anadolu partisi

entry213 galeri3
    135.
  1. 134.
  2. çok seslilik ve demokrasi adına güzel gibi görünse de böyle kritik bir zamanda ortaya çıkarak oyları böleceği gerçeği göz önünde bulundurulunca, içimin bir türlü ısınmadığı, samimi bulmadığım parti.

    türkiye'de herşey mükemmel olsaydı zaten anadolu partisi'ne gerek kalmazdı. bazen insanlar günün gereklerine göre esneyebilmeliler.
    0 ...
  3. 133.
  4. 132.
  5. Şimdiye kadar 2 anketi açıklanan parti. (2 anket de sonar tarafından yapıldı.)
    biri %8 diğeri %4
    Oha bu kadar fark mı olur diyeceksiniz?

    Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? sorusunun cevap formatı Anadolu Partisi - Emine Ülker TARHAN (tüm partiler ve onların başkanları) şeklinde ise %8.
    sadece Anadolu Partisi (sadece parti adları) şeklinde ise %4 oy çıktı.

    Henüz Anadolu Partisi = Emine Ülker TARHAN algısı yaratılamadı.
    Üzerine çalışılıyor.

    Ayrıca parti daha sahaya çıkmadı. Bu haftadan sonra yoğun bir şekilde. Tüm il ve ilçeler dolaşılmaya başlanacak. Seçim otobüsü hazır artık.

    Son söz: Anadolu Partisi çok güzel gelsenize.
    3 ...
  6. 131.
  7. Zaten hiç bölünmeyen oyları (!) bölmeye gelen partidir.
    0 ...
  8. 130.
  9. chp'lilerin bunlara vermeyin bize verin diye oy istediği particik.

    chp de ortaya proje koymak, bağırmak, kavga etmek, savaşmak yerine sağa sola bok attığı için bu halde zaten.

    şimdi de sen sus fazla konuşma diyip ezmeye çalıştıkları yediremeyince de kovdukları kadının gidip fedakarlık yaparak, taşın altına elini koyarak kurduğu partinin oyunun peşindeler.

    neymiş, oylar bölünüyormuş...

    afedersin de siktir git derler adama.

    anti demokrasi sende, partinin yönetimine kendinden başka kimseyi aday yaptırmamak senden, meclisteki maiyeti afedersin becermek sende...

    sonra çık oylar bölünüyor diye ağla.

    oylar bölünmüyor dangalak, sana bu halinle kimse oy vermiyor. halk kaçış arıyor ama sana kaçmaktansa olduğu yer bile güvenli geliyor.
    3 ...
  10. 129.
  11. vatanseverlerin desteklemesi gereken bir partidir.

    vatanserverlerin, atatürk'ün mirasına sahip çıkmayan, "çözüm sürecinin hası bende" noktasına gelen, stratfor ajanı kürtçüleri, atatürk düşmanlarını, seyid rıza'dan özür dileyenleri genel başkan yardımcısı yapan y-chp'de işi olamaz.

    anadolu partisi baraj durumuna göre desteklenmeli, olmuyorsa mhp'ye oy verilmelidir.
    1 ...
  12. 128.
  13. Yeterince bölünmemiş oyları biraz daha bölmeye gelen partidir. Yahu bir nebze akıl ya. Bir ütopya kurmuşunuz gidiyonuz. Kim verir biliyormusun vekillerin ailesi. Baskada kimse vermez. Şimdi soruyorum chp nin oyu pek bol geldi heralde.
    0 ...
  14. 127.
  15. meclise girip girmemesi önemli olmayan partidir. kemal kılıçdaroğlu gibi sadece kendisini ve makamını düşünen birisine oy vereceğime sonucunu düşünmeden emine ülker tarhan'a oyumu veririm.
    1 ...
  16. 126.
  17. merkez parti olarak ab ve nato uyumlu olması doğal; lakin bunu mustafa kemal'in aydınlanma hareketinin devamı olarak dillendirmeleri komik olmuş.

