bugün

(bkz: gıyaseddin keyhüsrev)
13 hükümdarı’nın kemikleri, Adlî Tıp Kurumu ve Türkiye Atom Dairesi Başkanlığı yardımıyla silikon heykellere dönüştürülmüş.

görsel
- bu adam bir viking kralı değilC ikinci Kılıçarslan… mış.
- biz, türkler’in kıpçak değil, oğuz koluyuz ve böyle saç uzatmayız,
- bence türkiye atom dairesi değil, türkiye atom idaresi…

Haberin bütününden, seçilen kıyafetlerin altın yaldızlarından maalesef utanç duyuyorum.

Umarım heykelleri ziyarete açmadan uzman bir heyete son kez kontrol ettirirler.

https://m.haberturk.com/o...analizleri-ile-birebir-ya
görsel
1076-1077 yılları civarında kurulan türk devleti. kutalmışoğlu süleyman şah tarafından kurulmuştur. süleyman şah'ın babası kutalmış, büyük selçuklu imparatorluğunun kurucuları olan çağrı ve tuğrul beylerin kuzenidir. babası kutalmış malazgirt savaşından önceki zamanlarda tuğrul bey'e karşı isyan çıkarmış ancak başarısız olmuştur sonraları yine bu kez sultan alparslan'a isyan etmiş ve 1064 yılında öldürülmüştür. kutalmış'ın oğlu süleyman şah ise nizamülmülk'ün önerisiyle suriye'de vazifelendirildi. ancak suriye'deki selçuklu valileri süleyman şah'ı öldürmek istemişler ve süleyman şah anadolu'nun fethi için görevlendirilmiştir.

kurulduktan yaklaşık 20 yıl sonra haçlı seferleri ile uğraşmak zorunda kalmıştır. birçok kez haçlılara anadolu'yu mezar etmişlerdir. bir dönem de danişmendlilerin uydusu gibi olmuşlardır. 1243 yılında kösedağ muharebesini moğollara karşı kaybedince bu kez moğol hakimiyeti altına girmişler ve hakimiyetleri altındaki türk boyları artık beyliklerini ilan etmişlerdir. anadolu'daki pek çok cami, medrese, kümbet, çeşme anadolu selçuklularının mimarisine aittir.
Sabbahın gücünü kabul etmek zorunda kalıp anlaşma yapmıştır.
görsel
Şanlı Ecdadımız En iyi Sultan Kesinlikle Alaeddin Keykubad dır.
görsel

1097 yılına ait bir Avrupa haritası. Anadolu Selçuklu Devleti görülmekte.
Neden büyük selçuklu ile farklı sayılır anlamam amk

Kuzey hiung-nu da güney hiung-nu da hiung-nu devleti olarak geçiyor bu niye farklı amk

Sen doğu karahanlı-batı karahanlı diye ayrım yapıyor musun

Bir türk devleti.
osmanlı'nın anadolu'ya 600 yılda kattığı eser sayısının kat kat fazlasını yaklaşık 150 yıl gibi bir sürede anadolu'ya kazandırmışlardır.

bugün anadolu'da tarihi bir türk mimarisinden söz edebiliyorsak bu büyük selçuklu ve anadolu selçuklu sayesindedir.
B.selçuklu uzantısı anadolu'nun en zengin olduğu dönemlerden birisi.
Rumi zaten anadolu demek eskiden de adam arami süryani-keldanilere kürt dedi ya la.
Alparslan han 1072’de Mâverâünnehir’i fetih etti. Fethettiği bir kalenin komutanı olan Yusuf Harezmî tarafından hançerlenerek yaralandı ve bu hançer yarasından 25 Ekim 1072’de şehit olarak baki âleme göçtü. Cenazesi Merv şehrine götürülerek babası Çağrı beyin yanına defnedildi.

Anadolu’da kurulan Anadolu Selçuklu Devleti 1077’de kurulmuş 1307 yılında son bulmuştur. Bu 230 yılda 18 hükümdar hizmet etmiş ve 1299’da kurulan Osmanlı Devleti ile 1307’den itibaren devam etmiştir.

Süleyman Şah : 1077-1086 iznik’i alarak başkent yaptı.1077’de Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah, Süleyman Şah’a Hükümdarlık ünvanı verdi. Halep’i almak isteyince Tutuş’a yenildi ve öldü. Suriye’nin Raka kasabası civarında bulunan Caber Kalesi’nin önüne bir türbe yapılarak oraya defnedilmiştir.

