açılımı automated meter reading olan, uzaktan sayaç ölçümü olarak tanımlanabilen sistem . Bu sistemde sayaç ve kontrol sistemi arasında çift yönlü haberleşme vardır.
Sesi olağanüstü derecede sıkıştırabilen ses kodeği. Ancak bu "kayıplı sıkıştırma" tabi. 90'lı yıllarda Ericsson firması tarafından geliştirilmiş. 4,75 kbps ile 12,2 kbps arasında sıkıştırabiliyor. Bir kaç megabayta saatlerce sesi sıkıştırabiliyorsunuz. Tabi yalnızca "Narrow Band" (300-3400 hz) arası. Bu sınır insan sesini kapsıyor. Yani aslında bu kodek insan sesini sıkıştırıp telefon görüşmelerinde falan kullanmak için geliştirilmiş. Düzgün bir mikrofondan, çok yüksek olmayan bir seviyede sesleri kaydettiniz mi kısadalga radyo kanalı gibi çıkıyor ses. Yaptığım denemeler sonucunda şu sonuca vardım:
-Ses seviyesi en fazla -12 db falan olacak
-Sesin dinamikleri fazla olacak.(Ses dalgalanacak, sosis gibi dümdüz görünmeyecek)
Sesin dinamiği ne kadar fazla olursa, ses o kadar iyi anlaşılıyor. Denemek için youtube'dan ses kaydı indirdim. Dinamiği falan olmadığı için,(ses dümdüz ve yüksek seviyeli) olduğu için bir şeye benzemedi. Fakat telefonumun radyosundan haberleri kaydettim. Ses zaten kaliteli bir kaynaktan geldiği için, dinamikleri de kötü olmadığı için, çok daha iyi kaydetti. Sonuç çok daha anlaşılırdı.
Tabi artık çoğunlukla bu kodeğe ihtiyacımız kalmadı. internet hızları, ses teknolojileri daha gelişti. Ancak sesinize gerçekçi "telefon efekti" vermek isterseniz, ne yapacağınızı biliyorsunuz *