    emine ülker hanım akıllı kadındır; ab, nato falan diyerek şafak paveyleşiyor.
    0 ...
  18. 125.
  19. Emine Ülker Tarhanın kurduğu partidir. Seçimlerde % 2 %3 gibi bir oy alır diye düşünüyorum.
    1 ...
  20. 124.
  21. chp nin izinden gitmezlerse, memnun olmayan ak parti oylarını alacaklardır.
    0 ...
  22. 123.
  23. seçimlerde felaket çakılacak olan parti. şu an akp'den çok bir farkı yok. emine ülker tarhan egosunun kurbanı olarak siyaset sahnesinden silinecek maalesef.
    2 ...
  24. 122.
  25. güçlü bir iktidara karşı yapılabilecekler listesinde yer alan şeylerden birkaçına örnek vermek gerekirse:

    -yeni bir PARTi kurmak
    -en güçlü muhalefetin çatısı altında toplanmak

    gibi şeyler yer almaktadır.

    şimdi ben bir milletvekiliyim ve chp'de artık yer almak istemiyorum diyelim.

    -partiye gelen oylar bölünmesin deyip partide kalmaya devam edersem, muhalefeti iktidara çevirebilmek uğruna kendimden vazgeçmek zorunda kalırım.
    -partiye gelen oylar bölünmesin diye düşünüp "daha güçlü olalım" diye çabalarsam, muhalefet içinde çatlak ses olacağım için "birlik istediğim" gerçeğinden saptığım düşünülecek ve muhalefet içinde muhalefet yaratmaktan dolayı kötü karşılanırım.
    -partiye gelen oyları umursamayıp yeni bir PARTi kurarsam, eski partim olan chp'den ve birkaç partiden daha birkaç arkadaşı da kafalarsam chp'nin oylarını bölerim. lakin zaten %25-30 civarı bir partinin bir milletvekili olarak o dilimin %10'unu tek başıma ve yanımdaki diğer arkadaşlarla alabilmem mümkün sayılmaz.
    -partiye gelen oyları umursamayıp yeni bir PARTi kurarsam , eski partim olan chp'den ve birkaç partiden daha birkaç arkadaşı da kafalarsam chp'nin oylarını büyük bir oranda bölebilirsem ve barajı geçebilirsem ne ala. ama muhtemelen geçemeyip barajı geçemeyeceğimden dolayı yaptığım tek şey chp'nin gücünden güç çalmak olacağı için muhalefeti güçlendirmiş sayılmam.
    -"ben kendi söylemek istediklerimi diğer partilerden de alacağım destekle ve aynı fikirde olduğum insanlarla birlikte yeni bir çatı altında söyleyeceğim" diye ısrar edip bir PARTi kurarsam oy ile bir alıp veremediğim, bir pazarlığım olmadığı ortaya çıkar. iyi bir politik duruş sergilemiş olurum ancak iyi bir siyasi lider davranışı sayılmaz. en nihayetinde işim halkla ve halktan kopuk siyasetçilerin ne durumda oldukları ortada.
    -daha önceden bulunduğum partide aynı fikirde olduğum insanlarla yer almadığım için yeni bir siyasi oluşum içerisine girdiysem, bir ideoloji ve fikir partisi olarak görülürüm. doğal olarak yine oy ile alıp veremediğim yoktur. "kaplumbağaseverler partisi" kuran adam ile aynı ideolojik ısrar içerisinde olacağım derken "ciddi bir muhalefet" veya "iktidar" hayallerinden vazgeçmiş olurum.

