yöreye göre farklılık gösteren bir yemektir, aslen malatya'ya aitmiş. mersin bölgesinde çorba şeklinde, içinde bulgurdan yapılmış toplar bulunan bir yemektir. topların büyüklerinin içinde kıyma bulunur -bunlar anadır-, küçüklerde ise birşey bulunmaz, sadece bulgurdur -bunlar da kızdır-. çok lezzetli bir yemektir kendisi, buradan selamlarımı gönderiyorum hem çorbaya, hem de çorbacı hüseyin ustaya*.
ADını buyuk ve kucuk koftelerden olusmasından alır.Buyuk kofte bulgur topunun icinde kıyma ve sogandan olusan icin koyulması ile yapılır.Kucuk kofteler bilya kadardır ve sadece et ve bulgurun yogrulması ile yapılır.Bu iki kofte suyun icinde birlesir afiyetle yenir.Ama gormemis ve yememis icin tavsir az gelmis olabilir. (bkz: malatya) (bkz: ben annemi ozlerim)
büyük köftelere ana küçüklerine kız dendiği anlaşıldığında yerken anasına bakıp kızını almaktan keyif duymayacağınız yemek. Hele açsanız hep anasına bakıp anasını yemek istersiniz ki gastrointestinal sisteminize zeval gelebilir.
malatya ya gelipte yemeden gitmenin o geziyi anlamsızlaştıracağı anlaşılmıştı. yemek yemeyi zevk olarak görenler tarafından teoriden kanuna çevrilmesini sağlamış yöresel yemeğimiz.
yöresel farklılıklar gösteren yemektir. adanada bulgur ve etle yapılır küçük top şeklinde hazırlananlara kız biraz daha iri ve içi içl,i köfte gibi kıymayla doldurulup kapatılarak anaları hazırlanan sulu ekşili naneli sulu bir yemektir. tadından yenmez kıvamındadır bizde.
An itibariyle yedigim yemek. Lezzeti zaten tartışılmaz. Çok seven bir arkadaşımı hatırlatır bana her duyduğumda. Nasıl birşeyse artık köfte bile hatırlamama yetiyor.