Amr bin Hîşam veya Müslümanlarca bilinen adıyla Ebû Cehîl, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınır. Müslümanlar arasında daha çok Ebû Cehîl (Cahilliğin Babası) takma adıyla bilinir. * http://tr.wikipedia.org/wiki/Amr_bin_Hi%C5%9Fam
Kureyş kabilesinin en bilge adamı olup lakabı ebu'l hakem yani bilgeliğin babası!
Sırf islama inanmadığı için asılsız bir lakap takılmış muhammed peygamber tarafından kendisine.
Zaten muhammed peygamberi en çok sinirlendiren ve otoritesini sarsan şeyler amcasının ve Haşim in islamı kabul etmemesi! Her ikisi de islamın muhammed peygamberin uydurduğu bir din olarak görmüş...
Müşrik. islam gelince ve kendisi küfür üzere inat edince kendisine Ebu cehil denmiş Mekkenin önde gelenlerinden, hz. Peygamberin (s.a.s) amcası olan nasipsiz. inadı ve taş kalbi yüzünden müslüman olma şerefine nail olmayan mel'un kişi. (bkz: ebu cehil)
Bir gün Ebu Cehil, Peygamber efendimize bir tuzak hazırlayarak evinin önüne bir kuyu kazdırır. Ve sonra Resulullahı evine davet eder. Peygamber efendimiz davet üzerine Ebu Cehilin evine doğru yola çıkar. Eve yaklaştığında, Cebrail aleyhisselam gelip, Ebu Cehil'in, evinin önünde tuzak için bir kuyu kazdığını söyler. Bunun üzerine Peygamber efendimiz kendi evlerine döner. Ebu Cehil ise, geri dönmesine bir mana veremeyerek kendisine sormak için arkasından koştuğunda, kapının önündeki kuyuyu unutarak, adımını atar atmaz kendi eliyle kazdığı kuyuya düşer.
Çıkarmak için ip uzattıklarında, bir türlü ipe kavuşamaz. ipler uzadıkça kuyu derinleşir. Bu hâl üzerine Ebu Cehil karanlık kuyuda çıldıracak gibi olur. Resulullaha haber verilerek kendisinin çıkarılmasını ister. Durumu Peygamber efendimize bildirirler. Hemen kuyu başına gelerek seslenir:
- Seni kuyudan çıkarırsam iman eder misin?
O da kabul eder.
Peygamber efendimiz mübarek ellerini uzatarak Ebu Cehili kuyudan çıkarır. Ebu Cehil kuyudan çıkınca:
- Hayatımda senin kadar güçlü sihirbaza rastlamadım, der ve iman etmez.
kendisine ebu cehil denmesinin sebebi müslüman olmaması. gayet de zamanı için önde gelen düşünce adamıdır.
museviliğin varyantına inanmak zorun değildi. doğru bildiğini yaptı. saygı duyarım.
yukarılarda köle taciri olduğu için eleştirilmiş kureyşli. ln. sanki muhammed imalat fiyatına çamaşır suyu satıyordu sokakta. muhammed'de köle taciriydi. savaşlarda ya da yok ettiği kabilelerde kadın ve çocuklar ganimeti sayılıyordu.
Ebu Cehil. cahillerin babası..
ümmetin firavunu. yaptığı zulümler sebebiyle kendisine bizzat Hz peygamber tarafından verilen isim. aydın mı? aydın tabi: aklını imansızlık inkar inat ve zulüm için kullandığına göre cehennemi oldukça aydın (ateşli) geçecek olan bir aydın kendisi. onu seven ve yolunda gidenlerin de gözüaydın..evet..
--spoiler--
Yaklaşık 570’te Mekke’de doğdu. Asıl adı Amr olup Kureyş’in Mahzûm koluna mensuptur. Ebü’l-Hakem olan künyesi islâmiyet’e düşmanlığı sebebiyle Hz. Peygamber tarafından Ebû Cehil şeklinde değiştirilmiştir. Dârünnedve üyesi olan Ebû Cehil, Resûl-i Ekrem’in davetine başından beri karşı çıkmış ve müslümanlar aleyhinde hazırlanan bütün komplolarda yer almıştır. Velîd b. Mugīre ile Ebû Cehil, kendi kabilelerine mensup olmayan birinin peygamberliğini hazmedemedikleri için Hz. Muhammed’e inanmayacaklarını açıkça söylemişlerdir.