Ebu’l Kasım: 1086-1092 Hanedanın kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın ölümünden sonraki Fetret döneminde 6 yıllık bir süre boyunca Anadolu Selçuklu Devleti’nin yönetimini eline geçirmiştir. Ebu’l-Kasım iznik’e geri dönerken 1092 yılında yolda yakalanarak idam edildi.

1. Kılıç Arslan : 1092-1107 Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu, Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu Sultanı. Kılıç Arslan, 1092′ de Büyük Selçuklu Sultanı Berkyaruk’un izni ile Anadolu‘ya gelerek iznik’te altı yıldır boş duran Anadolu Selçukluları tahtına çıktı. Yanındaki Türkmen ailelerini iznik’e yerleştirerek, Anadolu‘da dağılmış olan birliği yeniden tesis etti. Habur ırmağında boğuldu.

ŞAHiNŞAH: 1110-1116 Şahinşah’ın ordusu kuvvetli bir orduyla yaklaşmakta olan Mesud’a rastlayınca onun tarafına geçerler. Böylece adamlarının ihanetine uğrayan Şahinşah hiçbir tedbir almadan yoluna devam ederken Mesud’un kuvvetleri ile karşılaşmış ve babasının intikamını almak isteyen Emir Hasan’ın oğlu Gazi tarafından yaralanmıştır. Yaralı vaziyette imparatora sığınmak için kaçan Şahinşah Akşehir yakınlarında Mesud’un adamları tarafından yakalanmış ve gözlerine mil çekilerek Konya‘ya götürülmüştür. Böylece altı yıllık saltanatı sona eren Şahinşah ertesi yıl kan akıtılmaksızın boğularak öldürülmüştür (1116). Bu sırada 21 yaşındaydı.

1. Mesud 1116-1155 Anadolu Selçuklu Devletinin dördüncü sultanı. Birinci Kılıç Arslan‘ın oğlu olup, 1096 yılında doğdu. 1155′te ölmeden önce büyük oğlu Kılıç Arslan‘ı veliaht tayin etti ve ülke topraklarını üç oğlu arasında paylaştırdı. Birinci Mesud, Amasya civarında, medrese, han, hamam ve imaretle imar ettiği Simre kasabasındaki türbesine defnedildi.

2. Kılıç Arslan 1155-1192 Sultan II. Kılıçarslan 1192 yılında Konya yakınlarında vefat etmiştir. Yerine Sultan olan oğlu Keyhusrev tarafından Sultan Mes’ud camiinin yanındaki Künbed’e defnedilmiştir

1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1192-1196 ve 1205-1211. Gıyaseddin Keyhüsrev 1211′de iznik imparatoru Teodor Laskaris ile yaptığı bir savaşta yenik düşerek öldü. Sultan Giyaseddin Keyhüsrev’in cenazesi Alaşehirli Müslümanların yardımıyla islâm mezarlığına defnedildi. Sultanı sehid eden Frenk askeri de öldürüldü. Cenazesi Keykâvus tarafından Konya’ya getirtilerek Kümbedhane’ye defnedildi.

2. Süleyman Şah 1196-1204 2. Süleyman Şah’ın en büyük başarısı Erzurum’u alarak Saltukluların varlığına son vermek oldu. 1204’te öldüğünde Anadolu Selçuklu Devleti’ni yeniden eski gücüne ulaştırmıştı. Malatya’yı ele geçirdi.

3. Kılıç Arslan 1204-1205 babasının 1204’te ölümü üzerine çocuk yaşta Konya’da tahta çıktı. Konya’da bulunan Gevele Kalesinde ikamete mecbur bırakıldı ve orada öldü.

1. izzettin Keykavus 1211-1220 Sultan I. Giyaseddin Keyhüsrev’in büyük oğlu Izzeddin Keykâvus Hazırlıklarını tamamlayıp Malatya’ya gittiği sırada hastalandı. Fırat’ın suyunun iyi geleceği düşünülerek Viranşehir’e götürüldü, fakat kurtulamayıp 7 Ocak 1220′de öldü. Cenazesi Sivas’ta yaptırmış olduğu Dârü’s-Sifa’da toprağa verildi. 35-40 yaşlarında ölen Sultan Izzeddin sağlam bir iradeye sahip zeki bir devlet adamıydı. Kanunları adaletle tatbik eder, hiç kimsenin hakkına tecavüz etmezdi.

