anayasa nın değiştirilemez maddelerinin değişmesi

entry8 galeri0
    1.
  1. cumhurbaşkanı erdoğan ın açıklamalarına bakılırsa yakın zamanda olacak durum.

    edit:imla.
    0 ...
  2. 2.
  3. hiçbir şekilde bu maddeler değiştirileme. gerekli tehdit geldi zaten.

    https://www.youtube.com/watch?v=02_vvvNJ1Ro
    1 ...
  4. 3.
  5. değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri kanunu dolanarak değiştirmek emellerini gerçekleştirmek için, değiştirilmesi teklif edilebilecek anayasa maddelerini sıçrama tahtası olarak kullanmayı becerecek kalibrede bir hukukçuyu daha analar doğurmadı.

    özet: hileye başvursanız da değiştiremezsiniz ! bu diğer katakulli işlere benzemez.
    2 ...
  6. 4.
  7. Demokrasi halkın iradesiyle yonetilmekse, bu iradeye şöyle yada böyle gerekçeler le kota koymak sözünü ciğnemektir. Yüz yıl önce si beşeri yasalar topluma dar geliyorsa ve toplum bunu istiyorsa değiştirilir hemde bal gibi değiştirilir. Zaten buna engel koymak sadece biraz geciktirir o kadar.
    0 ...
  8. 5.
  9. anayasanın feshi ile gerçekleşebilecek durum.
    0 ...
  10. 6.
  11. 4. madde için koruma olmadığı için o madde değiştiriliese ilk 3 madde üzerindeki koruma da kalkar. bu suretle ilk 3 madde değiştirilebilir.
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. o kadar kolay olmayan durum. anayasanın 4. maddesi, ilk üç maddenin değiştirilmesinin teklif dahi edilememesini söylüyor. 4. maddeyi kaldırmaya çalışmak, ilk 3 maddenin değiştirilebilir statüye getirilmesini teklif etmek demektir ki bu da 4. maddede belirtildiği üzere anayasaya aykırıdır. yani 4. madde aslında sadece ilk 3 maddeyi değil, konteks gereği kendi kendisini de korumaktadır. zaten kanun koyucu da 4. maddeyi hazırlarken anayasamızı sert bir anayasa haline getirerek ilk 3 maddede belirtilen temel esasların değiştirilebilmesinin önüne geçmek istemiştir.

    anayasa mahkemesi (bağımsız ve işler durumda olduğu müddetçe) böyle bir değişiklik talebini şeklen reddedecektir. peki diyelim hükümet aymnin kararını yok saydı. o zaman ne olacak? hükümet hukuki meşruiyetini kaybetmiş olur. böyle bir eylem, anayasal düzene açık bir darbe olur. devletin kolluk kuvvetleri, ordusu, güvenlik güçleri... hiç birisi hukuki meşruiyetlerini sürdüremezler. bu durum da zaten onları hükümetin bu darbe girişiminin karşısında durmaya itecektir, itmelidir.

    zaten öyle bir korkunuz olmasın. akp bu seçimlerde anayasayı değiştirebilecek çoğunluğa sahip olamayacaktır. o yüzden hukuken öyle bir korkum yok benim şahsen.

    ancak şuna da değinmeden edemeyeceğim. değiştirilemez madde ne demek yahu? o maddelerin içerisinde ankaranın başkent olması var mesela. yahu diyelim ki gelecek elli yıl içerisinde türkiyenin yapısı o kadar çok değişti ki, ankaranın başkent olarak kalması imkansızlaştı. ne olacak şimdi? taa 2050de yaşayan vatandaşlarımız, sırf 80 darbesini yapan herifler böyle bir maddeyi getirdiler ve "bunu asla değiştiremezsiniz" dediler diye, ne yaparlarsa yapsınlar bu maddeleri değiştiremeyecekler öyle mi? yahu böyle bir şey teknik olarak bile mümkün değil ki. hukuken bir hükümetin (hele ki bir darbe hükümetinin) anayasa maddesine "değiştirilemez" diye madde koydurması akıl alır bir iş değil bir kere. sen kimsin arkadaş? tanrı mısın sen? ne demek değiştiremezsiniz?

    o yüzden bu maddeler eğer korunmak isteniyorsa, daha farklı bir metot uygulanmalı. mesela diğer anayasa maddelerinin değiştirilme sürecinin başlatılabilmesi için minimum 330 oy (meclisin 5te 3ü) gerekiyor değil mi? o halde bu maddeler için bu sayıyı 440a çıkart mesela. bu oy alındıktan sonra normalde reisi cumhurun bu maddeyi olduğu gibi kabul etme hakkı var değil mi? olmasın. onun yerine zorunlu halkoyu (referandum) iste. böylece hem ilgili maddeleri daha makul ve daha meşru bir şekilde korumuş olursun, hem de "değiştirilemez" maddelerin çok zaruri durumlarda ve ülkede de bir konsensus oluştuğunda değiştirilebilmesini sağlamış olursun.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük