bugün

Dedesinden kalma oteli işleten zebercet in öyküsü.roman boyunca ruhsal ve fiziksel betimlemeler sıkça yapılmıştır.saplantılı olan zebercet otelde bir gece kalan kadını unutamaz,sürekli onu hayal eder.iç dünyası karışıktır,zaman zaman oteli işletmez.sonunda intihar etmeye kalkar.
filmi de var. youtube'dan izleyebilirsiniz.
uyarlaması david lynch filmleri gibidir.
(bkz: ömer kavur)
ilk olarak 1973 yılında basılan yusuf atılgan imzalı roman. aylak adam'a benzer bir romandır. bireyin bunalımını hikaye edinmiştir.

kitabı filminin fersah fersah ötesindedir. kitabı okurken imla kasanların bu sanat eserini değerlendirmesini beklememek lazım. yusuf atılgan yazarken, anlatıcının anıları ve düşlerinin karıştığı müthiş bir dil tutturuyor. defalarca okunsa dahi aynı paslı duyguları yaşatabiliyor insana. türk dilinin üst düzey anlatılarından birine sahiptir bu roman.

--- spoiler ---
hikaye, kahramanını intihara sürüklerken okuyucuya da aynı duygu aşılayabilecek bir atmosfere sahip. sonunda intihar etmeseniz bile, artık bunun makul bir şey olduğunu kabul ediyorsunuz.
--- spoiler ---
Bu romani cocuklar icin 100 temel arasina koymak hangi aklin urunudur.Insani buhrana surukler bu kitap.
Türk edebiyatının ve Türk sinemasının en derinlikli eseridir. Ömer Kavur harika bir yönetmen Yusuf Atılgan harika bir yazardır.
Yusuf atilganin dostoyevski kokan harika kitabi.

Tekdüze, yapayalnız, basit bir yaşamın insanı intihara adım adım nasıl götürdüğünü başarılı ruh cözümlemeleriyle anlatmıştır.

Aylak adam gibi şımarık bir piç değildir zebercet. Gerçekten yalnızdır.

Aylak ne amk ? Kira geliriyle yaşa, kafana göre takıl, gez toz, karı kız kes.. heee..aman çok varoluşsal..olmadı Yusuf amcam.. aylak adamı boşa yazmışsın.
yusuf atılgan'ın en güzel eserlerinden değişik takıntıları olan,ne ölü ne de sağ bir yaşamın kahramanı,anayurt oteli katibi zebercet'i anlatmakta.
Atılganın başyapıtı.
henüz bitirdiğim yusuf atılgan romanı. ben de çoğunluk gibi aylak adam ile tanıdım yazarı ve ilk olarak şunu söyleyebilirim ki; birçok yazarın romanlarında birbirine benzeyen karakterler görürken bay c. ve zebercet'in birbirinden farklı ama zıt değil sadece farklı olması yaratıcı bir kafadan çıkabilir ancak.

onun dışında kitabı okurken yazarın yaratmak istediği bir atmosfer var ve siz onu yakalayabiliyorsunuz. zebercet'ten hem nefret ediyor hem de onu anlıyorsunuz. bir karakteri sevmek ya da nefret etmek kolay iş, peki ya anlamak? işte bu noktada atılgan'ın anlatımı devreye giriyor.

birkaç romanını daha okuyunca belki daha güzel bir şekilde yorumlayabileceğim ve pek yakında filmini de izleyeceğim kitap.
aylak adam'ı okuduktan sonra çok sarmayan eser.
yusuf atılgan ın en önemli eserlerinden biridir bir çok psikiyatrist e göre baş karakter zebercet şizoid kişilik özelliklerini barındırmaktadır,yönetmenliğini ömer kavur un yaptığı ve başrolde macit koper in oynadığı bir film çekilmiştir,psikolojik dış dünyaya yabancılaşmayı bunun sonucunda yalnız bir yaşam yaşayan her günü birbirinin aynısına benzeyen kendi dünyasında otelinde takıntılı bir yaşam yaşayan bir adamın öyküsü.
Ruhunda büyük bir şiddet barındıran Zebercet' in hikayesi olan roman.
Sen nasıl bir kitapsın? Zebercet. Kız kılıklı bir erkek mi yoksa arkadaşlarının dediği gibi?
Okudukça konakta birçok aşna fişne karıştıranlardan birinin çocuğu mu yoksa? Evde beslemelerden birinin çocuğu olarak babasına bu çocuk senin mi dediler yoksa?
Yine atalarından bir miras olarak o da kendini astı mı yoksa?
Otele gelen her müşteri dışarıda gördüğümüz tiplerle beraber yaşıyoruz. Her tipten, duygudan, yaşantıdan insanlar Anadolu'nun bir köşesindeki otele girip kapılarını kapattıktan sonra ertesi güne kadar yaşamlarını gizliyorlar. Günümüzde lüks otellerde de yok mudur böyle yaşananlar?

