toplumsal yapıda her türlü aykırılıkların sivritildiği, egemenlerin gücü kullanış şekillerinin ve yöntemlerinin geriye doğru bir evrimle düzensiz, dengesiz bir hal aldığı dönemlerde olması gerekendir.
anarşi yalnızca halkın (matrixvari) uykusundan uyanması için bir araçtır. bu araç etkin olarak kullanıldığında ortak paydası eşit, özgür ve tam bağımsız bir toplum olan bireyler uyanacak ve aracın şekli ve uygulanış biçimi değişecektir.
bu kendiliğindenlikle gelişecek bir süreç değildir. Planlı ve bilinçli bir yapının bunu sağlaması gerekmektedir. aksi takdirde anarşi devrime araç olmaktan çıkıp, bireyin ego ve güç (ne kadar ayırırsanısız ikisini) tatmini için kullandığı yöntemlere dönüşecektir.
anarşi devrini tamamlayan toplum bilinç düzeyleri yüksek kişiler etrafında toplanmalı ve devrim sürecini başlatmalıdırlar.
Anarşizm, (Yunanca an (-sız, olumsuzluk eki) archos (yönetici)'dan türetilmiştir, yönetcisiz anlamına gelir). toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir.
Bu hareketler genellikle, merkezi politik yapılar, üretim araçlarının özel mülkiyeti ve ekonomik kurumlar yerine toplumsal ilişkilere dayanan gönüllü etkileşim ve özyönetimi savunur, özgürlük ve otonomi ile karakterize edilen bir toplumu arzular. Bu felsefeler, anarşi terimiyle özgür bireylerin gönüllü etkileşimine dayanan bir toplumu, bireylerin ve toplulukların alınan kararlardan etkilendikleri ölçüde söz sahibi olması düşüncesini ifade eder.
Devrim, belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik; ihtilal. Toplumsal değişimlerin insan iradesiyle hızlandırılması devrimleri oluşturur.
Kitle halindeki bir toplumsal hareketin başlatılmasının söz konusu olduğu, varolan bir rejimi şiddet kullanımı sonucunda başarıyla yıkarak yeni bir hükümet biçimi oluşturan bir politik değişme süreci. Bir devrim, coup d’etat hükümet darbesi’dan ayrı tutulmalıdır, çünkü devrimde bir kitle hareketi ile politik sistemin bütününde önemli bir değişmenin gerçekleşmesi söz konusudur. Bir coup d’etat, iktidarın silah yoluyla, ancak hükümet sistemini kökten bir biçimde değiştirmeden varolan politik liderlerin yerine geçecek olan kişiler tarafından ele geçirilmesine göndermede bulunmaktadır. Devrimler, varolan politik otoritelere meydan okuyan (anarşi), ancak yine politik sistemi bütün olarak dönüştürmekten çok otoriteyi temsil eden kişilerin yerlerine başkalarının geçirilmesini hedefleyen başkaldırılardan da ayrı tutulmalıdır.
12 Eylül 1980 sonrasında, sakıncalı bir terim olduğu gerekçesiyle devrim yerine ihtilal ve inkılap sözcükleri kullanılmaya başlanmış, yeni basılan ders kitaplarında devrim sözcüğü eski karşılıklarıyla değiştirilmiştir. Ama inkılap sözcüğü yanlış kullanımlarda farklı anlam alabiliyor.
Hele ki 17 18 yaşındaki tıfılların, filozofî bir tavır takınıp izledikleri filmlerden gaz alıp, tamlamalarını bu film isimlerinden yaparak, fransızcaya ihanet ettiğini de görmekteyizdir.
Anarşi ve devrim... Anarşi ergenliğe girmiş bir bireyin büyüme safının ortalarına kadar tutunacağı yegane daldır. isyan, Asilik, Sürekli karşı çıkma, muhalefet olma... ve devrim.
anarşi devrini tamamlayan toplum bilinç düzeyleri yüksek(!!!) pardon? Neyin bilinci?
Neyse ama size de hak vermek lazım. Böyle sözlüklerde devrim yapmazsanız, anarşik olmazsanız gerçekten yapmaya çalışırsınız da, beyninize bir metal eklettirirsiniz...