anayasa madde 34

entry3 galeri0
    1.
  1. anayasal hakkımızdır eylem diyenler için bir kez anlatayım, artık ne kadar anlarlarsa.

    Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

    Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.

    Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.

    +++

    bak gördüğün üzere bu anayasa bir darbe anayasası olduğundan, pek çok maddesi özgürlükleri kısıtlayıcı niteliktedir. bu maddede de görüldüğü üzere milli güvenlik, kamu düzeni, başkalarının hak ve özgürlükleri gibi yoruma açık kavramlarla gösteri yürüyüşü hakkı kısıtlanmaktadır. yine aynı maddenin son fıkrasında bu kısıtlamanın ancak kanunla düzenleneceği belirtilmiştir. işte o düzenlemenin yapıldığı kanun;

    http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?kid=71

    şimdi bunu bir oku ondan sonra gel bana de ki; bizim istediğimiz caddeyi trafiğe kapatmak anayasal hakkımız de, diyebiliyorsan.

    ben bunları yazınca yine akpli ilan edileceğim haliyle. bak anayasanın yanlış olduğunu tartışalım o ayrı ama sen akp' yi anayasayı ihlal ediyor diye eleştiriyorken aynı şeyi sen de yapıyorsun. sana göre karşı tarafın bunu yapması senin eylemini meşru kılıyorsa ona bir şey diyemem bu da bir görüştür.

    tüm bunları sağda solda bir bok bilmeden sırf özentilikten eyleme katılan ama tabii asla bunu kabul etmeyen ve kendini üstün aktivist zanneden insanlar için yazdım. ''anayasal hakkımız yeaeae'' darbe anayasası insana hak filan vermez. eğer bir eylem yapılacaksa gelin doğru düzgün bir anayasa yapılması için uğraşalım önce. bu anayasanın özgürlükle ilgili tüm maddeleri aşağı yukarı böyle çünkü.

    tüm bunlardan sonra akp tepkiyi hak ediyor mu diye sorarsan fazlasıyla hak ediyor. evet, tıpkı başbakanın dediği gibi iktidar yürütme yetkisini kullanacak ve her şeyi de herkese sormayacak ama sen toplumun genelini ilgilendiren tüm kararları tartışmadan, konuşmadan 3' er 5' er gün arayla alırsan bunun adı yürütme gücünü kullanmak olmaz, dayatma olur. tüm bu tepkinin nedeni de bu dayatmadır.

    ama inan hükümetin istifasıyla çözülmez hiçbir şey. çözüm ne biliyor musun? gerçekten bağımsız hukuk ve eğitim, eğitim, eğitim. hukuk bağımsız mı? adalet bakanlığına bağlı lan hakim ve savcılar, ötesi var mı? bugün akp despotluk yapıyor, bu kanunlarla, bu düzenle yarın mhp yapar, öbür gün chp yapar.

    benim hayalimdeki gibi bir ülkeye asla evrilemeyecek türkiye. dediğim gibi bugün sen sana despotluk yapıldığı için sokaktasın, yarın mhp iktidar olduğunda kürtler sokakta olacak, öbür gün chp iktidar olduğunda türbanlılar olacak.

    bu yazının özetine gelirsek; yaptığınız şeyi bilinçli yapın. evet yaptığım anayasaya aykırı ama başka çarem kalmadı çünkü bu anayasanın bu şekilde uygulanması demokrasiye aykırı deyin mesela. ama bana çıkıp da bu yürüyüş anayasal hakkım demeyin. bu yazının amacı basit; eğitim. haddim olmasa da.
    2 ...
  2. 2.
  3. gösteriler yetkililer ve idari amirler tarafından gösterilen yerlerde yapılmak zorundadır diye amir hükmü bulunan madde.
    0 ...
  4. 3.
  5. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile vatandaşlar açısından yok edilmiş anayasa maddesidir.

    öyle ki alttaki durumlar bu kanun kapsamı dışında tutulmuştur ve geriye sadece normal vatandaşların toplantı ve gösterileri kalmıştır. Bu tür toplantı ve gösteriler de izne tabi tutulmuştur fakat bu durum anayasa ile açıkça çelişmektedir. Zira kanunlar bağlı oldukları anayasa maddelerinin hükümlerini sınırlayabilirler fakat geçersiz kılamazlar.

    --spoiler--
    a) Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, derneklerin, ticari ortaklıkların ve diğer tüzelkişiliğin özel kanunlarına ve kendi tüzüklerine göre yapacakları kapalı yer toplantıları,

    b) Kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, karşılama ve uğurlamalar,

    c) Spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar,

    d) Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların Devlet ve Hükümet işleri hakkındaki toplantı ve konuşmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin halk ile yapacakları sohbet niteliğindeki görüşmeler.
    --spoiler--

    madde 34 tabi ki herkesin istediği yolu kapatması istediği yerde eylem yapmasına olanak sağlamaz. bunu da zaten "toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir." hükmü ile sağlar.

    bu maddeyi taksim gezi parkı olayları ile anlatmaya çalışırsam eğer, 30 ve 31 mayıs taksim gezi parkında oturma eylemi yapan, gazetesini kitabını okuyan veya toplanıp bazı açıklamalar yapan insanlar bu maddenin hiç bir harfini ihlal etmemişlerdir. bu nedenle polis müdahalesi ile dağıtılmaları kanunsuzdur. daha sonra gelişen olaylarda ise bu madde açıkça ihlal edilmiştir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük