wikipedia'nın eline su dökemeyeceği bir ansiklopedidir. belki çok iyi bildiğiniz bir konuda wikipedia sizi yanıltamaz, lakin henüz yeni yeni öğrenip araştırma yaptığınız bir alanda sizi ortada bırakabileceği gibi tamamen yanlış yere de yönlendirebilir. Oysa britannica her zaman güvenilirdir, içindeki bilginin binlerce eleme ve düzeltmeden geçtiğini bilirsiniz, 15 yaşındaki bir veledin şaka olsun diye araya cümle sıkıştırmadığından eminsinizdir. Aslında bitti diye bakılmasına rağmen son zamanlardaki yüksek bilgi kirliliği ile satışları ve popülaritesi artmıştır. Rafta durduğu sürece var olacak, ona uzanmaya üşenmeyenler için hep bir kaynak olarak kalacaktır.
Wikipedia'yı karşısına oturtanlar bir anda hızlı ve güncel bilgiden bahsederler.Evet Wikipedia anında güncellenebilir. Peki anında güncellenmek bu kadar haz duyulası birşey midir? Mesela bugün bilimsel deneylerin çoğundan çıkan sonuçlar ilk 3 ayki devam deneyleriyle negatiflenebiliyor ve şansınıza siz o arada wiki'ye uğramışsanız, editöryal incelemeden geçmemiş bilginin kurbanı oluyorsunuz.
bilgisayarın henüz yayılmadığı zamanlarda hemen hemen her evde bulunan,ama şimdilerde sadece evlerin kitaplığını süsleyen ve gerek bile duyulmayan ansiklopedi.
her evin ihtiyacıdır. her konuda gözünüz kapalı danışabileceğiniz bir kaynaktır. küçükken onu roman gibi okurdum ve asla da sıkılmazdım. herkesin kütüphanesinde muhakkak bulunması gereken bir eser
babamın 90 yılında borç içine girerek aldığı,eve heyecanla getirdiği ve "açıp açıp " bunu okuyacaksın dediği ansiklopediler.o kadar çok yatağıma uzanıp kitaplığımda o sete baktım ki daha aldığımızn birinci haftasın üstlerinde yazan o "a-ami,ami-avr,avr-ber..." gibi kolay bulmaya yarayan "şeyler"i ezbelerledim.hala ezberimde .arada sayarım kendi kendime.sonra gülerim...kitaplığımda baş köşededir.hala kafama bir şey takılsa internetten önce ilk ona bakarım.sayfalarını koklarım,güzelce yerine yerleştiririm tekrar.candır onlar can...:)
2009 daki yenilenmis haliyle daha bir muhtesem olmus ansiklopedi. ingilizcedir. ingiliz dilinde yazilmis en kaynak eserdir ve insanoglunun gerceklestirdigi en önemli kollektif calismadir.
politik bir durusu olmayan bir redaksiyonu vardir. yazilanlar hemen tamamiyla tek yanli degildir. komunizmle ilgili yazilarin icinde komunist karsiti görüsler, dinlerle ilgili konularda din karsiti görüslere de yer verip, bu konulardaki bilgilerin nerelerde oldugunu da sözlükteki gibi "bkz" larla blirterek bir konudan bahseder. redaksiyonu bilimadamlarindan olusur brittanica nin.ben o adamlari cok tanimak isterdim. brittanica, herhangi bir politik görüsü desteklemeden, somut bir sekilde bilimsel konulari zaten ortaya koyar da, politik konulari da anlatirken , kötülemek, önyargi olusturmak amaciyla degil, "bilgilendirmek" amaciyla ele alir. bu brittanica´nin her bakimdan cok takdir edilmesine sebep olmus bir durumdur.
akliniza gelebilecek her konuda derin bilgiler mevcuttur. bildigim kadariyla orijinali 36 cilttir ve en az 50bin sayfadir, ve yeni gelisen konularin yer aldigi yeni fasiküllerle devamli surette desteklenmektedir.
gariptir, en garip futbolcu hakkindan bile bu kadar entry mevcutken , bu konuda sadece 23-24 entry girilmis olmasi, herhalde birseylerin göstergesi olmalidir. dedigim gibi insanoglunun en önemli yaratilarindan birisi brittanica´dir.
bitmiş efsane. artık sadece online olarak hayatını sürdürecekmiş. ah teknoloji ah. yedin bitirdin koskoca efsaneyi. o Britannica ki çocukluğumun tek bilgi kaynağı idi. ne yaptın sen lan. borcam gibiydi, vitrinde duran süs bardakları gibiydi o amına koduklarım ne yaptın sen teknoloji.