andrey tarkovski

entry137 galeri22 video5
    86.
  1. üstad tarkovski'nin sağlam bir tespiti vardır..

    "doğu daima ebedî hakikate daha yakın olandır. ama batı 'bana bak, beni dinle, ben aşk kadar acıyı da anlarım' der. doğu kendi hakkında konuşmaz. kendini tanrı ve doğa içinde yitirir, kendini onlarda yeniden keşfetmek için.”
    2 ...
  2. 85.
  3. insanlar, yalnız olmayı ve mümkün olduğu kadar çok tek başlarına vakit geçirmeyi öğrenmeliler. Bence günümüz gençliğinin yaptığı hatalardan bir tanesi gürültülü ve her daim agresif etkinlikler ile bir araya gelmeye çalışmaları. Bana kalırsa yalnız hissetmemek için bir araya gelme arzusu talihsiz bir hastalık belirtisi. Her insan çocukluğundan itibaren kendi kendine vakit geçirmeyi öğrenmeli. Bu insanlar yalnız olmalı anlamına gelmiyor, fakat kişi kendinden sıkılmamalı çünkü öz benlik tarafından baktığımda kendi kendine vakit geçirmekten sıkılan insanlar bana tehlikede geliyor.

    Andrei Tarkovsky
    0 ...
  4. 84.
  5. sinemanın bilge kişisi, offert ile nostalghia ile dimağları allak bullak etmiştir.
    0 ...
  6. 83.
  7. filmleri metinlerarasılık yöntemi ile tasavvufla dahi kıyaslanabilir. her karesine bir hikaye sığdırılır niteliktedir. şahsen favorim "nostalghia" ve "zerkalo"dur. ayrıca nuri bilge ceylan ne kadar etkilenirse etkilensin tarkovski ile yan yana gelebileceğini zannetmiyorum. severleri kızmasın lakin zerkalo filmindeki yükseliş sahnesinin yanından bile geçemez nuri bilge ceylanın elma sahnesi. naçizane yorumum.
    2 ...
  8. 82.
  9. 4 Nisan 1932'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde doğdu.
    Sergei Eisenstein'den sonra adı en çok duyulan Sovyet sinemacılardan biri olan Andrei Tarkovsky ( Ünlü şair Arseniy Tarkovsky'nin oğlu ), VGIK Sovyet Film Okulu'na girmeden önce müzik ve Arapça eğitimi aldı. VGIK'te saygın yönetmen Mikhail Romm'un öğrencisi oldu. Romm öğrencilerini bireysel yeteneklerini geliştirmek yolunda teşvik eden bir entelektüeldi.
    Tarkovsky uluslararası sinema arenasında, ilk uzun metrajlı yapımı olan Ivanovo detstvo (ivan'ın Çocukluğu - 1962) ile dikkatleri üzerine çekti ve Venedik Film Festivali`nde büyük ödül kazandı. On iki yaşında bir casusun hikâyesini anlatan bu ödüllü film, ikinci yapımı için otoritelerde büyük bir beklenti oluşturdu.
    ikinci filmi Andrei Rublyov (Andrey Rublev - 1969 ), 1971'e kadar Sovyet yetkililerce yasaklanmış olarak kaldı. Cannes Film Festivali dahilinde, ödül almaması için kasıtlı olarak festivalin son günü sabah saat 4:00'de gösterilmesine rağmen bir ödül kazanmayı başardı. 1972'ye gelen, ünlü bilim kurgu yazarı Stanislav Lem'in aynı adlı romanından uyarlanan Solyaris (Solaris), Stanley Kubrick'in 2001: Bir Uzay Destanına Sovyetlerin cevabı olarak görüldü ancak Tarkovsky bunu hiçbir zaman kabul etmedi. Solaris gezegeninin yörüngesindeki bir uzay istasyonunda yaşanan doğaüstü olayların ve insanların hayalleri ve vicdan muhasebeleri üzerine derin bir gerilim-bilim kurgu filmi olan Solaris, diğer yapıtlarına göre daha rahat bir şekilde seyirciyle buluştu ancak 1975'te çektiği Zerkalo ( Ayna ) ile tekrar Resmi Engellere takıldı. Tarkovsky'nin kendi çocukluğundan kalma bazı anıları ile, kırklı yaşların sonundaki bir adamın çocukluğu, annesi ve savaş ile ilgili anılarında Sovyet halkına farklı bir bakış açısı sunan bu film yine pek çok resmi otorite tarafından yasaklanması gereken bir film olarak görüldü.
    Bir sonraki film Stalker (iz Sürücü - 1979), ilk versiyonun bir laboratuar kazası ile ile yok olmasından sonra, çok düşük bir bütçe ile yeniden çekilmek zorunda kaldı. Tarkovsky sinemasının belirgin özelliklerinden olan ağır ve uzun planların, özenli kompozisyonların, derin anlamlar içeren diyalogların en güzel şekilde kullanıldığı bu filmi takip eden ve resmi makamların izni ile italya'da çekilen Nostalghia (Nostalji - 1983) Andrei Tarkovsky'nin sıla özlemini dışa vurduğu ve sürgünde çevirdiği ilk filmidir. Son filmi Offret (Kurban - 1986)'in çekimlerini isveç'te, Ingmar Bergman'ın ekibi ile tamamladı. Aynı sene Cannes Film Festivali'nde tam dört ödül alarak festivale damgasını vurdu. 28 Aralık 1986 tarihinde, Paris'te akciğer kanseri sebebiyle hayata veda etti.
    1990'da "sinema sanatına olağanüstü katkısı, evrensel insani değerleri ve hümanist düşünceleri olumlayan yenilikçi filmleri" nedeniyle Tarkovsky'ye Lenin Ödülü verildi.
    bu bilgiler http://tr.wikipedia.org tan alınmıştır.
    3 ...
  10. 81.
  11. günlüklerindeki yalınlığa, sadeliğe vurulduğum yönetmen. Sinemadaki o ağdalı duruştan, durumdan eser yoktur günlüklerinde.

