türk varlığının kanıtı niteliğinde olan koçbaşı mezarı nın anadolu nun çeşitli bölgelerinde 1071 den önce de olduğunu belirten tarihçilerin iddiasıdır.
Anadoludaki türk varlığı yıllar boyu çok tartışılan bir konudur. Bilim alanındaki son veriler bu tartışmaları çözeceği yerde daha çok tartışılır hale getirdi. Bunun sebebi yılların verdiği batı karşısıda ki toplumsal ezikliğimiz ve bilimsel bulgulara batılılarca onay verilmesine ihtiyaç duymamız gibi saçma bilimsel ispat anlayışımızdır.
m.ö 2350-2150 yılları arasında Mezopotamyada büyük bir devlet kurmuş olan Akad hükümdarı Naramsine ait"mücadelenin kıralı" anlamındaki "şartamhari metni" olarak bilinen yazılı kaynak Anadoludaki türk varlığı bakımından çok önemli bilgiler içermektedir. Gütebock tarafından deşifre edilen bu belge,Anadolu hakkında ilk tarihi bilgileri vermesi açısında çok kıymetlidir.Bu tarihi belgede,Akad kralı Naram Sine karşı birleşen 17 anadolu kralının yenik düşmesi anlatılmaktadır.Bu 17 Anadolu kralından birisinin TURKi kralı iLşU-NAiL adındaki hükümdar olması önemlidir."
Bunun yanında Fırat nehri kıyısında bulunan tabletlerin M.ü.4000-2000 yılları arasında yaşamış Sümer ve Babil medeniyetlerinin hüküm sürdüğü bölgede ortaya çıkması ve bu tabletlerden 13 tanesinde TURUKKU adlı bir kavimden bahse dilmesi Türk tarihi açısından önemlidir.
Hititlerde 8 ayrı dil kullanılması ve bunlardan Luvice ve hurrice nin diğer dillerden daha çok kullanılması ayrıca hitit krallarının isimlerinin Hint-Avrupa kökenli olmaması Luvi ve hurri dillerinin Türkçeye çok benzemesi Hititlerin Türk kültüründen yada Türklerle akraba olan hattilerin mirası üzerinde kurulmuş olmaları onların Türk olmasa bile aynı kültürden geldileri sonucuna götürmektedir.
ayrıca Hititlerde ölü yakma ve Atla gömülme gibi Kurgan kültürü de bulunmaktadır