Anadolu liselerinin bazı illerde hiç, bazılarında da üç beş tane olduğu yılları anımsatan başlık. seksenler ve doksanların başıydı tabi o zamanlar. o zamanlar Anadolu lisesi öğrencisi olmak, fen lisesi öğrencisi olmanın bir tık altındaydı ve hocalara yalvararak ders geçmeniz, ingilizceyi adam akıllı öğrenmeden hazırlık final sınavlarını geçmenizin mümkünatı yoktu.
gerçi üniv sınavında başarı puanı ayağına iyi bi siktiler ama neyse bakalım, geçmişte kaldı.
aynen öyledir dedirten durum. ben anadolu lisesinde çalışıyorum. çarpım tablosunu bilmeyen öğrenciler var. bak bazı arkadaşlar abarttığımı düşünebilir ama durum bu malesef.
1995 yılında öyle olmayandır. o zamanlar anadolu liseleri gerçekten seçkin öğrencilerin alındığı okullardı ve ilk okuldan sonra girilirdi. tabi sonra kazanamayan angutlar için süper lise denen saçmalığı icat ettiler ve anadolu liselerinin durumu yavaş yavaş bugüne geldi.
düz liselileştirildiler maalesef, milli eğitim bakanları üniversite sınavlarında bu kadar sıfır çeken varken gitsin bir elini yüzünü yıkasın ben nerede yanlış yapıyorum diye sorsun, ama nerde. okul ve sınav isimlerini ve sürelerini değiştirdikçe eğitim kalitemiz artıyor tabi yersen...
halk öyle mal ki ebleh çocukları hakkını verecek halde olmadığı halde illa anadolu lisesine gitsin, fen lisesine gitsinler istiyor... eh, talep de arzı doğurur. zübükler kıyamet kadar anadolu ve fen lisesi açınca (doğrusu, mevcut düz liseleri dönüştürünce) sonunda istedikleri oluyor... ama bu sefer de "eğitim kalitesiz, çocuğum fen lisesinde mezun ama üniversiteyi kazanamadı" diye ağlamaya başlıyorlar!.. ya ne olacaktı? senin gözün çocuğunun hak etmediğinde ise başka ne olmasını bekliyorsun ki?
doğrusu bu tür okulların geçmişte olduğu gibi az ama öz olmasıdır. daha da doğrusu zübük akp zihniyetini alaşağı edip, eğitimi olması gerektiği gibi (bkz: düz lisede okumak ayrıcalık olmalıdır) organize edecek bir iktidarı başa getirmektir.