    “Eğer genel bir izleyici kitlesine ulaşmak istiyorsanız, Star Wars ve Superman gibi, sanatla hiç ilgisi olmayan filmler yapmalısınız. Bununla halkın aptal olduğunu söylemek istemiyorum, ama onları memnun etmek için de kesinlikle böyle bir ıstıraba katlanamam. Sinema, insanlığa hiçbir şey öğretemez, çünkü insanlık, hiçbir şey öğrenemeyeceğini, son dört bin yılda yeteri kadar ispatlamıştır.”
    11 ...
  12. 80.
  13. 5 dakikayı 45 dakikada anlatabilmektedir. işin ilginci bunu sıkmadan yapar. vasat diyenler hollywood sineması çocuğudur. solaris'i george clooney'in rol aldığı versiyonuyla tanır.
    1 ...
  14. 79.
  15. Kamera kullanarak şiir yazan adam.

    "Her sanat eseri bir dua, Tanrı'ya bir yakarıştır. insan yalnızca duasıyla yaşa" demişliği vardır.
    0 ...
  16. 78.
  17. "ilginç olmak için ilginç olunmaz," diyor Tarkovski. O böyle yalın ifade etmişken, üzerine eklenecek her şey, fazlalık.
    1 ...
  18. 77.
  19. --spoiler--
    izin ver çocuklar gibi çaresiz olsunlar, çünkü güçsüzlük muhteşem bir şeydir ve güç, hiçbir şey. insan doğduğunda güçsüz ve uysaldır, öldüğünde ise, katı ve duyarsızdır. bir ağaç büyürken hassas ve esnektir, ama kuruduğunda ve sertleştiğinde ölür. sertlik ve güç, ölümün refakatçisidirler. uysallık ve güçsüzlük, varlığın canlılığının dışa vurumlarıdır. çünkü katılaşan hiç bir zaman kazanamaz.
    --spoiler--
    0 ...
  20. 76.
  21. 75.
  22. sinema okuyan öğrencilerin özellikle kariyerlerini yönetmenlik üzerine kuran öğrencilerin hayranı olduğu yönetmen.
    1 ...
  23. 74.
  24. 73.
  25. tam bir efsane. 25 yıla, 12 film, 3 kitap, 2 evlilik sığdırmış fikir fabrikasıdır. filmlerini izlememenin vermiş olduğu eziklikten kurtulmak için biran önce filmleri edinmeye başlayacağım. gerçekten kısa vadede, efsane olan insanlara ayrı bir saygı duyuyorum. boş yaşadığımın farkına varmama neden olup, bir şeyler için çalışma arzusu kazandırıyorlar. bu adamların ölüleri bile ders veriyor insanlara.
    0 ...
  26. 72.
  27. andrei, ölümünden sonra kendi kafatasının william shakespeare'nin hamlet isimli oyununda kullanılmasını vasiyet etmiştir. sonraları, tiyatroda kimse andrei'nin kafatası ile oynamak istememiştir. uzunca süren çekingenliğin ardından, nihayet bir delikanlı kafatasını eline almayı başarmıştır. yine andrey, tüm vücudunun bilimsel çalışmalara için kadavra olarak kullanılmasını da vasiyet etmiştir.
    2 ...
  28. 71.
  29. --spoiler--

    Deli bir adam size...
    Kendinizden utanmanızı söylüyorsa...
    Ne biçim bir dünyadır burası!

