anap ile dypyi akp ile karşılaştırmak stalin ve hitleri norveç demokrasisiyle karşılaştırmak gibi olur.
anap ve dyp içinde içki içen,namaz niyaz bilmeyen,atatürkçü insanlar vardı.adı üstünde merkez sağdı.chp merkezin soluysa bu iki partide merkezin sağıydı.
chp atatürkün devrimcilik ve halkçılık ilkesini kullanırken,anap ile dyp atatürkün devletçilik ve milliyetçilik ilkesini amaç edinmişlerdi.iki guruhta laiktir,sistemin savunucusudur.anap ile dyp neden dinci leri kullandı sorusuna ise akp dönemini örnek göstererek cevabını verebiliriz.amaç bu uyduruk sünniliği kullanan kesimi perdelemek ve rejime karşı tehdit olmalarını engellemekti öte yandan chpde bunu marksist,kürtçü kesime uyguladı.iki taraf aslında birbirinden farklı değildi...
ama,
akpden sonra ise durum değişti.her ne kadar akp ben merkezin desede bugünlere gelindiğinde aslında t.c rejimine ters ve radikal sünni bir parti olduğunu görüyoruz.
kısaca anap ve dyp neyse chp de oydu.zaten dp,ap,dyp chpden çıkmadır ve ana ideolojisi kemalizmdir.akp ile bir tutulması yanlıştır.
tabi realpolitikadan anlamayanlar akp yi klasik merkez sağ partileriyle bir tutuyor...
anavatanlı turgut özal ırak savaşında ülkeye peşmergeleri soktu, onlara türk kimliği verdi. kuzey ırak'ın adamları türkiye'ye doldu. her türlü lojistik destek ve coğrafi alan dağılımını öğrendiler. pkk özalın da desteklediği çekiç güç operasyonundan sonra bölgede daha güçlü bir konum elde etti. 90lı yıllarla beraber pkk'nın gücü arttı, silahlı çatışmalarda onbinlerce asker ve sivil vatandaş hayatını kaybetti.
---
sonra dypli süleyman demirel'in partiye soktuğu tansu çiller başbakan oldu. aslında öncesinde terörle mücadelede sert bir tutum takındı ve başarılı oldu çiller ama bu arada ekonomi yan yattı, yolsuzlukları meydana çıktı. yüce divan dosyası çıkınca da kendini kurtarmak için mesut yılmaz'a inat erbakan'ın refahıyla koalisyon kurdu. sonra da 28 şubat oldu. ülkede yer yerinden oynadı. ülke bu sefer de post modern darbelerle anılır oldu. sonra tekrar anavatanlı mesut yılmaz'ın koalisyonu geldi. o da yolsuzluklar yapınca erken seçim farz oldu.
---
erken seçimin galip ilk iki partisi dsp ve mhp oldu. onlar öncekiler gibi beter değillerdi hele ne ecevit ne bahçeli çalıp çırpmadı şimdi ama onlarda ekonomiyi düzeltemedi, halka güven veremedi, 17 ağustos, anayasa kitapçığı fırlatması, ekonomik krizdi derken ülke erken seçime gitti sandıktan da tayyip çıktı. o gün bugündür sandıkta sandık deyip o da ülkenin amına koydu.
---
hele tayyibin nesini söyleyeyim bilemedim. sırf otoyol, otoban, köprü yapmak için devletin en getirisi olan kurumlarını yabancılara sattı. nerdeyse ülkede yabancıya satılmayan kurum kalmadı. ülkenin üniter yapısı büyük zarar gördü. pkk şımartıldı. türklük kelimesi küfür sayıldı. apo nerdeyse salınma noktasına getirildi. terör ancak taviz verilerek engellenebildi. komşuların hepsiyle aramız açıldı. ermeni açılımıyla azerbaycan'ı bile küstürdük. başkasının ülkesine terör ihraç eden ülke olduk. çuval olayı, mavi marmara gibi olaylarla ülkenin haysiyeti yerle yeksan oldu. ülkeyi gerdi ve kutuplaştırdı tayyip. sen ben ayrımı yaptı. herkesin başbakanı olabilmeyi beceremedi. kendisine en ufak eleştiride bulunanı azarladı. yolsuzluk ve adam kayırmanın önüne geçemedi. herkesle kavgalı bir iktidar imajı çizdi hatta en sonunda fethullahla bile arası açıldı.
---
...
malum bundan sonrası yok.
ülke muhtemelen yeni bir iktidar veya siyasi oluşum görecek. anavatan ve doğruyolun tasfiye süreçleri akp'ninkine benziyor. her gelen iktidar bir öncekine göre beter çıktı. ama akp'den de beter artık ne çıkabilir onu da bilemiyorum. zaten bir yandan ülke bölünme noktasına da geldi. herhalde bu noktada akp'den kötü bir parti çıkması olasılığı yok.
evet türkiye'nin son 20-30 yılında ülkenin içine edenleri icraatlarıyla ele aldık. iyisini geçtim umalım ki daha kötü günlerimiz olmasın.