    sonuç mu? iktidar olmak için malesef türkiye'de hatta belki de dünyada bir ideolojiye sahip olmanız yetmiyor. sosyo-ekonomik ve politik görüşü bambaşka olan insanları sadece "ideoloji" altında toplamaya çalışmak sadece bir "ideoloji" olarak görülecek ve görülmeye devam edilecektir. "sesimi duyuracağım, onlardan farklı olduğumu herkese göstereceğim" derken "sesini duyuramayıp herkesle aynı olduğunu" fark etmenin dayanılmaz hafifliği ile karşı karşıya kalmak insanı her alanda başarısız kılar ve geriye iter.
    2 ...
  26. 121.
  27. 2015 seçimlerimde oyumu alacak partidir. Yıllarca oyumuzu sömüren chp ye oy yok artık. Chp ye oy vermemin tek sebebi atatürkün partisi olmasıydı. E mevcut genel başkanı da atatürk karşıtı allahın tuncelilisi bir pkk lı oldugu için artık chp erezyona uğramıştır. Ulusalcı kanat komple anadolu partisine geçmelidir. Koltuk için chp de kalanlar milletin gözünden düşecektir. Chp lisi mhp lisi anaplısı demokratı sosyalisti bütün gerçek vatan evlatları anadolu partisinde toplanıp, milletin iradesini temsil edeceklerdir.
    0 ...
  28. 120.
  29. reklamcılara yedirecek hırsızlıktan edinilmiş parası olmayan partidir. haramilerin hamuduyla götürdükleri paralarla yaptıklarını, anadolu partisi'nin kıt imkanlarıyla yaptıklarıyla karşılaştıranlara duyurulur...

    sizde gram akıl olsa bir parti su gibi para harcamaya başlarsa, o partinin "vizyonu, misyonu bla bla" gibi konuları dert ederdiniz. o paralar nereden geliyor olabilir? paraların sahiplerinin beklentisi nedir? bir düşünüverin hele..
    0 ...
  30. 119.
  31. Trakyalıları üzmüştür. Trakya Partisi beklemekteyiz.
    0 ...
  32. 118.
  33. alinan oy orani %1'i gecemeyecek partidir. ayrica k.k tek basina olsa chpde vekil kalmasa millet yine k.k'ya oy verir.
    0 ...
  34. 118.
  35. ülkemizin umududur. teröristbaşının istediği anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmadan meclisten geçirilmesi için yapılandırılan y-chp'den hayır gelmez.
    1 ...
  36. 117.
  37. ekşi sözlük'ten chrysaor mahlaslı yazarın izni ile girisini kopyalıyorum.

    --- alıntı ---
    mustafa kemal atatürk'ün iki büyük eserinden birisi olan cumhuriyet halk partisi'nin sosyal demokrat çizgiden ; kemalizm, cumhuriyetçilik, ulusalcılık, demokratlık, laiklik gibi türkiye'de sosyal demokrat bir parti olmak için gereken ana kavramlardan uzaklaşıp, " kendini bulma karmaşası içerisinde " maalesef partiyi ve ülkeyi kaosa sürüklemekten başka bir faaliyette bulunmuyor olması üzerine, umutsuzluktan doğmuş ve tek umut olma misyonu üstlenmiş parti.

    " yetersiz bir muhalefet " olmaktan veya olmaya çalışmaktan başka bir fonksiyonu kalmayan, altıoku sadece sembol düzeyinde kalan; atatürk ilke ve devrimlerine, bağımsız, çağdaş ve laik türkiye'ye bağlı olan ve bu kavramlara inanan kitleleri temsil etmekten uzak chp'den ve en önemlisi mevcut iktidarın uzun senelerdir ülkemize uyguladığı; çürümüş, emperyalist ve teslimiyetçi,kapitalist, ayrımcı, ayrılıkçı, ötekileştirici,gerici,hiyerarşik,eşitlikten yoksun, ortaçağ karanlığında , faşist, baskıcı, diktatör,ifade özgürlüğü karşıtı, dogmatik, ulusal değerlerden uzak, biat anlayışına sahip, eğitimsiz ve bilinç düzeyi düşük kitlelerin oluşmasına neden olan, küreselleşme esiri, abd politikalarının lokal uygulayıcılığını yapan, atatürk ilke ve devrimlerinden tamamen uzak ve karanlık düzenden kurtulmak için türkiye'nin tek ve belki de son şansı olan partidir. ayrıca türk siyasi tarihinin ilk kadın kurucuya sahip partisidir.

