Yeryüzünde volkanik faaliyetlere sahne olmuş bölgelerde oluşmuş alkalikalk ve alkali karakterli, petrografik olarak diyorit ve benzeri derinlik kayaçlarının püskürük serileri.
Bazen poroz, gri, siyahımsı temel renk gösteren bu kayaçlar, daha yaşlı unsurlarında değişimden dolayı yeşilimsi, kahveremgimsi, kırmızımsı ve benekli bir görünüm arzederler. Ankara civarında bol bulunan andezit, yapılarda kullanılır ve Ankara taşı olarak da isimlendirilir.
Andezit yaklaşık yüzde 52 ve 63 arasında silika (Si02) olan gri-siyah volkanik kayaçtır. Andezitler , çoğunlukla plajiyoklaz feldispatından ve bir veya daha fazla piroksen (klinopiroksen ve ortopiroksen) ve az miktarda hornblend'den oluşan kristaller içerir. Silika aralığının alt ucundaki andezit lav ayrıca olivin içerebilir. Andezit magma kalın lav akışı olarak stratovolkanlardan patlar ve bazıları da birkaç km uzunluğa ulaşır. Andezit magma ayrıca, piroklastik akışlar, dalgalanmaları ve muazzam patlama sütunlarını oluşturmak için güçlü patlayıcı püskürmeler oluşturabilir.
Andezitler 900 ila 1100 ° C arasındaki sıcaklıklarda patlar.
ek olarak:
Andezit sözcüğü Andezit kayaçlarının yaygın olduğu Güney batı kenarında bulunan And Dağları'ndan türemiştir.
Andezit , 1883'deki büyük Krakatau patlaması sırasında patlak veren ana kaya türüdür.