--spoiler--
her anarşist sosyalisttir ancak her sosyalistin anarşist olduğu söylenemez.
--spoiler--
(bkz: daniel guerin)
--spoiler--
genel kanının aksine, her toplumsal anarşist sosyalisttir. yani, zenginliği azınlığın elinden almak ve toplumun bütün bireylerine yeniden dağıtmak isterler. ayrıca, insanların yalıtılmış bireyler olarak yaşamak yerine topluluklar halinde işbirliği yapmaları gerektiğine inanırlar. ancak anarşistler için ana konular her zaman güç ve toplumsal hiyerarşidir. eğer bir devlet işçileri temsil eden bir devlet bile olsa varlığını sürdürürse, tahakküm biçimlerini yeniden kuracak ve bazı insanlar özgür olmaya devam edemeyecektir. i̇nsanlar sadece yaşamlarını sürdürebildikleri ya da ekonomik olarak rahat olabildikleri zaman özgür olmazlar. sadece kendi yaşamlarını kendileri kontrol edebildiklerinde özgür olurlar. kadınlar, kendi yaşamları üzerinde, birçok erkekten de daha az söz sahibidir. böyle bir özerkliği kazanmak ve herkesin buna sahip olmasında ısrarcı olmak, anarşist feministlerin ana hedefidir.
--spoiler--
kara kızıl notlar ekim-kasım-aralık 2006 sayısından alınmıştır.
--spoiler--
anarşizmin sosyalizm olmadığı söylenir. bu bir hatadır. anarşizm gönüllü sosyalizm'dir. i̇ki çeşit sosyalizm mevcuttur, şeytani ve anarşist; otoriter ve liberter; devletli ve özgür. aslında, şu ya da bu şekilde, toplumsal iyileşmeyi amaçlayan herhangi bir öneri; dışsal iradelerin güçlerinin ve bireyler üzerindeki zor kullanımlarının artması ya da azalması olarak ifade edilebilir. eğer artıyorlarsa şeytanidirler, eğer azalıyorlarsa anarşisttirler
--spoiler--
"anarşizm: nedir ve ne değildir" diye bir yazıdan alıntı.
--spoiler--
labadie pekçok durumda "bütün anarşistlerin sosyalist olduğunu, ama bütün sosyalistlerin anarşist olmadığını" ifade etmiştir. bu nedenle, daniel guérin'in "anarşizm aslında sosyalizmin eş anlamlısıdır. anarşist, amacı asıl olarak insanın insan tarafından sömürüsünü yıkmak olan bir sosyalisttir" [şeklindeki] yorumu, --ister toplumsal isterse bireyci kanat olsun-- anarşist hareketin tarihi boyunca yankılanmıştır
--spoiler--
anarşizm, s. 12
--spoiler--
aslında, haymarket şehidi adolph fischer, hareketin "iki gruba --komünist anarşistler ve proudhon [taraftarı] veya orta-sınıf anarşistler-- bölündüğünü" onaylarken, aynı gerçeği ifade etmek için neredeyse labadie'nin sözlerinin aynısını kullanmıştır --"her anarşist sosyalisttir, ama her sosyalistin anarşist olması gerekmez"
--spoiler--
haymarket şehitlerinin otobiyografileri, s. 81
yukarıdaki alıntılarda bu entryi doğrular. (#7648942)
komün halinde yaşadıkları için komünist oldukları söylenebilir, ancak bir anarşist komünizm'i reddedecektir, keza komünizm devletçi bir sistemdir. anarşizm devlet'i reddeder.
(bkz: anarko sendikalizm)
her türlü iktidarı reddeden bir siyasi görüşün (anarşizm) mensubudur.
anarşizm temel olarak siyasi iktidar *, dini otoriteler, kapitalizm gibi iktidar şekillerinin ortadan kaldırılmasını savunur. her tür iktidarı ortadan kaldırma aracı olarak şiddetin kullanımı da çoğu tarafından benimsendiğinden, zaman içinde anarşizm kelimesi, eleştirenler tarafından sıklıkla terörizm ile eş anlamlı kullanılmıştır.
anarşistler devleti toptan reddetmekte ve ancak toplumsal ihtiyaçların karşılanabilmesi için birbirleri üzerinde otoritesi olmayan ve kendi içinde otoriter hiyerarşi içermeyen federasyonlar, sendikalar vs şeklinde örgütlenmeyi baz almaktadır. bu şekilde bir yaşam tarzı genelde pratikte uygulanamaz olarak görüldüğünden sıklıkla ütopyacı olmakla itham edilirler.
anarşizm'i hayat tarzı olarak benimsemiş kişidir. kaos yayınları'nda çalışan ahmet kurt'a göre türkiye'de 1000 civarında kişi anarşisttir. yunanistan'da ise 5 bin - 6 bin civarındadır.
anarşizmi hala bombalayan kişi olarak lanse eden zihniyet ve o zihniyetin sorgusuz sualsiz kabul araçları duysun. anarşizm vandalizm değildir kardeşim!
anarşizm bir güzel ütopyadır. anarşist de bu ütopyanın evrensel olarak gerçekleşmeyeceğine kanaat getirmiş, ortada bir düzen var ki o düzenin karşısında olan kişidir.
otorite insanın özgürlüğünü kısıtlar. bunu dünyadaki otoriteleri kastederek diyorum. Allah'ın otoritesi farklıdır. o bizzat varoluş sebebi olduğundan, geçici, baskıcı, zalim yönetimler ile karıştırılmamalıdır. zaten "la ilahe illallah" ile diğer tüm otoriteleri reddedersin. e anarşizm de budur.
anarşizm'de ve dolayısı ile anarşist'in kanun maşeri aklı ve vicdanı'dır. şimdi islam inancındaki "Allah korkusu" (bu kavram hem hoşnut olacağı işleri yapmak hem de ondan utanarak kötü işleri yapmamak) * insanların içinde olduğu sürece birisi bana söyleyebilir mi?
-otorite veya devlete neden ihtiyaç kalsın?
işte bu nedenle anarşizm bir ütopya, anarşist de o ütopyanın olması için önce kendisinden başlayan bir birey.
neymiş anarşizm bombalamak değilmiş de bık bık. ulan anarşist ne demek onu bir anlayın önce. devlete başkaldıranlar, yani anarşistler terörist eylemlerden başka hangi yolla bunu yapablir? şiir, kitap yazarak mı?