yunanistan,amerika, almanya, isveç...
ve listenin uzayıp gittiği bir çok ülkede farklı dillerde eğitim yasak.
bu ülkelerde başka köklerden gelen insanlar yok mu?
ama bizim şuursuzlar hala anlamamakta ısrarlı. dil birliğinin bozulması toprak bütünlüğünü etkiler ve farklı dilde eğitimi destekleyen her bireyin bence kafasında da bu düşünce temeldir.
farklı dil, farklı toprak, farklı bayrak.
bölücülüğün en büyük adımlarından biri olarak yapılmış harekettir. bölünme üzerine senaryoların yavaş yavaş kurulduğunun açık açık ispatıdır. bir diğer ispatı ise ab'nin 22 veya 23. faslı sözde demokrasi adına özde ise azınlıklara statü konusunu içeren maddedir. bazı zeka özürlülerin anlamadığı üzere bir ülkede dil birliğinin bozulması halkın birbiriyle olan iletişimini dolayısıyla ülke bütünlüğünü etkiler.
Türkiye için Türkçe olarak verilen eğitimdir.
Bunun kabul etmeyen milletler ise ülkede yaşayıp, su içen hainlerdir.
Hadi Brüksel e gidin ozaman. Kurulan kampta içip yiyin.
Mınakoduklarımının.
sanılanına aksine ülkemizde kısmen uygulanan bir haktır. lozan antlaşması'na dayanarak türkiye'de ermeniler, rumlar gibi gayrimüslim azınlıklara bu hak tanınmıştır, kendi okullarında kendi dillerinde eğitim görebiliyorlar ve bu haktan kürtlerin de yararlanmak istemesi bence doğal bir şeydir. aynen azınlık okullarında olduğu gibi ana dilde eğitim verilirken türkçe dersi ve bazı milli içerikli dersler (tarih, coğrafya gibi) türkçe olarak verildiğinde ülkede bir anlaşma sorunu da ortaya çıkmaz.
kürt vatandaşlarımızın anlamsız isteği. evet, anlamsız. çünkü anadilde eğitim görme isteklerinin bir sebebi de şu: kendilerine göre erzurumlu bir kürt, diyarbakırlı bir kürt ile, kürtçe'deki farklılıklardan dolayı kürtçe konuşamıyorsa sebebi anadilde eğitim eksikliğiymiş. oysa bir insan kendi dilini eğitim görmeden de konuşabilir. siz hiç, okula gitmediği için birbirleriyle türkçe konuşamayan, örneğin biri samsunluı biri kütahyalı iki türk gördünüz mü?
Bir kişinin kendi anadilinde eğitim alması olayıdır. Özellikle azınlıkları bulunan ulus devletlerde ve çok kültürlü toplumlarda önemli bir "sorun" teşkil eder. Zira, bir yanda bireyin kendi anadilinde eğitim görme hakkı vardır. Diğer yanda ise ulusun bütünlüğü ve söz konusu azınlık bireyinin topluma uyum sağlaması ve hayatta başarılı olması vardır.
Özellikle Türkiye için zor bir durumdur. Zira, Türkiye'deki kürtlerin önemli bir kısmı bu hakkı talep etmektedir. Fakat, buna imkan veren ne teknik ve fiziki altyapı ne de hukuki altyapı hazırdır. Herşey bir yana, bütün eğitimin kürtçe olması durumunda, "bu kişiler mezun olduktan sonra, nasıl iş bulacaklar" gibi bir sorunla karşılaşılır. Zira, Türkiye'de hemen hemen bütün ticari kurumların dili Türkçe'dir. Hatta Türkçe'de yetmemekte, sadece Türklerin çalıştığı türk firmalarında bile çalışabilmek için ingilizce zorunlu hale gelmektedir.
Bu bakımdan, "aşağı tükürsek sakal yukarı tükürsen bıyık" bir durumdur.
ana dilinde eğitim alamamış bir bireyi gereği gibi eğitemeyeceğinizden, azınlıklar açısından kesinlikle verilmesi gerekli eğitimdir. bu uzak bir süreçtir fakat temelleri atılması gereklidir.
olayı milliyetçiliğe, ırkçılığa döküp saçmalamak yersizdir efenim...
