aşırı tuzlu sardalya vb. balıklardan yapılan gıda maddesi.
normalde balık asla sevmiyorum ama diyet dolayısı ile balık yemek zorunda olduğumdan her türlü balığı yedirten annem sayesinde bugün tanıştım. ama sonuç kötü, sevmedim, sevemedim.
zannımca izmirli bir kız buna değil de kürt bir arkadaşa yüz vermiş, garibimin içine dert olmuş. kurt erkeginden hoslanan batili kiz diye başlık açmış. bütün izmir bu hatayı telafi etmek için canla başla çalışmalı bence.
lisede de bir kız vardı bana yüz vermemişti. o da salaktı.
türk düşmanı faşist kürt ve ermenilerin,
türklerin anadoluda ne işi var, orta asyaya geri dönsünler , kürtlerle ermeniler anadoluyu paylaşsınlar" düşüncesinde olduğuna kanının son damlasına kadar inanan yazardır.
kıyıda köşede 1-2 tane kalan kim varsa onların üzerine gitmek durumunda kalmış ve her erkeğin yaşadığı sıradan saçmalıkları yaşamış , sadece bir kısmını anlatmış yazardır.
malzemeler:
kapari,
1 çorba kaşığı zeytinyağına yatırılmış 6 adet ançuez,
zeytinyağına yatırılmış
1 kahve fincanı maydanoz, kıyılmış
2 çay kaşığı limon suyu
3 adet yumurta
100 gr tereyağ
karabiber
tuz
tarifi:
yumurtaları katı olarak haşlayın, sarılarını alıp, iyice ezin. ançuezlerin kılçıklarını ayırdıktan sonra, blender yardımıyla macun kıvamına getirin. kaparileri havanda iyice dövün. tereyağını küçük parçalara böldükten sonra, tahta kaşıkla yardımıyla iyice ezip krema kıvamına getirin. sonra buna tuz, karabiber serpip maydanoz, yumurta sarısı, kapari ve ançuez ilave edin. iyice karıştırıp birbirlerine yedirdikten sonra, 1-2 damla limon suyu damlatın. vu şekilde hazırladığınız ezmeyi, kanepe ekmeklerine sürüp servis yapın.
gerçek adı ançüez olup başlık açarken türkçe karakter kullanamama kurbanı olmuştur. Ayrıca bu yiyecek türünü ilk defa * bir italyan yazarın kitabında okumuştum. kitabın baş karakterlerinden birinin en sevdiği şey ançüezdi ve annesi çok güzel ançüez yapan bir çocuğa aşıktı. * Ayrıca bu yiyecek kapari adı verilen bir başka muamma ile birlikte sunulabiliyormuş ayrıntılı bilgi şöyle*
Ançüez, hamsiye benzeyen küçük deniz balığı anchoiden yapılıyor ve italya'da büyük fıçılar ya da teneke kaplar içinde tuzlanarak saklanıyor. Kullanılacağı zaman soğuk su altında yıkayıp, tuzundan arındırmanız gerekiyor. Kafasını ve kılçığını çıkarıp, kurulayıp eğer hemen kullanılmayacaksa zeytinyağının içinde bekletmekte güzel bir yöntem. Türkiye'de Tariş cam kavanozlarda ve sızma zeytinyağında marine edilmiş ançüze satıyor. Hatta kaparilisi de mevcut.
Kapari ise Bir Ot Masalında yazdığına göre; Türk mutfağındaki varlığı 14. yy.da başlayan kebere turşusu...ve şimdi nedense kapari diye biliniyor. Tamamiyle bir Akdeniz bitkisi olmasına rağmen ülkemizde pek kullanılmıyor ama Avrupa ve Amerika'da çok sevildiği için yetiştiği yörelerde toplanıp turşusu yapılıp, ihraç ediliyor.