    türkiye'de demokrasinin ve cumhuriyet fonksiyonunun tam olarak işlemediğinin en güzel kanıtlarından birisi olan, " chp'ye oy vermeyi istemiyordum fakat maalesef başka bir alternatifim yoktu ve mevcut iktidarın karşısındaki en güçlü aday cumhuriyet halk partisiydi " söyleminden kurtulmak isteyen herkesi çevresinde toplayacak olan partidir. zira mustafa kemal atatürk'ün türk halkına en büyük ve anlamlı armağanlarından birisi olan seçme ve seçilme hakkı kavramının karşılığı; ülkemizin, bizlerin ve çocuklarımızın geleceğini tayin etme fonksiyonu olan değerli oylarımızı; inanmadığımız, güvenmediğimiz, ideolojik olarak bizi yansıtmadığını düşündüğümüz ama sadece tek alternatif ve çıkış yolu olarak gördüğümüz partiye oy vermek değildir.

    seksen sonrası çeşitli yöntemlerle apolitikleştirilen ve " özal kuşağı " olarak nitelendirdiğimiz nesil; belki politik ideolojilerden uzak bir nesil olarak görünüyor olabilir. fakat özgür, eşitlikçi, aydın,özel hayata müdahale alanı sınırlı, demokratik bir ülke istemektedir. söz konusu nesil bu isteklerini yansıtabilmesi amacı ile cumhuriyet halk partisini tercih etmektedir. fakat chp ana muhalefet partisi olarak mevcut iktidarın faşizan, özel hayata müdahalede sınır tanımayan, diktatör ve karanlık uygulamlarını bertaraf edebilecek hiç bir faaliyette bulunmadığı gibi, pasif siyaseti ve arkasına aldığı kitleleri temsil edememe sorunsalından dolayı, mevcut iktidarın bu kadar büyüyerek ülkeyi ele geçirmesinde ve karanlığa sürüklemesinde pay sahibi olmuştur.

    bugün gelinen noktada " oylar bölünmesin " felsefesini benimsemiş, atatürkçü, sosyal demokrat, aydın, ulusalcı ve sosyalist kitlelerin hiç bir kazanım elde edemediği aşikardır. bundan sonrasında da söz konusu durumun mevcut şekilde devam etmesi ve yine " oylar bölünmesin " bakış açısı ile herhangi bir kazanım elde edilemeyeceği gün gibi ortadadır. zira sosyal demokrat, atatürkçü, ulusalcı, demokrat, cumhuriyetçi ve sosyalist kitlelerin statukocu ve muhafazakar davranma şansı ve tercihi olmamalıdır. bu sözünü ettiğimiz ideolojilerin ve görüşlerin ana fikri ile çelişmekle beraber, ülkeyi içinden çıkılamaz bir kaos ortamına sürükleyecektir.

    anadolu partisi ve emine ülker tarhan türk solu için son umuttur. mevcut düzenden şikayet eden kitlelerin bu umudu yok etmesi halinde, gelecek dönemlerde kendilerinin ve çocuklarının maruz kalacağı karanlık akp tablosundan şikayet etme lüksü maalesef yoktur. zira mevcut düzeni değiştirmek için ihtiyaç olan taze kan anadolu partisi'dir.