Ticarî nüfuz ve servetinden güç alan Ebû Cehil hayatı boyunca islâmiyet aleyhinde çalıştı, halkın müslüman olmasını engelledi, müslüman olanları da inançlarından vazgeçirmeye gayret etti. islâmiyet’i kabul eden kişi toplumda itibarlı biri ise ona saygınlığını yitireceğini söyleyerek, ticaretle uğraşıyorsa kendisini iflâs ettirmekle tehdit ederek, güçsüz ve kimsesiz ise onu döverek islâm’dan döndürmeye çalıştı. Ashaptan Ammâr b. Yâsir ile annesine, babasına ve daha birçok müslümana islâmiyet’i kabul ettikleri için çok ağır işkenceler yaptı; Ammâr’ın annesi Sümeyye’yi şehid etti. Ebû Cehil, ilk müslümanlardan olan üvey kardeşi Ayyâş b. Ebû Rebîa’yı aldatarak hicret ettiği Medine’den tekrar Mekke’ye götürdü ve orada hapsedip Medine’ye dönmesine yıllarca engel oldu.
Ebû Cehil Mekke’ye gelen yabancılara karşı son derece merhametsiz davranırdı. Bir defasında, malını satmak için Mekke’ye gelen Zübeyd kabilesine mensup bir tüccarın malına düşük fiyat biçti. Başka müşteriler ondan korktukları için daha fazla fiyat veremediler. Zor durumda kalan tüccar Hz. Peygamber’e giderek durumunu anlattı ve onun sayesinde malını değeriyle sattı. Ebû Cehil bunu duyunca Hz. Peygamber’in evine gidip kendisiyle kavga etti.
Kur’an âyetlerini yalanlayan, Resûl-i Ekrem’in halkı islâm’a davet etmesine mani olan Ebû Cehil ile on bir müşrik arkadaşı, halkın hac mevsiminde onunla görüşmesini engellemek ve onları iman etmekten vazgeçirmek için aralarında iş bölümü yaparak (bk. el-Hicr 15/90) Mekke’nin girişlerini kontrol altına almışlardı. Resûl-i Ekrem’i kavminin gözünde küçük düşürmeye çalışan Ebû Cehil, bir defasında Hz. Peygamber Kâbe’de namaz kılarken üzerine deve leşi attırmıştı. Başka bir gün de Safâ tepesinde bulunduğu sırada Hz. Peygamber hakkında kötü söz söylemiş, bunu duyan Hamza, Kâbe civarında oturmakta olan Ebû Cehil’in yanına giderek onu başından yaralamıştı.
Hz. Peygamber, islâmiyet’in yayılmasına yardımı olur düşüncesiyle bazı nüfuzlu kişilerin müslüman olup hidayete ermeleri için Allah’a dua ederdi. işte onun hidayete ermesini istediklerinden biri de Ebû Cehil idi. ilk müslümanlardan Habbâb b. Eret, Resûlullah’ın, islâmiyet’i Ebû Cehil veya Ömer b. Hattâb ile kuvvetlendirmesi için dua ettiğini bizzat duyduğunu söyler.
Hicretten birkaç yıl önce Benî Mahzûm’un reisliğine getirilen Ebû Cehil, Hz. Peygamber’e ve müslümanlara her fırsatta sözlü ve fiilî saldırıda bulunmuş, müslümanlara karşı başlatılan boykotla onların Ebû Tâlib mahallesinde üç yıl boyunca tecrit edilmesine önderlik etmiş, dışarıdan yapılmak istenen yardımlara da engel olmuştur. Resûlullah’ın Medine’ye hicretine mani olmak için Dârünnedve’de yapılan toplantıda, onun her kabileden seçilecek gençler tarafından öldürülmesini teklif eden ve hicret gecesi evini muhasara altına alarak öldürülmesini planlayan da yine Ebû Cehil’dir.
ebu süfyan ın en büyük ahbabıydı, islam dan önce. nitekim hişam ın intikamını müslümanları kendi soyuna karşı kışkırtan ve mekkeli olmayan mevalilerden almıştır.