anakronizm

entry33 galeri1
    8.
  1. eski yunancada olayları yanlış zamanlandırma anlamına gelen "anakhronismos" kelimesinden türetilmiştir. edebi eserlerde okuyucunun dikkatini konuya çekmek ,olayları daha renkli ve çarpıcı olarak ortaya koymak için başvurulan bir yöntemdir. özellikle trajedilerde anakronizme çokça yer verilir. ayrıca prof.dr.şükrü hanioğlu türk tarihçiliğinde anakronizm'in ciddi bir "tarihselleştirememe" veya "tarihsizlik" sorunu ortaya çıkardığını söyler.
    2 ...
  2. 7.
  3. ilm-i tarihteki bir kullanım şekli de;

    bugünün değerlerini, şartlarını geçmişteki bir olayı değerlendirirken gözönüne almakla, o olayın yaşandığı, vaki olduğu anın dikkate alınmamasıdır.

    "-keşke birinci dünya savaşına girmeseydik." şeklinde sıkça karşılaşılan bir ifade sahibine, savaşa girmemenin mümkünlüğünün olup olmadığı algılatılmalıdır. kimse rahat rahat oturduğu yerde niye savaşa girsin ki? mecbur kalmadıkça!
    2 ...
  4. 6.
  5. tarihe aykırılık. çağa uymama. bir olayı yanlış bir tarihe ya da çağa yerleştirmekten kaynaklanan yanılgı. değişik çağları birbirine karıştırma.
    1 ...
  6. 5.
  7. zamandışılık olarak türkçe'ye çevrilmiştir.. örnek olarak 1600'lü yılları anlatan benim adım kırmızı'da, nazım hikmet'e itaafen "ranlı şair sarı nazım" karakteri verilebilir, nitekim nazım o yıllarda daha yaşamıyordu..
    4 ...
  8. 4.
  9. sözlükte kullanmaktan sıkıldığım iki terimden biri.

    diğeri için : (bkz: ad hominem)
    3 ...
  10. 3.
  11. Kişi, nesne, adet, uygulama, olay vb. unsurları ait oldukları tarihsel dönemin dışındaki bir döneme yerleştirme hatası.*
    4 ...
  12. 2.
  13. bir edebiyat terimi olarak geçmişin yargılarıyla bugünü değerlendirmek anlamındadır. edebiyatta anakronizm eserin yanlış yorumlanmasına yol açar.
    edebî eseri Hippolyte Taine'in devir-şahıs-zaman nazariyesine göre incelemek daha doğrudur.
    12 ...
  14. 1.
© 2025 uludağ sözlük