adını, yunan mitolojisindeki Etiyopyalı prenses andromeda'dan alır. andromeda, Etiyopya kralı cepheus ve kraliçesi cassiopea'nın kızıdır.
takımyıldızdaki en parlak yıldız, Sirrah adıyla da bilinen Alpheratz'tır. Alpheratz prensesin başını temsil eder ve Bayer isimlendirme sistemine göre Alpha Andromedae olarak adlandırılır. Eskiden Andromeda ve Pegasus'un ortak yıldızı olduğu varsayılmıştır ve Pegasi olarak da adlandırılmaktadır. Pegasi ile Perseus'un büyük karesi'ni oluşturur.
Andromedae Miraç (Mirach) adıyla bilinir ve prensesin kuşağını temsil eder. 88 ışık yılı uzaklıkta ve 2.1 kadirden bir yıldızdır.
Andromeda, ya da Almaç (Almach), büyük "A"nın güney kolunun ucunda bulunur. Kontrastlı renkleriyle güzel bir çift yıldızdır. Andromedae, Jüpiter kütlesinin 0.71 katı, 2.11 katı ve 4.61 katı kütlelere sahip belirlenmiş üç gezegenden oluşan bir gezegen sistemine sahiptir.
kappa andromeda'da 2012 yılında keşfedilen ve 12,8 jüpiter kütlesine sahip gezegen ise, bugüne kadar keşfedilen en büyük dış gezegegendir. (bkz: jüpiter'den 13 kat büyük gezegen)
öte yandan, samanyolundaki andromeda takımyıldızı, samanyoluna 2,2 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan andromeda galaksisiyle karıştırılabilmektedir. andromeda galaksisi, içinde 300 milyar yıldız barındırdığı sanılan ayrı bir galaksidir.
evrenin genislemesine ragmen samanyolu´na uzaklasmasi gerekirken yaklasmakta olan galaksidir. yaklasik 5 milyar yil sonra samanyolu ile ic ice gececek olan ve samanyolu´yla neredeyse ayni büyüklükte olan bir galaksi. astronomlar andromeda üzerinde sönük, sis tarzi bir isildama tespit etmisler ve buna m31 veya andromeda sisi adini vermislerdir. galaksimizden 1200 isik yili uzakliktadir ama andromeda sisi ise 2,7 milyon isik yili uzakliktadir. söylendigi gibi 88 veya 100 isik yili degildir. bu carpisma esnasinda olabilecekler icin bir cok hipotez ortaya atilmistir. bunlardan birisi ise; dünyaya hic bir sey olmayacagi, iki galaksinin birbirine girmesiyle büyük bir galaksinin olabilecegidir. bir digeri ise; galaksiler merkezinde bulunan karadeliklerin gravitasyonunun daha da güclenip, bütün galaksiyi yutmasi da söz konusu olabilecegidir.