süleyman şah tarafından kurulmuş, anadolu'da dirlik ve düzeni sağlamakla görevlendirilen askerlerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu devlet... asıl amaç, batıya doğru ilerlemek, bizans üzerine yürüyerek türklere yer açmak olsa da, haçlı seferleri'nin kendilerine patlamasıyla epey uğraşmışlardır. 1308 yılında yıkılmıştır.
1075 senesinde, başkenti iznik olmak üzere kutalmışoğlu süleyman şah tarafından kurulmuş, günümüze uzanan osmanlı imparatorluğu'na da, kaynaklık etmiş olan, yerleşmeye ve de iskan faaliyetlerine bağlı olarak, batı'ya açılma faaliyetlerinde kısmen olsa da başarılı olan, anadolu'da o dönemde kurulan en büyük devletlerden birisi...
günümüzde anadolu'da gördüğümüz, cami, çeşme, kervansaray, yol ıvır zıvır ne kadar mimari eser varsa büyük bir çoğunluğu bu devlet tarafından yaptırılmıştır. bu devletle eş zamanlı hükümsüren, mengüceklüler, saltuklular, danişmentliler ve tabii artuklular'ı da yabana atmadan bunu söylemek lazım.
Malazgirt Savaşından sonra Anadoluda kurulan ilk Türk-islâm devletlerinin en güçlülerinden ve en uzun ömürlülerinden biri (1077-1308). Anadolunun Türkleşmesinde ve Haçlılarla yapılan savaşlarda en önemli rolü oynadı. Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şahtır. Süleyman Şah, Marmara Denizine kadar Anadoluyu ele geçirdi, izniki kendine başkent yaptı. Yerine oğlu I. Kılıç Arslan (1092-1106) geçti. I. Kılıç Arslan ve I. Mesut (1116-1156) Haçlılar ile mücadele ettiler. II. Kılıç Arslan (1156-1192), Bizanslılara karşı Miryokefalon Savaşını (1176) kazanarak Türk egemenliğini
sürekli hâle getirdi ve Bizansın Anadoluyu tekrar ele geçirme emellerine son verdi. Anadolu Selçuklu Devletinin 1204 yılına kadar olan devri, kuruluş devri olarak kabul edilir. 1204-1237 yılları genişleme ve büyüme devridir. 1204-1237
yılına kadar hüküm süren I.Gıyasettin Keyhüsrev, I.izzettin Keykavus ve I.Alaettin Keykubat dönemleri, Anadolu Selçuklu Devletinin en parlak zamanıdır. Bu dönemde Anadolu Selçuklu Devleti, Karadeniz ve Akdenize ulaştı, Karadenizin
kuzeyinde Kırımda önemli bir ticaret limanı olan Suğdak, Anadolu Selçuklularının eline geçti. Anadolu, bütün Asya ticaret yollarının birleştiği ve sona erdiği ülkelerden biri oldu. Çok sayıda kervansaray yapımı sonucu, ticaret hayatı güvenlik altına alındı. Türklerin Müslümanlığı kabul etmelerinden sonra, göçebe Türk boyları tarafından kurulan Türk-islâm devletlerinin hemen hepsi bir süre sonra, kuruldukları bölgenin yerleşik, kentli unsurlarının ekonomik ve kültürel etkisi altına girip kuruluşunda başlıca etken olan göçebe Türk boylarından uzaklaşarak, ekonomik ve kültürel bakımdan onlara ters düşmeye, yabancılaşmaya başlamaktaydılar. Anadolu Selçuklularında da bu durum kendini gösterdi. II. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında göçebe Türk aşiretleri, Baba ishak adında bir Türkmen dervişinin önderliğinde Anadolu Selçuklu Devletine karşı ayaklandılar. isyan çok büyük zorluklarla bastırıldı ve bu olay, Anadolu Selçuklularının gücünü çok sarstı. Buna sultanın ve çevresindeki adamlarınbeceriksizlikleri ve ahlâksızlıkları de eklenince, 1243′te Moğollara karşı Kösedağ yenilgisi kaçınılmaz oldu. Bu yenilgiyle birlikte Anadolu, Moğol etkinliği altına girdi. Moğol yönetiminde de yerleşik halk ile göçebe halk arasında ikilik kendini gösterdi. Kentli unsurlar ve onların dinî temsilcisi durumunda olan Mevlevî tarikatı, Moğollara karşı uzlaşıcı bir tavır içine girerken, göçebe aşiretler Moğollara karşı amansız bir mücadeleye giriştiler. Bu
mücadelede Karamanoğulları ön plana geçti. Moğol yönetimi, Anadolu için her bakımdan yıkıcı ve karanlık bir dönem oldu. Anadolu Selçuklu Devleti, işte bu olaylar içinde ömrünü tamamladı, son Anadolu Selçuklu Sultanı II. Mesutun ölümü
ile tarihe karıştı.
