Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz denilerek kapatılmış ve yerlerine imam hatip liseleri muadili veya alternatifi olarak türk halkının beğenisine sunulmuştur...
Fen lisesi kazanamamıştım. Sonrasında öğretmen lisesine gitmiştim. Çok sevmiştim. Hayatımın en güzel yıllarıydı. Yatılı okuyorduk çok keyifliydik. Öğretmen Liselerinde Kaliteli bir eğitim de verildiğini söyleyelim.
Cumhuriyetin getirmiş olduğu Bir toplumsal kalkınma projesi olan köy enstitüleri karşı devrimcilerce kapatılınca bu misyonu devralmış güzide eğitim kurumları.
bugün son mezunlarını vermiş lisedir. güzel nesiller geçti, güzel insanlar mezun oldu buralardan. o güzel insanlar artık tarihin tozlu sayfalarında Anadolu Öğretmen lisesi mezunları olarak yerlerini alacaklar. ben de bir öğretmen lisesi mezunu olarak tüm öğretmen lisesi mezunlarına bu buruk günde selamlarımı iletiyorum.
seviliyorsunuz kardeşlerim.
Yatılı okumanın dışında pek bir hayrını görmedik. Ama bu yatılı tecrübesi insana çok şey katar o ayrı. Öyle bildiginiz paralı yurtlara benzemez. Belli bir kapasiteye sahip anadolunun garip ama kültürlü çocukları oluşturur bu kitleyi.
kapatılması kötü olacak bence. Eski köy Enstitülerini tam olarak yansıtamasa da bir şekilde onların devamı niteliğinde idiler. Eğitim sisteminin içine etme çalışmasının bir parçası da buydu tabi.
Mezun olan öğrencilerin yerleştiği bölümleri bir yana bırakırsak ortam olarak gayet seviyeli olan liselerdi(üç farklı bölgede bizzat yaşadığım öğrencilik tecrübelerine dayanarak söylüyorum). ayrıca aklıma gelen daha başka bir mesele var ama muhtemelen yanlış anlaşılırım, o yüzden bu kadarı yeterli.
eğitimi nispeten diğer liselere gre daha iyi olan lisedir. burayı okuduğunuzda illa öğretmen olmak gibi bir zorunlulğunuz yok tabi ki. ankara'da hasan ali yücel anadolu öğretmen lisesi'nde yatılı okuduysanız oldukça eğlenmişsiniz diyebilirim. mezun öğrencilere bakın hepsi kaliteli üniversitelere yerleşmiştir.
zamanında kazanamamasının acısını çekenler tarafından olay iki polinom sorusuna indirgenmiştir ki onun lise bir matematiğinin ilk dönemine ait basit sayılabilecek bir konu olduğunu hatırlatmak isterim. arkadaş ondan sonra matematikten kopmuş galiba. mesele göt kalkıklığı değil isteyene hak ettiği cevabı vermek güzel kardeşim. kazanamadığı her şeye çamur atarak yaşayanlar dünyayı da kirletiyor biliyor musun? hayat bu tür adilerin bıraktığı tortular yüzünden çekilmez oluyor. sen onlardan olma istersen daha fazla.
Fen edebiyat mezunlarının hiç hazzetmediği ortaöğretim kurumu.
E oğlum sen zamanında bilmiyor muydun bu fakültelerin akademisyen yetiştirdiğini? Niye formasyon aldın? Öğretmen olmak için değil mi? Sen standart sapma, mod, hareleme etkisi nedir ilk kez üniversitede karşılaşırken bu adam lise 1 de gördü onları. Sen düz lisede bak yanlış anlama diye genel lise demiyorum okuldan eve evden okula gidip gelirken o adam anasından babasından 1000 kilometre uzakta günde 3 saat etüt gördü lan.
Yok ek puan olmasa kazanamazmış da bik bik bik. Ulan adamlar ham puanda zaten %2lik dilime girip üniversite kazanmış kendi puan türünde Türkiye'de her fakülteye yerleşebilecek adamlar. Neyin derdindesin delaanlı?
5 sene önce mezun olduğum lise türü. ama ben bu okulu hiç sevmedim arkadaş. hem de hiç sevemedim. ama yine de emeği var sonuçta. üstteki düz lise mezunu olup sanayide işe başlayanların aksine iyi yerlere gitmiştir çoğu öğrencisi.
hakkında hiçbir bok bilmeyenlerin konuştuğu lise. maksimum ek puanı 24'tü o da doğal olarak sadece öğretmenlik tercihlerinde geçerliydi. çok tıp, mühendislik, hukuk kazandırmıştır bu okullar. yabana atılamaz. istediği öğretmenlik tercihine yerleşemeyenler tarafından bok atılır o ayrı.
2004 yılında mezun olduğum ve 21 kişilik sınıfın 21inin de istediği bölüme yerleştiği lise.
Bu 21 kişinin 5'i 9 Eylül'e, ve içinde benim de dahil olduğum diğer 5'i de uludağ'a yerleşti ki okulun ilk zamanları herkes ağzını ayırmış gezerken biz sülalem raad panpa modunda takılıyoduk.
buradan mezun olanların çoğu hukuk, tıp, mühendislik, fen-edebiyat vb. programlarına gidiyor. aöl mezunu olup eğitim fakültesi öğrencisi olmak için yanıp tutuşan gördünüz mü çevrenizde? ek puansız yeteri kadar başarılı olamayanlar da ek puan sayesinde kalburüstü bir üniversitenin eğitim fakültesini kazanabiliyor.
yitirdiği bir diğer işlevi de öğretmen kazandırma olayı. bana soracak olursanız bu formasyon mormasyon hikaye. prosedür gereği formasyon eğitimi alıp, öğrencilerini döven, onlara hakaret eden öğretmenler dolu değil mi piyasa? ya da ne kadar iyi bir eğitim alırsa alsın ders anlatmayı beceremeyen, öğrencilerin sorularını yanıtlamaktan aciz "formasyonlu" öğretmenler yok mu? daha eğitim fakültelerinde bile durum böyleyken, aöl'lerin "öğretmen yetiştiren lise" özelliğini çoktan yitirmiş olması kaçınılmazdır.
artık bu liseler kapatılmalı ya da şu ek puan olayı kaldırılmalı. madem mezunlarının çoğu eğitim fakültesine gitmiyor artık, o ek puanları kaldırın da daha adil bir sistem olsun.
zamanında birilerinin içine az oturmamış liseydi. bazı öğrenciler çocukluktan çalışır çabalar lgs'ye girer fen lisesi olmazsa anadolu öğretmen lisesi yazardı. çok kaliteli olan anadolu liselerinin önceliği kaptığı bölgeler de vardı mutlaka. her neyse burası özel statülü mesleki lise kapsamında olduğundan eğitim fakülteleri tercihlerinde 12 ila 24 puan arası ek puan verirlerdi. ki sırf bu yüzden tam puan yapan birinin bile boğaziçi'nin ilgili bölümlerine kaydolma imkanının teorik olarak olmadığı seneler yaşanmıştır. aklı başına lise de gelen vasat ve ağzı boş laf yapan bir kesim tarafından verilen 24 puanın adil olmadığı dillendirilirdi. şimdi dingilin biri gelmiş üniversitede selamlarını almazlar demiş de oradan aklıma geldi.