istanbul boğazının anadolu yakasında osmanlı hükümdarı sultan birini beyazıd döneminde 1394-1395 yıllarında yapılmıştır. istanbulu fethetmek isteyen beyazıd boğazın en dar olan noktasında bu hisarı inşa ettirmiştir. anadolu hisarı hem boğaza hemde göksu deresine hakim bir konumdadır. osmanlı kaynaklarında bu kale
güzelcehisar güzelhisar yenihisar yenicehisar akcehisar ve gözlücehisar şeklinde de anılır.
anadolu hisarı adını sonradan almıştır. istanbulun fethine kadar stratejik önemini korumuş fetihten sonra yeni kalelerin yapılması ve karadenizinde hakimiyetinin osmanlılara geçmesiyle önemini yitirmiştir.
osmanlı devri askeri mimarisinin önemli bir eseri olan hisar, fetihten önce istanbulda inşa edilmiş olan ilk türk yapısı olma özelliğini taşır.
1394 yılında, karadeniz'den bizans'a gelecek olan yardımları ve geçişleri kontrol etmek için, sultan yıldırım beyazid tarafından yaptırılmış ilk osmanlı hisarıdır.
istanbul Boğazı'nın en dar yerinde, 1391'de Yıldırım Beyazit tarafından yapılan hisar..Güzelce Hisar adı ile de bilinir. Burası,istanbul Boğazının egemenliğini yavaş yavaş ele geçirmek ve Rumeli'nde olacak savaşlarda orduyu karşı kıyıya emniyet içinde getirmek için yaptırılmıştır. Rumeli Hisarı'nın yaptırılması sırasında da Fatih Sultan Mehmet tarafından onarılmış ve içine top ve asker yerleştirilmiştir.
istanbul'un, Fatih Sultan Mehmet tarafından kuşatılması sırasında, Rumeli Hisarı ile birlikte istanbul Boğazının kontrol altında bulundurulmasını sağlamıştır.
Zamanla, Anadolu Hisarı'nın askerî değeri hiç kalmamıştır. Bugün, çevresi ile istanbul'un tabiat güzelliklerini ihtiva eden şirin ve tarihî bir yer olmak Özelliğini taşımaktadır.
bakımsızlığa kurban gidecek olması muhtemel tarihi mekan. bi boğaz ötesindeki rumeli hisarından hiç bi farkı yokken rumeli hisarının yanında esamesi okunmaması, hiç değer görmemesi, kaderine terk edilmesi çok ilginçtir. otu boku çeken turistler için ideal bir tarihi mekanken duvarlarından taşlar çıkartılmış sağlam kalan yerleride duvar yazılarıyla örtülmüş siktiriboktan bi mekana dönüşmüştür. üzerindeki ölü toprağın atılmasını beklemektedir, sessizdir, değerdir..
istanbul Boğazının en dar yerinde (780 metre), Anadolu yakasında Yıldırım Bayezidin yaptırdığı hisar (1391-1399 arası). Bayezid bu hisarı istanbulu almak ve bunun içinde boğazlardan geçişi denetlemek amacıyla yaptırmıştı. Başlangıçta adı Güzelce Hisardı. Sonra bunun karşısında Rumeli yakasına Fatih tarafından Rumelihisarı yaptırıldı
Araba parkı sorunlu ama takılması keyifli semt,muhit ya da her neyse.
Bir iki mekan var mütevazi, karşısında da kallavi mekanlar var. kafa dinlemeye müsait. Denizi söylemeye lüzum yok.