bugünkü adı ile türkiye selçukluları, oysa o zamanki isim ile rum selçukluları. çünkü rumiyye kurulmuşlardı. eski roma topraklarında.
kafa sikmeyi ve ecdad yaratmayı pek seven egemen dini sünnilik olan kemalistlerin iteklemesi ile dönüştürülen ve bir amaca sahiplik eden devlettir.
o amaç da kuranların yönetenlerin yaşayanlarının amacı kesinlikle değildir.
amaç sonradan ortaya çıkacak olan ve "o" ortaya çıkana kadar göt yalamaya devam eden türkiye cumhuriyetinin kutsallığının osmanlı ile birlikte tamamlanmasıdır.
"o" çıktığı için artık ortaya, derin derin ülke yöneten asıl kemalist ve sünni oligarşinin nasıl da aniden pozisyonlarını neo-ottomanik hale döndürdüğünü görecek kadar yaşadık bu 10 yılı.
cumhurbaşkanlığı forsunda yıldızı olmayan ama hala gönlümüzde parlayan türk devleti. insan merak ediyor, babür devleti mi anadolu yu imar ve iskan edip türk yurdu yaptı? bir orta anadolulu olarak kendimi her zaman selçuklu gibi hissettim. osmanlı ile alakası yoktur ayrıca. teokratik monarsik felan değil yunus emre nin yumuşak başlılığıyla özdeştir.
Malesef ki tarihimizdeki en büyük dangalıklardan birini yapan devlettir.
Moğollar gibi güçlü bir devletin basinda hülagu han gibi bir psikopat var ve senin bununla aranda harzemşaların büyük cengaveri celaleddin harzemşah gibi bir yiğit sana tampon bölge oluşturuyor. Sende hiç gereği yokken sırf egon için yassıçemen savasi ile adamları ortadan kaldırıp karşına hülagu çıkınca anadoluyu moğol zulmüne bırakıp arkana bakmadan kaçıyorsin.
moğollar anadolu'ya saldırmasaydı ve bu devlet hayatta kalsaydı şu an ülkemiz ve komşularımız bambaşka bir durumda olurdu. anadolu tarihinde bu kadar kısa sürede bu kadar eser bırakan başka devlet yoktur. ama tarih derslerimizde osmanlı'nın onda biri kadar anılmaz. modern türkiye'nin temelidir.
kendi devrinde konya sultanlığı olarak bilinir. bugün büyük selçuklu diye bildiğimiz siyasi örgütlenmeye iki-üç kez ayaklanmış hepsinde de yenilerek yurda dönmüştür. selçukluların resmi secerelerinde selçuk bey'in yamulmuyorsam 34. atası olarak afrasiyab gösterilir. afrasiyab, key kavus'un, key kubad'ın, key feridun'un, key hüsrev'in, siyavuş'un can düşmanıyken selçuk ailesinden olan bu arkadaşların tutup çocuklarına onların ismini vermesi enteresandır. bu geleneği başlatan kişi birinci kılıçarslan'dır.
Resmi olarak hiçbir belgede devletin adının ne olduğu geçmez. Konya sultanlığı da iznik sultanlığı da roma sultanlığı da olabilir.
"Kardeşim şu şu belgede Rum sultanlığı dedikleri yer var" diyorsanız belgeyi görelim.
ingilizcede de "seljuk sultanete of Rum" olarak geçer. Ayrıca Rum sözcüğü o dönem Roma topraklarını ifade ederken aynı zamanda batı anlamı da vardı. Ve bu Farsça değil Arapçadan geçmiştir. Yani adamlar kendilerine "batı sultanlığı" diyor da olabilir. Olabilir deniyor çünkü belge yok.
Türk tarihçilerin de zoruna gitmemiştir. Öyle olsa Rumeli diye bir yer bilmezdik.