Anarşizm kelimesini duyar duymaz insanların aklına hep sol ve kollektivist bir fikir gelir. Fakat klasik liberal düşünce içinde kapitalizm temelli anarşist düşünce ekolü vardır ki işte bu da anarko kapitalizmdir. (bkz: ancap)
Murray rothbard'ın "yeni bir özgürlük için" kitabı anarko kapitalizmin okumazsanız olmazıdır. Friedman da "özgürlüğün işleyişi" kitabıyla ünlüdür.
Rothbardın fikirleri doğal haklara kaynaklanır. Ayrıca (bkz: saldırmazlık ilkesi). Devletin meşru olmadığını da bu ilke üzerinden ele alır. Ona göre devletin işlevi, haklarımızı çiğnemekten ibarettir. Devlet yapmasını istediği birşeyi yapmazsak zor kullanır, bizi hapise atar. Rothbard verginin hırsızlık olduğu görüşünü savunur. Devlet zorla elimizden maaşımızın bir miktarını alır.
David Friedman devletin kaçınılmaz olarak vermisizliğe sürükleneceğeni savunur, devletin verimlilik düzeyiyle piyasanın verimliliğini karşılaştırır ve piyasa devletten daha verimlidir sonucuna varır. Davidin babası Milton Friedman piyasanın devletten daha verimli olduğu tezinin herzaman için geçerli olmadığı görüşündedir ama davide göre bu herzaman geçerlidir.
Bildiniz gibi klasik liberalizm devletin sınırlandırılmasını savunur. yani devlet tamamen olmasın demiyor. Anarko kapitalizm ise devlete hiç gerek yok, piyasa aktörleri devletin görevleri olduğu iddia edilen hizmetleri ( egitim, sağlık, guvenlik) sağlayabilir hatta bu piyasa aktörleri devletten daha iyi hizmet verir diyor.
Anarko kapitalistler aynı zamanda open border ı da savunuyor. Çünkü ulus devletler sınırlar ile birbirinden ayrılıyor.ancaplara göre bu fiziki sınırlar, gümrükler ticaretin önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Aynı zamanda işgücünün serbest dolaşımının da ekonomiye olumlu bir etki bırakacağını ( ucuz işgücü faktörü) savunmaları sebebiyle, open border ı savunurlar. Çünkü devletlerin olmadığı bir dünya demek, fiziki sınırların olmaması demektir.
Ütopik bir fikir diyerek bir tarafa atilmamasi ve üzerinde ciddi olarak durulması gereken bir konudur..
klasik liberalizmin radikal boyutu. klasik liberaller minimalist devlet anlayışını benimseseler de özel mülkiyetin ve hak ve özgürlüklerin korunması açısından devlet kurumlarının varlığını gerekli görürler. anarko kapitalistler ise devleti tümden reddederler. bu görüşe göre, güvenlik ve adalet gibi alanlarda tekel konumunda olan devlet ortadan kalkmalı, bu servisler de tüm diğer servisler gibi serbest piyasada satın alınmalıdır.
küçültülmüş devlet fikrini bile sindiremeyen, devletin tamamiyle ortadan kalkıp işleri serbest piyasanın insafına bırakma heveslisi kapitalistlerin yumurtası.