1. Alâeddin Keykubat: 1220-1237 Keykavus’un ölümü üzerine 1220 yılında tahta çıktı. Onun genişleme ve büyük devlet haline gelme siyasetine devam etti. Önce, Ermenilerle Doğu Latinler arasındaki çatışmadan faydalanarak Ermenilerin elindeki Kalonoros Kalesini aldı. Yeniden inşa edilen ve sağlam surlarla çevrilen şehre Sultan‘ın ismine izafeten Alâiye (Alanya) ismi verildi. Moğol tehlikesini gören Alaeddin Keykubad, doğu sınırlarını sağlamlaştırdı. Bu sağlamlaştırma esnasında Ahlat fethedildi. Ancak bu fetih, Eyyubîlerle arasının bozulmasına yol açtı. Eyyubîlerin gönderdikleri orduyu, Torosların güneyinde yenerek, Harput ve Urfa’yı ele geçirdi. Vefatından önce gelen Moğol elçilerini ustaca idare ederek,Anadolu‘yu Moğol istilasından kurtardı. Çetin mücadeleler sonunda Anadolu birliğini kurmaya muvaffak olan Alâeddin Keykubad, Suriye’yi fethetmek için hazırlıklara başladı. Bu hazırlık içerisinde iken 30 Mayıs 1237’de Kayseri’de zehirlendi ve 45 yaşında iken vefat etti. 17 yıl 5 ay tahtta kalan Selçuklu Devletinin bu büyük idarecisinin naaşı Konya‘ya getirilerek kendisine nisbet edilen Alâeddin Keykubat camisinin yanındaki türbeye defnedildi.

2. Gıyaseddin Keyhüsrev: 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu hükümdarı olarak hizmet etmiştir. I. Alâeddin Keykubad‘ın büyük oğludur. 1246 yılında Kilikya üzerine sefere giderken Alanya’da vefat etti.

2. izzettin Keykavus 1246-1260 II. izzeddin Keykavus ve IV. Kılıç Arslan arasında taht kavgaları başladı. Üçüncü ve en küçük kardeş olan II. Alâeddin Keykubad da taht kavgalarına katıldı. Ancak Anadolu’nun ileri gelenlerinin araya girmesiyle üç kardeş ortak olarak
saltanat sürmeye ikna edildiler. Böylece 1249 yılında Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde 8 yıl sürecek üçlü iktidar dönemi başlamış oldu. 1260 yılında II. izzeddin Keykavus Konya’yı bırakarak Kırım’a kaçtı ve 1279 yılında Kırım’da vefat etti.

4. Kılıç Arslan 1248-1265 yılları arasında tek başına hüküm sürdü. 1261 yılında Konya’yı ele geçirdi. Silifke’yi Ermenilerden, Sinop’u ise kumandanı Muinüddin Pervane tarafından Trabzon Rum Devleti’nden aldı.1265 yılında bir ziyafet sırasında Moğollar tarafından beklenmedik bir şekilde idam edildi ve Konya’da Sultanlar Türbesine gömüldü.

2. Alaaddin Keykubad 1249-1257 Kızılırmak’ın doğusunda hüküm sürdü. 1257’de bilinmeyen nedenlerle ölünce tahtta yalnızca iki kardeşi kalmış oldu.

3. Gıyaseddin Keyhüsrev 1265-1282 IV. Kılıç Arslan’ın Moğollar tarafından idam edilmesi üzerine çocuk yaşta tahta çıktı.1282 yılında Moğollar tarafından idam edildi

3. Alâeddin Keykubad: (1284),(1293-1294),(1301-1303) Anadolu Selçuklu Sultanı II. izzeddin Keykavus’un torunudur. III. Alâeddin Keykubad yanında görevli bulunanlardan birine ağır sözler söylediği için o kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. III. Alâeddin Keykubad tahtta iken, Osman Gazi’ye, yaptığı fetihlerden dolayı Beylik unvanı verdi. Osman Gazi’ye Beylik unvanının verildiği 1299 tarihi Osmanlı Devletinin kuruluş tarihi olarak kabul edildi. 3 kez Sultan oldu.