    --spoiler--
    2 ...
  30. 70.
  31. efsane olan rus yönetmen.

    Buluşmalarımızın her anını
    Bir şenlikmişçesine kutlardık.
    Yeryüzünde yalnız biz vardık.
    Bir kuştan daha cesur ve hafiftin
    Bir hayal gibi merdivenleri uçarak
    Yağmurlarla ıslanmış leylakların arasından geçirip
    Aynanın ötesindeki ülkene götürürdün beni.
    *
    3 ...
  32. 69.
  33. kendisiyle yapılan bir ankete şu yanıtları vermiştir.

    --spoiler--
    1974, Moskova

    anket

    1- en çok sevdiğiniz doğa olayı nedir?
    yanıt: tanyeri, yaz, pus

    2- en sevdiğiniz mevsim nedir?
    yanıt: kuru, sıcak sonbahar

    3- en sevdiğiniz müzik eseri?
    yanıt: bach, johannes passion

    4-rus düz yazı çalışmalarından en sevdiğiniz eser?
    yanıt: suç ve ceza

    5- yabancı düz yazı çalışmalarından en sevdiğiniz eser?
    yanıt: doktor faustus

    6- en sevdiğiniz rus öyküsü?
    yanıt: bunin, güneş çarpması

    7- yabancı öykü?
    yanıt: maupassant'ın öyküleri ve thomas mann'ın "tonio kröger"i

    8- en sevvdiğiniz renk?
    yanıt: yeşil

    9- en sevdiğiniz şair?
    yanıt: puşkin

    10- en iyi rus yönetmeni?
    yanıt: ?(yok)

    11- yabancı yönetmen?
    yanıt: robert bresson

    12- çocuklarım sever misin?
    yanıt: her şeyden çok

    13- kadının özü nedir?
    yanıt: aşk uğruna boyun eğiş ve kendini aşağılama

    14- ya erkeğin ki?
    yanıt: yaratıcılık

    15- sevdiğiniz kadın saç rengi?
    yanıt: kızıl

    --spoiler--
    kaynak: zaman zaman içinde, günlükler( andrey tarkovski)
    0 ...
  34. 68.
  35. ya biliyoz amına koyim bergman'ın tarkovski'nin götünü yaladığını da bergman işte böyle bir mütevazılık abidesi daşanı yirim ben o'nun! ya şey meselesi işte "aman efendim biz kimiz ki bizden büyükler var..." dalkavuk bergman. ama severim, çok severim.

    ek: önce mütevazı sonra dalkavuk. olmadı, yakışmadı.
    0 ...
  36. 67.
  37. ingmar bergman'ın kendisi hakkındaki görüşü,

    "o düşsel mekanlarda bir uyurgezerin güveniyle hareket eder, hiç açıklama yapmaz. zaten ne açıklayacaktır ki. düşlerini bütün iletişim araçlarının en zoru, ama bir anlamda en isteklisi aracılığıyla görünür kılabilen bir gözlemcidir o. ben bütün hayatım boyunca onun büyük bir doğallıkla dolaştığı kapıları yumruklayıp durdum."
    0 ...
  38. 66.
  39. bergman bu arkadaşı sikertir bi kenara atar arkasında dönüp bakmaz bile.

    ek: bu nasıl bir yorum ulan? bırak sen izleme bi bok git dizi izle sen.
    2 ...
  40. 65.
  41. gelmiş geçmiş en "başka" yönetmendir. en iyi değildir, en iyiler bir sürüdür, guy ritchie bile en iyi olabilir misal...

    ama tarkovski başkadır.
    0 ...
  42. 64.
  43. bir onur ünlü değil. göndermeleri çok zayıf.
    0 ...
  44. 63.
  45. filmlerinde kullandığı yağmur yağdırma makinesini flash tv ve samanyolu'na hediye ettiğini düşündüğüm yönetmen.
    0 ...
  46. 62.
  47. dünya sinema tarihine damga vurmayı başarabilmiş efsanevi rus yönetmen.

    --spoiler--
    Kurban Offret - Sacrificatio
    Nostalji -
    --spoiler--
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük