Demokrasiyi tamamen yok etme amaçlı olarak istenmektedir.
Demokrasiye inanan bir yönetim bunu her anayasayla gerçekleştirebilir.
Almanların hala kullanmakta olduğu anayasayı, 2. Dünya savaşı sonrası işgal devletleri yazmış örneğin. ingiltere ise anayasa olmaksızın yönetiliyor.
Melih aşık güzel özetlemiş:
--spoiler--
Mevcut anayasa askerlerce hazırlanmış da… Darbe anayasasıymış da… Onun yerine sivil ve özgürlükçü anayasa yapılacakmış…
Siz demokrat değilseniz hangi anayasayı elinize versek fark etmez…
Bilir misiniz Japon anayasasını kim hazırlamış? 1947’de Amerikan işgal kuvvetlerinden iki hukukçu subay… O anayasa hâlâ yürürlükte.
Onur Öymen’in “Demokrasiden Diktatörlüğe” adlı kitabını açalım. Diyor ki Onur Öymen:
“Alman anayasası nasıl hazırlanmıştı? 1948’te Londra’da toplanan müttefik işgal kuvvetleri temsilcileri tarafından hazırlanmıştı. Hazırlayan komitenin içinde bir tane Alman yoktu.”
Bu anayasa da halen yürürlükte… Ve kimse işgalcilerin hazırladığı anayasalar deyip değiştirmeye kalkmıyor. Çünkü anayasalar tılsımlı metinler değil… Kötü bir anayasa ile iyi bir yönetim mümkündür. Ülke ingiltere’deki gibi anayasasız bile yönetilir.
Türkiye Cumhuriyeti anayasası ne yazık ki savaşla, kanla yazılmış bir anayasadır. bunu güncellenen tüm anayasalarda ilk 4 madde korunarak diğer anayasalar düzenlenmiştir. çünkü ilk 4 madde için bir çok atamız şehit olmuştur. ilk 4 madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif bile edilemezken, bir kişi istiyor 400 kişi el kaldırıyor diye yeni bir anayasa yapmanın hele ki ilk 4 maddenin değiştirilmesi savaş nedenidir. o zaman yeni anayasa da kanla yazılır.
--spoiler--
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.
--spoiler--
halkın yararına bir değişiklik ise zaten, sürekli oluyor bu. ancak kişisel çıkarlar içinse olay, birileri hoop hemşerim demektedir.
bugün değiştirilmek istenen anayasa üzerinde zaten 60 küsur maddede anlaşılmış. ha deyince çıkacak maddeler hazır. bu maddeler halkın menfaatine ki, iktidar ve muhalefet onay vermiş.
peki sıkıntı ne?
iktidarın başkanlık sevdası.
yani çıkarılmak istenen anayasa millet için değil, tek bir adam için!
aklı olan zaten bunu kabul etmez, edilmiyor da.
memlekette demokrasi, insan hakları, özgürlükler gibi gerçek sorunlar varken, sarayın ve iktidarın tüm mesaisini başkanlık sistemi üzerine harcaması, aslında ne kadar samimi ol(ma)dıklarını ortaya koyuyor.
bir de vatandaşlıktan çıkarma projesi var ki tam evlere şenlik. paralel yapıya hizmet edenler için olduğu iddia edilmekte. ancak biliyoruz ki, kendilerinden olmayan herkesi ve dahi "dış mihrakları" bile (abd'li savcı pharara) paralel ilân edebilme cüretine sahip şuursuzlara bu güç verilemez, verilmemeli.
gerekirse halk menfaati için anayasalar değişir. zorunlu hallerde bu bir elzemdir. ancak günümüz iktidar güçlerinin bu fikirle en ufak bir alakası bile yok.
şimdi tekrar konuşuluyor ve benim tek sorum var.
şimdi diyelim ki anayasa değişti.
mevcut cumhurbaşkanı mevcut anayasaya göre ikinci kez görev yapıyor, ondan öncekiler başka bir cumhurbaşkanlığıydı onu da iki kere yaptı,
şimdi bu anayasa yeni olacak.
yeniden seçim zamanı gelince, yüksek seçim kurulu şunu mu diyecek?
onlar eski anayasaya göre cumhurbaşkanlıklarıydı. şimdi bu anayasa yeni. yani yeniye göre hiç cumhurbaşkanlığı yapmadı ve yeniden aday olabilir mevcut cumhurbaşkanı...
evet belki uzun yıllar var... bundan ne muhalefet ne uzmanlar bu noktaya odaklanmıyor?
yok canım olmaz öyle şey!
bu memlekette ''yok canım olmaz öyle şey.'' dediğimiz çok şey oldu.
asıl şu zamana kadar kendi çıkarlarını üstte tutmuş olan başta anayasa mahkemesine atılacak en büyük tokattır. tali kurucu iktidar olarak buna hakkı vardır, hakkını kullanmak ise en büyük haktır.
an itibariyle tbmm genel kurulunda maddelere geçilmesi ve görüşülmesi yönünde 333 kabul oyuna karşın 73 ret oyu ile meclis genel kurulunda maddeler halinde görüşülmeye başlanacağı belli olmuştur.
yargıyla ilgili kısmı hariç itirazım olmadığı değişiklik efendim hsyk üyelerini Abdullah gül seçicek ne kadar tarafsız olabilirki?
anayasa mahkemesi üyelerinide gül seçiçicek ve bunlar 12 yıl görev yapıcak tüm bunların dışında yargıyı muhattap bile almadılar yazık resmen kendi adamlarını yargıya kayırıyorlar.