sağ adına güzel bir olaymış gibi görünse de son zamanlardaki tavırlarıyla buruk bir sevinç yaşatmıştır sevenlerine. chp çatısı altına girselerdi daha inandırıcı olurlardı.
geçmiş anap ve dyp iktidarları göz önüne alınırsa ** halkın fazlaca önyargılı olarak karşılayacağı siyasi evliliktir. şuan ki liderleri erkan mumcu ve mehmet ağar başbakan olarak, geçmiş siyaset sahsesinde bir icraatta bulunmuş olsalardı bugün belki daha ılımlı bakılabilirdi bu olaya. zira mesut yılmazın alaattin çakıcıya türkbankı hibe etmesi, tansu çillerin örtülü ödenek ve kriz reçeteleri bu ve bunlar gibi daha nice nedenler 2 partininde sicilini son derece kirletmiştir. hele süleyman demirel konusuna hiç değinmiyorum.
akp'ye karşı bir forza güç denemesi yaptılar, başarılı olma oranları, başarısız olmaları ile eşdeğer bir konumda şuan ama, en azından ikinci parti olarak meclise girerlerse, ampülün dötümüze kaçmasına biraz daha engel olabilirler sanki.
ama her koşulda chp gibi bitmiş bir partiden daha çok ses getirecekleri, daha çok işe temas ve nüfüz edebilcekleri kesin gibi duruyor.
mantığından giderek güçlerin birleşmesi oyların birleşmesi yanılgısına düşen birleşme..oysa ki bu denklemde göz ardı edilen faktörler var, mesela x sayıda kişi arasından y sayıda kişilere kıl olan insanlar olabilir bunlara z diyelim; tersi için de t diyelim o halde alınacak oy;
x+y-z-t dir, ve sonuç >0 olması zorunluluğu vardır, zira eksilerde bir oy çıkması mümkün değil..o halde diyebiliriz ki, x+y>z+t; bundan çıkacak sonuç, halk bu birleşmeyi istiyor; ama ne kadar istiyor işte onu denklem çözüldükten sonra görecez, 22 temmuzu bekleyelim ve görelim..
genç partinin de katılması durumu gerçekleşirse tahminen %25 civarı oy alacak olan siyasi oluşum. genç parti katılmazsa tahminen %13-14 civarında kalırlar.
oy avcılığının son örneği. kanımca hiç etik olmayan bir davranıştır. erkan mumcu milletvekili seçilirken akp bayrağını arkasına aldı. ancak ani bir istifa vardı. ve bu istifayı sunabilmesi için oy topladığı halkın izni gerekiyordu. ve bu partiyi birleştirirkende anap tabanından izin alcaktı. son ve en doğru sözü aydın menderes söyledi ''ikisi ayrı ayrı boğulacakken birbirine sarılıp boğulacaklar.''
genç parti'nin en büyük rakibini ortaya çıkaran durum. bir başında eski vukuatlarını hatırladığımız ve "ben değiştim, demokratiğim artık" afra tafralarındaki mehmet ağar, diğer tarafta ise oldukça şaşırtıcı, genç ama liderliği bilmeyen, geçmişinde anap ve akp deneyimleri olup sağın yeni yüzü olmaya pek istekli erkan mumcu.
hele bir seçime girip barajı aşsınlar, sonra ayrılırlar güzel güzel..
birbirlerine kuma olan bu iki partinin birleşmesi mantıklıdır, zaten niye iki ayrı parti olduklarını hep düşünmüşümdür.
(bkz: dyp ve anap arasındaki 7 fark)
sağ görüş açısında mantıklı bir hareket. fikren ve filen aynı şeyleri yapan iki partinin varlığı, şu anda gerçekleşen durumdan daha mantıksızdı. darısı sol'un başına.