T.C Devleti öteden beri Anayasa'ya "Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası antlaşma hükümleri saklıdır." (madde:42)
lakin bir diğer taraftan; Müslüman olmayan azınlıklara ait Rumca, Ermenice gibi dillerde eğitim, Lozan Antlaşması çerçevesine dayanılarak sürdürülebilmektedir. bu ne perhizdir, bu ne lahana turşusudur?
Kürtçe bilen on binlerce çocuk, ilk adımlarını attıkları okul sıralarında anadilleri dışında Türkçe dilde eğitim dayatmasıyla yüz yüze gelerek ruhsal ve zihinsel dünyalarında dehşetli alt-üst oluşlar sürecine adımlarını atmakta; ağabeylerinin, ablalarının yaşadığı kabusun sırasını devralmaktadırlar. biraz empati yapmanın kimseye zararı olmaz...
anadilde eğitim evrensel bir haktır ve kesinlikle uygulanmalıdır diyorum. bu demek değildir ki vatan toprakları bölünecek, orada bir kürdistan devleti kurulacaktır... buna asla izin verilemez, verilmeyecektir. buradaki dengeler hassas bir noktadır ve bunun iyi kurulması gereklidir.
çocuk açısından; okul çağına gelinceye kadar temel dil yeteneklerini kazanır. Edindiği sözcüklerle düşünür, dış dünya ile bağlantısını sözcüklerle kurar. Yani gelişimi ve iletişimi; anlaşması, anlaşılması bu zihinsel süreç ve de buna aracılık eden dil ile ortaya dökülür.
Okula başladığında anadili dışında farklı bir dile dayalı eğitim onun gelişimini alt-üst ederek bocalamasına, çevreye küsmesine, kendini önemsemeyip kendinden kaçmasına neden olur. kendini otomatik olarak 2.sınıf vatandaş gibi görür. ve Dolayısıyla başarısızlık kaçınılmazdır. bu çocuktan daha ne beklenebilir ki?
hoş türkiye deki eğitim yanlışlıkları henüz dile kadar indirgenmemiştir, bir çok eksikleri vardır ve bunu şu aralar değil hayata geçirmek, düşünmek bile absürtlüklerle doludur, lakin yine de en azından dillerini okuyup yazabilmeleri için en azından bir dil dersi olarak okutulmalı, cünkü bu insan düşünebilme yeteneğini bebeklikteki konuştuğu dille sağlayacaktır..
ve bu konunun bir ucu da 'zorunlu din dersi' ne dayanmaktadır ki kimlik ve kişiliklerini kazanması istenilen bir birey adayına da zorunlu din dersi okutulamaması gereklidir..
düşünsenize siz misal ki isviçre de yaşamak zorundasınız ve size zorunlu din dersi olarak hristiyanlık okutuluyor.. kulağa hoş geliyor mu?
biraz insaf...!
yaftacılara peşinen not; kürt değilim ve kürtçe bilmiyorum... sadece elini vicdanına koyan bir bireyim.
almanya'da 2 milyonun üzerinde türk var ama böyle bir hakları yok. iran'ın nüfusunun yarıdan fazlası türk. sayıları birkaç bini geçmeyen ermenilere tanınan bu hak onlara tanınmıyor. abd'nin güney ve güneydoğu eyaletlerinde çin ordusu gibi latin nüfusu var ama okullarda ispanyolca eğitim görmüyorlar. alman kökenlilerin nüfusu 51 milyon ama almanca öğrenim yok. japonya'da japonca dışında öğrenim dili yok. adamlar hâlâ ingilizce bilen insanları dışarıdan getiriyorlar. fransa'da onlarca farklı kökenden insan var ama fransızca dışında bir eğitim verilmiyor. breton, norman falan hepsi dahil. italya'da lombardlar'a ayrı, napolitenler'e ayrı öğrenim verilmiyor. isveç, norveç ve finlandiya'da laponca öğretilmiyor.
bu saydıklarımız çok demokratik ama türkiye'de türkçe öğrenmemek için direnen, ki askerde gördüm bunu, bir avuç orospu çocuğuna ana dil dedikleri farsça bozması götten çıkartılan sesler bütününde öğretim verilmiyor diye faşix tc!