    *anadolu topraklarında, eşitlikçi, çağdaş, laik, atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir düzen uygulanması için
    *hukukun çağdaş ve gerçek bir hukukçunun iktidarında " herkes için adalet " fonksiyonu ile çalışması için
    *sosyal devlet ilkesinin tüm fonksiyonları ile çalışması, " devletin halk için varolduğu " gerçeğini tekrar hatırlamamız için
    *insanların fikirlerini ve görüşlerini açıkça belirtebildiği, özgür protesto hakkını kullandığı için en birincil hakkı olan " yaşam hakkının " elinden alınmadığı bir ülke için
    *modern ve çağdaş bir medeniyet için.
    * dış politikası; teslimiyetçi, savaşçı ve masum insanların kanı ile beslenen, bağımsızlıktan uzak, emperyalist politikaların esareti altına giren bir dış politika ekseninden oldukça uzak, " yurtta sulh cihanda sulh " ilkesini benimsemiş bir politika anlayışına sahip bir ülke için
    *gelir dağılımının adaletsiz olmadığı, halk arasında sosyo kültürel ve ekonomik farkları bertaraf eden, homojen, eğitimli, farkındalığı olan, bilinç ve eğitim düzeyi yüksek kitleler için.
    *halktan alınan vergilerin yine halk adına " sosyal devlet " anlayışı çerçevesinde tüketilmesi için
    *halktın finanse ettiği ve güvenlik görevi üstlenmiş kurum ve teşkilatların sadece " halk güvenliği " fonksiyonu üstlenmesi, mevcut iktidarın kapıkulluğu misyonu üstlenerek, iktidarın poltikaları ile çelişen fikirlerini ifade özgürlüğü ilkesi ile demokratik protesto hakkını kullanmak sureti ile vurgulamaya çalışan insanların canlarına kastetmediği bir ülke için.
    *oturduğu koltuğu sadece kendi çıkarları için kullanan, halkın da mülkiyet hakkı olduğu devletin tüm varlığını yandaş şirketlere peşkeş çeken politikacıların olmadığı bir ülke için
    *sürekli yapılan özelleştirmeler ile devletin gelir kaynaklarını bir bir kurutarak, gelecek nesillere korkunç bir vergi yükü bırakan düzenden kurtulmak için
    *kendi vatandaşına, kanserli olduğu için devletinden yardım talep eden vatandaşına “ sadaka “ verdiği, “ takla at “ dediği, “ ananı da al git “ diyen siyasetçilerden uzak bir ülke için
    *sanatın tam anlamıyla tüm fonksiyonlarının işlediği, fikirlerinden dolayı kimsenin özgürlüğünün elinden alınmadığı, aydınların, sanatçıların kendi fikirlerini beyan ettiği için hedef gösterilmediği,
    *" taraf olmayan bertaraf " olur gibi faşizan bir bakış açısından uzak bir ülke için
    *basın, medya fonksiyonlarının sindirilerek, baskı altında tamamen taraflı yayın yaptığı, halkın gerçek haber alma hakkının ihlal edilmediği, gündemi sadece muhalif bir kaç mizah dergisinden takip etmek durumunda bırakılmadığımız bir ülke için,
    *sendikal haklarını savunamayan işçiler, atanamayan öğretmenler, gözaltına alınan doktorlar, fikirlerinden dolayı özgürlüğü kısıtlanan avukatlar, “ dayısı “ yok diye iş bulamayan üniversite mezunlarının olmadığı bir ülke için
    *ülkenizin emperyalist devletlerin ortadoğu üzerindeki stratejilerinin bir parçası olduğunu görüp, katliamlara ve savaşlara alet edildiği gerçeğini görüp, bu durumdan kurtulmak ve gelecek nesilleri bu kanlı savaşların bir parçası olmaktan kurtarmak için
    *etnik köken, mezhep, dil, din, ırk ayrımı yapılmadan " bütünleştirici " bir ülke yaratmak için
    *atatürk ilke ve devrimlerinden,cumhuriyet kazanımlarından uzak olmayan bir nesil yetiştirilmesi gerektiği için
    *halka "çapulcu", önemsenen değerlere "paçavra", atamıza " ayyaş" şeklinde ifadelerde bulunan siyasetçileri içermeyen bir ülke için
    *tabanına, ideolojisine uzak ve muhafazakar anlayıştaki bir cumhurbaşkanı adayını gazi mustafa kemal'in makamına oturtmak isteyen bir sosyal demokrat ana muhalefet partisi ile aynı anlayışta ilerlemeyen bir partinin iktidarı için,
    *iş cinayetlerinin olmadığı, işçi ve emekçilerin sendikal ve sosyal haklarının yok edilmediği;tüm haklarını savunabileceği, devlet çatısı altında emeklerinin karşılığını alarak " insanca " bir yaşam sürebilecekleri, halk için varolduğu gerçeğini tamamen unutan biat kültürü içindeki devlet görevlileri tarafından tekmelenmeyecekleri bir ülke için.
    *dayatma, ötekileştirme, tektipleştirme ve ayrımcılık içermeyen politikalar için,