Okudukça her bir satırında bu kitap bitmesin zebercet hayatın içinde olsun, gündelikçiyi ve kediyi öldürmesin, gündelikçiyi kullanmasın, zebercet otele gelen kadını beklemesin, zebercet evlenip çoluk çocuğa karışsın, normal, sıradan bir insan olsun istersiniz ama olmaz. Beynin hava alması pek de iyi değil. Etrafımızda zebercetler yok mudur?
Bir yusuf atılgan romanı.
Macit Koper, zebercet' i başarıyla oynayarak, anayurt oteli' ni ve zebercet'i unutulmaz kılmıştır.
zebercet in her şeye hallendiği roman.
filmini es geçiniz.

kitabını yakın zamanda okudum. edebi yönden doyurucu fakat birkaç yönden eleştiri yapmak isterim.

iç ses bazı yerlerde gerçekten iç içe geçiyor. bu sebeple edebi çözümlemede bazen zorluklar yaşadım.

--spoiler--

fakat zebercet karakteri... türk edebiyatında yaratılmış en güzel 5 karaktere rahat oynar.

zebercet klasik türk köylüsü.

dayısı tarafından cinsel istismara uğramış kadının koynuna girerek kendisinin kadının iş vereni olması statüsünden yararlanmış, havlusunu otelde unutmuş kadının havlusunun üzerine boşalarak erkekliğini tatmin etmiş, otele gelen her müşterisi hakkında yargıda bulunmuş, otelde kalan müşterilerin kapılarını dinlemiş ve en mahrem seslere kulak kabartmış, köylü insanın gereksiz merakını üzerinde barındıran, kendisinden küçük bir erkekle beraber olma isteği duyan, (ki bu isteği otelde konaklayan bir çiftin etkisinde kalarak duyduğunu düşünüyorum.) eğitimsiz, ve büyük ölçüde cahil.

yani türkiye'nin her yerinde karşılaşabileceğiniz bir karakter. düzen ve stabilizasyonun bir süre sonra sık boğaz ettiği zebercet.

aslında ülkenin ahlaki normlarını geçin, kendisi bile yaşadığı ahlaki çöküntünün dibine vuruyor.

evet bir insanın kendini asması bu kadar güzel betimlenebilir, evet zebercet'in yalnızlığı sizi bir süre sonra ele geçirebilir. fakat zebercet leş bir karakter arkadaşlar.

--spoiler--

yusuf atılgan benim gözümde usta bir betimlemecidir.

tek pişmanlığım, anayurt oteli'ni aylak adam'dan önce okumuş olmam. sanırım o karakterin patlaması zebercet idi ve ben bu fırsatı kaçırdım
yusuf atılgan'ın kitabı, ömer kavur tarafından sinemaya uyarlanmıştır. zebercet'i macit koper canlandırır. nazilli'de ankara palas oteli'nde çekilmiştir ki otel, nazilli istasyonundan çıktığınızda hafif sol tarafta kalıyor. şu an müzedir. müze içerisindeki eşyalara dokunduğunuz zaman güvenlik tatlı dille uyarıyor.
Edebiyat alanında naçizane bir akademisyen olarak edebiyatımızın en önemli 5 romanı içerisine aldığım eserdir. Bu kanıya neden, niçin ve nasıl vardığımı roman hakkında en kısa zamanda yazacağım uzun bir inceleme başlığında bulabilirsiniz.
Filminde, zebercet' e hayat veren macit koper'in performansı unutulmazdır.

Macit Koper'i, hangi rolde ya da hangi platformda görürsem göreyim, zebercet'i izliyor gibi hissediyorum.
anayurt oteli rahatsız edici derecede gerçekçi bir romandır.Ana karakterin gözünden o kadar gerçekçi yaşarız ki olayları romanın içinde buluruz kendimizi. söylediklerim klişe gelebilir. Hayatımda okuduğum en gerçek kitaptır kendisi.
ana karakter zebercet'in ona buna hallendiği roman.
macit koper in harika oyunculuk sergilediği ömer kavur filmi.
Okurken albert camus-yabancı yı okuyor gibi içsel bir sıkıntıya girdim. Çok olağan olduğundan sıkıcılığını farketmediği bir yaşamı var zebercet’in. Sonra bir kadın geliyor otele ve o günden itibaren zebercet’ in takıntılı, hastalıklı tüm duyguları tek tek beliriveriyor. iyileşmeyi iyileştirmeyi beceremiyor. Katli mümkün olan her şey katlediliyor romanda. Kirletirken sıkıcı yaşamını sırayla temizliyor sanki. Havluyu kirletirken ve ısrarla kiri temizlemezken bile.