2. Gıyaseddin Mesud: (1282-1284),(1284-1293),(1294-1301),(1303-1307) Anadolu Selçuklu Sultanı II. izzeddin Keykavus’un oğludur. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Moğolların egemenliği altında hüküm sürdüğü bu dönemde dört defa tahta çıkmış, her seferinde kardeşinin oğlu olan III. Alâeddin Keykubad’la yer değiştirmiştir. II. Gıyaseddin Mesud 1307’de Konya‘da vefat etmiştir. Vefatıyla Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmıştır.

Büyük selçuklu devletinin anadolu koludur.
Anadolu türklerinin savaştan nispeten en uzak olduğu, refah seviyesinin yüksek olduğu iki dönemden ilkine tekabül eder.

Bir diğeri ise türkiye cumhuriyeti dönemidir.

Anlayış ve vizyonu günümüz türkiye'sine benzer.
https://www.youtube.com/watch?v=OcYUX-fijT4
görsel

Gelmiş geçmiş en havalı türk bayrağına sahip devlet.
görsel
Resmi olarak hiçbir belgede devletin adının ne olduğu geçmez. Konya sultanlığı da iznik sultanlığı da roma sultanlığı da olabilir.

"Kardeşim şu şu belgede Rum sultanlığı dedikleri yer var" diyorsanız belgeyi görelim.

ingilizcede de "seljuk sultanete of Rum" olarak geçer. Ayrıca Rum sözcüğü o dönem Roma topraklarını ifade ederken aynı zamanda batı anlamı da vardı. Ve bu Farsça değil Arapçadan geçmiştir. Yani adamlar kendilerine "batı sultanlığı" diyor da olabilir. Olabilir deniyor çünkü belge yok.

Türk tarihçilerin de zoruna gitmemiştir. Öyle olsa Rumeli diye bir yer bilmezdik.
Anadolu Selçuklu desen ne rum sultanlığı desen ne

Arkadaş ben Anadolu Selçuklu,kirman selçuklu bunlara da karşıyım hepsi büyük selçuklu devleti devamı zaten.
(bkz: kutalmışoğlu süleyman şah)
kendi devrinde konya sultanlığı olarak bilinir. bugün büyük selçuklu diye bildiğimiz siyasi örgütlenmeye iki-üç kez ayaklanmış hepsinde de yenilerek yurda dönmüştür. selçukluların resmi secerelerinde selçuk bey'in yamulmuyorsam 34. atası olarak afrasiyab gösterilir. afrasiyab, key kavus'un, key kubad'ın, key feridun'un, key hüsrev'in, siyavuş'un can düşmanıyken selçuk ailesinden olan bu arkadaşların tutup çocuklarına onların ismini vermesi enteresandır. bu geleneği başlatan kişi birinci kılıçarslan'dır.
moğollar anadolu'ya saldırmasaydı ve bu devlet hayatta kalsaydı şu an ülkemiz ve komşularımız bambaşka bir durumda olurdu. anadolu tarihinde bu kadar kısa sürede bu kadar eser bırakan başka devlet yoktur. ama tarih derslerimizde osmanlı'nın onda biri kadar anılmaz. modern türkiye'nin temelidir.
Malesef ki tarihimizdeki en büyük dangalıklardan birini yapan devlettir.

Moğollar gibi güçlü bir devletin basinda hülagu han gibi bir psikopat var ve senin bununla aranda harzemşaların büyük cengaveri celaleddin harzemşah gibi bir yiğit sana tampon bölge oluşturuyor. Sende hiç gereği yokken sırf egon için yassıçemen savasi ile adamları ortadan kaldırıp karşına hülagu çıkınca anadoluyu moğol zulmüne bırakıp arkana bakmadan kaçıyorsin.

(bkz: beyin bedava)
cumhurbaşkanlığı forsunda yıldızı olmayan ama hala gönlümüzde parlayan türk devleti. insan merak ediyor, babür devleti mi anadolu yu imar ve iskan edip türk yurdu yaptı? bir orta anadolulu olarak kendimi her zaman selçuklu gibi hissettim. osmanlı ile alakası yoktur ayrıca. teokratik monarsik felan değil yunus emre nin yumuşak başlılığıyla özdeştir.
Gülşah ve Varka el yazmasında Muhammed'in yüzünün açık bir şekilde tasvir edildiği ilk ve muhtemelen tek devlettir.