    ve akp'nin uyguladığı politikalardan bıkan, umutsuzlaşan, ülkesini kaderine terketmek istemeyen vatanseverler için;

    tek çözüm yolu vardır. o da " chp'ye alternatifsizlikten dolayı oy veriyorum " diyen kitlelerin bir kez olsun "oylar bölünmesin" felsefesinden kurtularak verdiği destek ile büyüyecek olan, tabanına hitap etmekten uzak, kavram karşaması içerisindeki chp'nin tüzüğünden, atatürk'ün mirasından, altıokundan,isminin değerini taşıma fonksiyonundan, politik ideolojisinden uzaklaştığı gerçeğini farkederek, mevcut gidişhata dur diyebilecek tek siyasetçi emine ülker tarhan ve anadolu partisidir.

    2015 seçimlerinde oyumu hiç düşünmeden ve tereddüt etmeden; gezi protestoları esnasında tomanın önüne oturan, mevcut düzene legal bir başkaldırı yapan ve kurduğu parti ile izinden gittiği gazi mustafa kemal gibi devrimci ruh taşıyan emine ülker tarhan başkanlığındaki anadolu partisi'ne vereceğim ve partinin üyesi olarak, mevcut düzenden ülkemi ve gelecek nesilleri kurtarmak için elimden geleni yapacağım.

    emine ülker tarhan'ın söylediği gibi ;

    "bu ülkenin kadınları, erkekleri, gençleri bu ülkenin değerlerinin hırpalandığı her dönemde yapacak bir şey bulmuşlar."

    ve yine bulacaklardır...

    --- alıntı ---
    https://eksisozluk.com/entry/47034666
    1 ...
  38. 116.
  39. bir çok chp'linin şimdiden oyum bu partiye dediği, sayın emine ülker tarhan'ın genel başkanı olduğu siyasi partidir.
    0 ...
  40. 115.
  41. Ne yazık ki solun en büyük partisi chp. bu koşullar altında beklenen oy oranını yakalayamaz. belli de olmaz tabii ama zor.
    0 ...
  42. 114.
  43. daha önce biraz değinmiştim. (bkz: emine ülker tarhan/#25815713)

    oyları bölecek endişesi ile eleştirilen parti.
    aslında biraz seçim sistemimiz üzerine düşünülse bunun yersiz bir eleştiri olduğu ortaya çıkacaktır.

    seçimlerimizde kullandığımız sistemd hondt sistemi.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/D'Hondt_sistemi

    7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde diyelim ki chp 85.000 akp 14.000 oy alsın (diğer partiler örneğin basitleştirilmesi açısından yok sayılmıştır.).

    a chp akp
    oy 85 000 14 000
    1. milletvekili 85 000 14 000
    2. milletvekili 42 500 14 000
    3. milletvekili 28 133 14 000
    4. milletvekili 21 250 14 000
    5. milletvekili 17 000 14 000
    6. milletvekili 14 166 14 000
    7. milletvekili 12 142 14 000

    chp 6 akp 1 milletvekili çıkaracak.

