insan sosyal varlıktır. doğası gereği sosyal olan bir varlığın toplumsal her türlü etiği, yönetme biçimini, kuralını reddetmesi doğasına aykırıdır. çünkü reddettikleri, yine insanlardan var edilen kurallardır, kurumlardır. insanların düzenli ve güvenli bir yaşam sürmesi için bir takım kurallar şarttır. ayrıca insanların sosyal bir varlık oldukları için oluşturdukları toplumdaki iş akışını sağlaması gereken kurumlar vardır ve bu kurumlar(devlet gibi) yine insanlar tarafından, insanlar için oluşturulmuştur. anarşizm karışıklığı ve düzensizliği beraberinde getirir ki insanın doğasına aykırı bir düşünce sistemidir.
anarşizm bilindiğinin aksine sadece siyasi bir terim değildir.
bir çeşit yaşam biçimidir. her türlü otoriteyi reddetmek, empati, insanların birbirlerine hoşgörülü olması ve ahlak seviyesinin vicdanla sağlanması gibi gereklilikleri bulunur.
anarşizm'in siyasi terimde devleti reddetmesinin sebebi budur. anarşizmde her bireyin yeterli donanımda olması halinde polisten tutun, diğer geri kalan hiç bir türlü devlet kurumuna gereği kalmayacaktır. hastane vs kurumlar hariç.
bu yüzden ütopik bir akımdır anarşizm. aynı komunizm gibi asla dünya üzerinde etkinliği olamayacaktır. ama anarşizmin özellikle siyasi açıdan farklı kanalları bulunmaktadır. anarşizmi yayılabilir yapabilmek adına bu kollar kurulmuştur. onlarda bir sike yaramamaktadır.
kısacası anarşizm nadir bünyelerde bulunan ve yaşatılan bir akımdır.
felsefe derslerinde çok farklı gösterilip dışarı çıkılıp sorulunca çok farklı cevaplar alınan akımdır. nitekim dışarıdakilere flsefe dersi vermiyorlar. anarşizm ve terörizm arasında fark vardır.
--spoiler--
zorunlu katalizör sözdür, açıklayıcı fikirdir. o yüzden zalim hükümdarları toptan tüfekten çok sözler korkutur. el altından, başıboş dolaşan, başkaldıran, merasim kıyafetine bürünmemiş, onaysız, kontrölsüz sözler.
--spoiler--
Anarşizm en temelde devletin ya da iktidarın olmadığı bir toplum düzeninin kurulmasını amaçlayan dünya görüşüne verilen addır. daha spesifik tanımla insanın özgürleşmesinin yolunu tıkayan, insanların üzerinde tahakküm kurarak onların yaşam alanlarını belirlemeye soyunan her türden kurumun kökünün kurutulması gerektiğini savunan toplum ve siyaset felsefesi öğretisidir. düşünsel kökenleri daha eskilerde bulunabilse de genelde köklerinin ilkçağ yunan felsefesine dayandığı sanılmaktadır.
bendime sığmaz taşarım, ne güzel tariftir, durumdur, sanki anarşist durgun suda aksini görmüş, dalgalanmış sular, aşar ve taşar.
otoritelerin kabusudur. kara simsiyah bayraktır, dalgalanır her bayrak gibi. aslında karanlığı silkelemektir anarşistin kara bayrağı. otoritenin burnuna sokar bayrağını titrer otorite. korkusuz, cesur, tanımaz, vakur, serdengeçti ama kabadayı değil, duvarlar sanki sinek vızıltısı, kitabi değil akli ve kalbi. donmuş değil sıcak, kavurucu değil aslında müşfik, sevdalı. inancını yarine aşkı gibi taşır, taşır ha taşır, yorulmaz, büyültür, öndedir, önderdir, yaman avangard, şiir okur gibi dokur, ne işleme ah, ne dantel, terini siler mendiline yavuklusunun, geri kalmaz ne aşkta ne davada, barikatlarda barut kokusu, mitralyöz tarakası adım sesleri sanki, sanki geliyorum bak der gibidir gözleri çakmak, kaşları çatık ve yakışıklı. komünarlardan beridir duyarız sesini marşlarının. kübada, bolivyada, nurhakda dalga gibi dalga. demirci kawanın çekiç sesidir, çekicin orakla dansı. başak başak biçilir, boyun eğmez toprak, hep yeni başak, başak, başak.
anarşizmin terörizmle karıştırılmasının en önemli sebebi, kapitalizmin, toplumun iliklerine kadar işlemiş olmasıdır.
anarşizm, kapitalizmin her türlü uzantısından, sonuna kadar tiksinir. bu yüzdendir, anarşistlerin bankaları, fast food zincirlerini*** veya herhangi bir kapitalist uzantıyı yerle bir etmeye çalışması. dünyadaki tüm toplumların içine işleyen kapitalizm virüsü, insanların bunu 'terörizm' olarak değerlendirmesine sebep olmaktadır. oysa anarşist der ki, "arkadaşım, ben bunu yıkıyorum, çünkü sen bunu parasız alma hakkına sahipsin. bunu yıkacağım, herkesin yararlanabileceği bir şey haline getireceğim."
türkiye'de eskilerde komünizm vs. anarşizm sayılırmış o görüştekilere anarşik denirmiş ki tamamen kavram kargaşası da denilebilir. hepinizin bildiği üzre anarşizm düzen ve yasaların olmasını istemeyen düzensizlikte düzeni gören bir felsefi akımdır.