar, ameliyatta olduğunu bilir. ancak ağrı kesicisi olduğundan ağrı duymaz. kasları felç olduğundan istesede hareket edemez. tam bir psikolojik travmadır.
çok enterasan bir durumdur gerçekten.bunun filme konu olması da yaratıcı bir fikirdir.bu tür olay yaşayan insanlar bir süre sonra ciddi psikolojik sorunlar yaşayabiliyorlar.posttravmatik sendrom denilen bu gibi durumlar bazen kişinin hayat kalitesini bozabiliiyor.
anestezide farkındalık :ameliyatlarda uygulanan anestizede hastanın tamamen uyuması gerekirken 700 kişide 1 olabilecek bir ihtimalle hastanın uyumaması ve herşeyi duyması olarak tanımlanıyor.
yaptığım küçük bir internet taramasında öğrendim ki anestezik farkındalık yaşayan kişi o an için sadece sesleri ve bulunulan yerde olanları algılayabiliyor ancak sinirler gevşemiş olduğundan acıyı hissetmiyor. olay anında hastanın savunma mekanizmaları uyuşmuş olduğundan tepki veremiyor ve anestesizt olaydan ancak ameliyat sonrası hastayla konuştuğunda haberdar olabiliyor...