    ***

    aynı örnekte diyelim ki anadolu partisi chp'nin oylarından 25.000'ini alsın
    (diğer partiler örneğin basitleştirilmesi açısından yok sayılmıştır. anadolu partisinin sadece chp'nin oylarını böldüğü varsayılmıştır.).
    chp 60 000, anadolu partisi 25 000, akp 14 000 oy alsın.

    a chp anadolu partisi akp
    oy 60 000 25 000 14 000
    1. milletvekili 60 000 25 000 14 000
    2. milletvekili 30 000 25 000 14 000
    3. milletvekili 20 000 25 000 14 000
    4. milletvekili 20 000 12 500 14 000
    5. milletvekili 15 000 12 500 14 000
    6. milletvekili 12 000 12 500 14 000
    7. milletvekili 12 000 12 500 7 000
    partinin çıkardığı
    milletvekili sayısı 4 2 1

    ***
    60.000 oy alan partinin akp olduğunu varsaysak ve chp (25.000+14000=39.000) kadar oy alsa
    çıkarılacak milletvekili sayısı 4 akp 3 chp olacaktı.

    bu durumda bölünme yaşansa akp 60.000 oy, chp 25.000 oy ve anadolu partisi 14.000 oy alsa
    akp 4, chp 2 ve anadolu partisi 1 milletvekili çıkacaktır.

    ***
    hatırlayalım.
    2002 yılında yapılan seçimler ise türkiye için büyük bir sürpriz oldu. yıllardır türkiye’nin siyasal gündeminde ve ülke yönetiminde yer alan pekçok parti , bu seçimlerde çok düşük oylar alarak meclis dışı kaldılar. 2002 seçimlerinden adalet ve kalkınma partisi birinci olarak çıktı. 34.2 oranında oy alan akp 363 milletvekili çıkardı. chp ise 19.3 oy oranıyla meclis’e giren ikinci parti oldu. türkiye yıllardan sonra sadece iki partinin yer aldığı bir meclis ile karşılaştı.

    22 temmuz 2007 tarihinde yapılan erken genel seçimlerden de akp birinci parti olarak çıktı, yüzde 46.5 oy oranıyla meclis’e 341 milletvekili soktu. chp bu seçimlerde ikinci parti oldu, yüzde 20.7 oyla 112 milletvekili kazandı. meclis’e girebilen bir diğer parti olan mhp’de yüzde 14.2 oyla 70 milletvekiline sahip oldu. ayrıca bu seçimlerde bağımsız milletvekili olan kişilerin sayısındaki artış dikkat çekti. 26 kişi meclis’e bağımsız milletvekili seçilerek girdi.

    akp oylarını %12 artırmasına rağmen mhp'nin meclise girmesi ile 22 milletvekili daha az çıkarmış oldu.
    http://www.siyasaliletisi...8-turkiyede-secimler.html

    ***
    daha fazla partinin meclise girmesi mevcut hali ile meclisteki partilerin baraj altında kalan partilerden kaynaklanan fazla milletvekili çıkarma avantajına son verecektir.

    ***
    mevcut hali ile akp iktidardan chp ve mhp muhalefetteki yerlerinden memnundur.
    kendilerine rakip olabilecek oluşumların önünü kesmek için statükoya boyun eğilmesini istemektedirler.
    "tıpış tıpış sandığa gideceksiniz" söylemleri alternatifsizliği vurgulamak içindir.

    ***
    asıl sıkıntı anadolu partisinin %9 gibi bir oranda kalıp barajı geçememesi olur.
    o zaman kullanılan oyların akp'ye gittiği söylenebilir!
    bu durumda geçmiş dönemde yapılan "tatava yapma bas geç" kampanyaları gibi.
    2011 seçimlerinde bir kısım chp'lilerin baraj altı kalmasın diye mhp'ye oy atması örneğinde olduğu gibi
    tek parti iktidarının "sultanlığa" dönüştüğünden endişeniz var ise çözüm basit.
    anadolu partisi çok güzel gelsenize.
    1 ...
  44. 113.
  45. Osman Paşanin tespiti gerçekleşirse tez konusu olacak partidir.
    0 ...
  46. 112.
  47. Sonarın anketine göre 7,5 oranında oy alacak partidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük