- her şeyi ölçüp biçer.
- kendisinie en uygun ortamı ve koşulları oluşturmadan işe başlayamaz.
- işe girişmesi zaman alabilir fakat başladıktan sonra neredeyse sıfır hatayla çalışır.
- mantıklı bir açıklaması olmayan hiç bir konu üzerinde vakit harcamayı sevmez.
- bu nedenle insanlar arasında fikrine başvurulan kişilerdir.
şirketlerin gazetelere verdiği iş ilanları kadar, eğitim fakültelerinde de üzerinde durulması gereken düşünce yapısı.
zira bilgi aktarma ve insan eğitme gibi hayati bir konuda, mantıkla çelişen veya duygusal tepkiler vermeye eğilimli insanların çalıştırılması çok yanlış.
sosyal çevrenizde sıkıntı yaratacak zeka biçimidir. çünkü çoğu insanın göremediği ayrıntıları yakalar ve çıkarımlar yaparsınız. olaya ya da kişiye bakış açınız değişir. kimsenin bunu görememesine deli olursunuz. ama yapamıyorlardır. insan ilişkilerinizi hep bu durum baltalar. iyi bir güzin abla olursunuz çünkü karşı tarafın size anlattığı olayı objektif veya çok yönlü bir şekilde yorumlarsınız. ama ilişki kurmakta zorlanırsınız çünkü kişinin vurgularından, konuşurken belki de farkında olmadan altını çizdiği cümlelerinden ve hareketlerinden yaptığınız analizler sizi ondan uzaklaştırır. öngörüleriniz kuvvetlidir. ihtimalleri sezdiğinizde soğursunuz çünkü önceki tecrübelerinizden bilirsiniz ki o ihtimaller ne yazıkki çok büyük olasılıkla doğrudur. şimdilik işin sosyal tarafını deneyimledim. iş hayatından umudum var.
lineer çalışan, mekanik, ince eleyip sık dokuyan, detaylara takılan. özellikle takıntılı ve saplantılı. takıldığı noktanın merkezi etrafında dönebilen. o şeyi tutan, yana yatıran, sağına soluna bakan, altındaki, üstündeki her şeyi didik didik eden ama asla içini görmeyen kişilerdir. analitik zekayı bir gece havada uçuyor görürseniz, bilin ki karanlıkta göremediğiniz bir ipte yürümektedir. uçamazlar. her şeyi böler, parçalar, yutarlar. planlarını adım adım hayata geçirirler. gözleri kartal gibidir, çok keskindir. dikkatleri çok yüksektir. çok sinirlidirler. çünkü görünmeyen şeyler görüp diğer insanların görememelerinden hayıflanırlar; bu da kendilerini çelişkili hissettirir.
bunun tersi olan yaratıcı zekalar lineer düşünmezler. kesiklidir düşünceleri. işte sanatçılar bu tip zekalardır. onları uçarken görürseniz, inanabilirsiniz. ayakları yere basmaz, adım adım mantığın ilkelerini takip etmezler. sıçramalar yaparlar. baştan sona hesaplamadan sonu görürler. delidirler. kafayı yemişlerdir. bunlar şeylerin içlerindeki gizi görürler. gözleri kördür. gözlerini kapatmadan göremezler. plan yapmazlar, planlar onların görüşlerini kapatır. düşünmezler, bir anda görürler gördüklerini.
mühendislerde olduğu söylenen kendilerine fayda sağlamayacak hiçbir şeye ilgi göstermeme durumu. bu yüzden kültür, sanat, kitaplar onlar için bomboş şeylerdir.
doğuştan gelir, özellikle hayal gücü yüksek insanlarda bulunur, hayal olmasa teori olmaz, teori olmaz ise tümevarım veya tümdengelim yeteneği olmaz, mucitler ve kaşifler bunlar arasından çıkar okumak ve ya eğitim ile sahip olunmaz, ama eğitimi var ise başarı oranı %90 artar, hangi alanda çalışıyor ise.
Analitik zekâ türünün bir becerisi olan analitik düşünme; bir problem ya da söz konusu husus karşısında olayları tümden gelim yöntemi çerçevesinde inceleyip, elde edilen bilgileri değerlendirme becerisine verilen isimdir. Bir problem karşısında konuların alt metinlere ayrılıp sorgulanmasındaki esas amaç, parçayı oluşturan bütünlerden yola çıkarak konunun geneline yönelik bakış açısı geliştirebilmektir.
Analitik zekâ türünde gelişim gösteren bireyler, yaşamda karşılaştıkları karmaşık yapılar ve zorlu süreçlere ilişkin yapıcı-pratik çözümler üretebilirler. Hız çağında analitik zekâ türü, bireylerin olaylar karşısında düşünmek için vakit kaybetmeyerek, daha hızlı yapıcı çözümler üretebilmesine olanak sağlar.
bir süreç yönetirken karşı karşıya kalınan her türlü duruma karşı bir çözüm üretebilme becerisini gösteren kıstas.
bu yüzden yazılım dünyasında oldukça önemlidir.
sorunlarla karşılaştığı anda tökezleyen, yılan, depresif moda giren tip çözüm üretmekte zorlanır. analitik zekası yüksek olan adam ise sorunla karşılaştığında önce şaşırır(nassı ya, ilginç), sonra halleder.