hic bir ideolojiyi "dogru ogretme" diye bir sey yoktur, olamaz. altini nasil doldurur, insanlara nasil paketleyip sunarsan, yada insanlar onu nasil anlamak isterlerse dogrusu o olur.
o zaman kampanya sadece "anarsiyi anlatalim, gosterelim, paylasalim", yani kisaca hadi gelin "kelimenin altini dolduralim" kampanyasi olur. kitle de gorur, tanir. bu memlekette cogunun zaten supheli baktigi bir kelimeyi de tekrar satmaya calismak amaca ne kadar hizmet eder, orasi biraz dusundurucu. bir zamanlar bu kelimeyi bahane gosterip darbe yapilmis bir diyarda pek de "ergen isyani" olmanin otesine gecemez.
bunun yerine anarsi kavraminin kafada yarattigi guzel bir hadise varsa, bunu alip yeni bir isimle pazarlamak ismi temizlemeye yonelik sarf edilecek enerjinin daha verimli olarak degerlendirmesinde, kullanilmasinda bir olanak saglar.
tamam adamlar "arac amactir" demis ama, anarsi kelimesi aractir bile dememis.
anarşizmin babalarından mihail bakunin'nin anarşizme dair sözleri anarşizmin ne olduğunuda tanımlar.
* En ateşli devrimciyi alın, ona mutlak iktidar verin, bir yıl içinde Çar'dan daha beter olacaktır.
* Ekonomik eşitlik olmaksızın verilen politik eşitlik bir teranedir, bir sahtekarlıktır, bir yalandır; ve işçiler yalan istemiyorlar.
* Tanrı gerçekten varsa, onu yok etmek gerekir.
* Yok etme tutkusu aynı zamanda yaratıcı bir tutkudur.
* Her emir özgürlüğün suratında patlayan bir tokattır.
* Bir insanın özgürlüğünün bir başka insanın özgürlüğüyle sınırlandığı doğru değildir. insan, tümüyle hemcinslerinin serbest rızasıyla akseden ve tanınan kendi özgürlüğünce gerçekten özgürdür, onların özgürlüğünde doğrulama ve genişleme bulur. insan yalnızca eşitçe özgür insanlar arasında gerçekten özgürdür; bir tek insanın bile köleliği tüm insanlığı çiğner ve herkesin özgürlüğünü etkisiz hale getirir. Herkesin özgürlüğü bu nedenle yalnızca herkesin eşitliği halinde gerçekleşebilir. Özgürlüğün eşitlikle gerçekleşmesi, hem ilkece hem de gerçekte, adalettir. Eğer insan ahlağının bir temel ilkesi varsa, o da özgürlüktür. Hemcinslerinin özgürlüğüne saygı duymak görevdir, onları sevmek, onlara yardım etmek, hizmet etmek ise erdemdir.
* Devler devliklerini ancak suç işleyerek sürdürebilir, zayıflar ise devlerin gözünde zayıflıkları ölçüsünde erdemli kabul edilirler.
En başta, ilâhiyatın ilâhî zorbalığına, Tanrı'nın hayaline başkaldırmak gerekir. Gökyüzünde bir efendimiz bulunduğu sürece yeryüzünde kölelikten kurtulamayız.
anarşizm otorite tanımazlık demektir. akla gelebilecek her türlü yöneticiye, hükümete karşı çıkılır, istenmez. öz yönetim savunulur. yani başımızda illa bir çoban olmasına gerek yoktur anarşizme göre.
anarşizmin bütün kurallara değil, sadece boktan olanlarına karşı olduğunu öğreten kampanyadır. anarşizm trafik kurallarına karşı değildir örneğin. ama hastahanelerde insanların saatlerce sıra beklemesine neden olan kurallara karşıdır.
tanımım: anarşizm, otoriteyi ortadan kaldırmaktır...
'...Zorlayıcı kurumlara ve toplumsal bazlı hiyerarşilere karşı olmak anarşizmin asli ilkelerindendir ve ayrıca anarşizm gönüllülüğe dayanan bir toplumun nasıl işleyeceği konusunda olumlu bir görüşü ifade eder. Anarşist felsefeler arasında hatrı sayılır bir çeşitlilik vardır. Şiddetin anarşizmdeki yeri, ne tür bir ekonomik sistemin olması gerektiği, çevre ve endüstriyalizm hakkında sorular ve diğer hareketlerde anarşistlerin rolleri gibi farklı alanlarda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Anarşist akımlar bu nedenlerle birbirlerinden çok farklı ve hatta karşı olabilirler. Örneğin anarşist komünizmin yanı sıra Hıristiyan anarşizmi gibi anarşist akımlar da mevcuttur.'