boş bir reklamdır. bırakın gariban türk köylüsü, atatürk üzerinden duygu sömürüsü yapmayı. reklamın sloganı ne
"anadolu'nun gururlu insanı bir daha kimseye muhtaç olmasın diye atatürk'ün talimatıyla bilmem ne kuruldu, o günden beri kaybetmek koy. hasiktir ordan.
not: ayrıca ne o atatürk'ün seni. madem birşey yapıyorsun hakkıyla yap.
- memleketimiz sağ olsun. (sanki evi tuğla tuğla söküp düşmana fırlattı. depremde yılıldı lan memleketle ne alakası var)
+ kimi kimsen yok mu?
- evlatlarımı harpte şehit vermişem. (biraz daha acındıralım duygu sömürüsünün dibine vuralım)
+ ah be dayı. bak devlet sana yardıma geldi. ne istersin devletinden?
- bir şey istemiyık paşam. biz yedi düvellen harp etmişik. koca memleketi yeniden kurmuşuk. o bize yetiyi. (bütün her şeyini vatanına vermiş tok gözlü anadolu insanı. ah bir de anadolu sigorta poliçesi olsa)
+ üzülme dayı. bu halin çaresine bakacağız.
şimdi bu reklamın bize söylemeye çalıştığı bu olaydan sonra atatürk anadolu sigortayı kuruyor ki anadoluda herkes evini sigorta yaptırsın böyle bir olay bir daha yaşanırsa halk zor durumda kalmasın. yerseniz tabi. maksat atatürk ün ismini kullanmak olunca sanırım reklamcılar tarafından mantık da pek aranmamış. zaten ağzını açmış lokmayı yutmayı bekleyen reklamı beğenmeyenleri atatürk düşmanlığı yapmakla suçlayacak kadar şahane bir hedef kitle var karşılarında. fazla kasmaya gerek yok yani.
ihtiyarın anası ağlamış, bütün evlatlarını devlet uğruna şehit vermiş, evi barkı başına yıkılmış diyor ki devletümüz sağolsun devletümüz haşmetlidir. hadi lan!
benim dünyam başıma yıkılacak hala vatan millet diyecem. bırak lan!
yıllar yılı bu milleti böyle kandırdılar işte. devlet denen şeyin insan canından daha kıymetli olduğunu yani. kendi varlığı için insanların ölmesi gerektiğini.
85 yıl önce devlete bağlı sigorta kurmunun şuan özel bir kurum olmasından dolayı misyonu değişmiştir.85 yıl öncesinde o gösterilen reklamda ki amaç içinken şuan kar amaçı bir sigorta şirketi olmuştur. ayrıca ahmet altan denen yazar bozmasına güzel bir ayar vermiştir. elazığ depremi sonrasında bu herifler cumhuriyetten öncede sonrada kerpiçte oturuyordu diye saçmalamıştı pek bilmiş az araştırmış herif.
memleketi ve bu memleketin insanini yapici, onarici, duzenleyici, uretici, yol gosterici, naif ama gozupek, savasci, yardimsever, tokgozlu halinden bugun ki rezil hale getirenleri utandirmasi gereken reklamdir, hatirlatir; neydik, ne olduk!
hadi rekabet yasalarını, şunu bunu boş verelim... işin atatürk sömürüsü kısmını da es geçelim... alt tarafı bir reklam filmi bile olsa, yanıltıcı bilgi vermek, tarihsel gerçekliği çarpıtmak koskoca sigorta şirketine yakışıyor mu?
dün, prof. emine gürsoy naskaliden bir mektup aldım. kendisi, 3. cumhurbaşkanımız celal bayarın torunudur.
tam da bu hususu dile getiriyordu emine hanım.
okuyalım:
reklam filminde aktarılan bilgi gerçeği yansıtmıyor. anadolu sigortayı büyükbabam celal bayar kurmuştur. iş bankasını kurduktan 8 ay sonra... atatürkün talimatıyla değil ama elbette atatürkü bilgilendirerek, atatürkün onayını alarak kurmuştur...
iş bankasının kuruluşu da böyle olmuştur:
hint müslümanların atatürke gönderdiği para ile atatürkün kayınpederi muammer bey, atatürkün de ortak olacağı bir dış ticaret şirketi kurmak istemiş. büyükbabam atatürkün ticaret işine karışmasının mahsurlu olacağını söyleyerek bu para ile bir banka kurmayı teklif etmiş ve bakanlık görevinden ayrılarak iş bankasını kurmuştur.
elbette özel sektörün reklamında ne tür bir samimiyet beklenir. tabikide hiç.
burada anadolu sigortayı tebrik edeceksek atatürk'ün o duruşunu usta oyunculuk ve duyguyla bize yeniden gösterdiği için tebrik edebiliriz. onun dışında özel sektör işte anadolu halkının ne umrunda olacak.
eminimki bu reklamı görenlerde hanım koş anadolu sigortaya demicektir.
şu varki; atatürk'ün "bu halin çaresine bakacağız" sözü gerçekten gözleri doldurur. tek olan şeyde budur. anadolu sigorta her kapitalist şirket gibi sömürmeye ve kâr etmeye bakar. gerisi boş.
yalnız adamlar çok zeki. Atatürk'ün gerçek ses kaydının ortaya çıktığı şu günlerde bu reklemı tekrar yayınlatmaları sesler arasındaki benzerliği ortaya çıkarmıştır. dikkat çekmek istediklerini düşünüyorum.
duygu sömürüsüdür. kapitalzmin en aşağılık vuruşlarındandır. toplumun hassasiyetinden faydalanılarak çıkar elde etmektir bu.
(bkz: kapitalizm)
(bkz: sömürü)