azalan bakiyeler yöntemi ve sabit tutar yöntemi olmak üzere iki çeşittir. ayrıca azalan bakiyelerle amortisman, devletin yaygın olarak uyguladığı bir teşvik politikasıdır.
genel kültür olarak bilmek isteyenler için(entellektüel takılıp hatunlara yazılmak isteyenler için);
kadınların amortismanı erkeklerin amortismanından daha yüksektir. bu cümleden ne anlıyoruz? bu cümle bize, eğer erkekler her yıl bir yaş daha yaşlanıyorsa kadınlar her yıl bir yaşdan daha fazla yaşlanıyor demektir. yani kadınların yıpranma payı erkeklerden daha fazladır diyebiliriz.
burdan sonrası ilgilisine;
sabit tutar yöntemi ile her yıl amortisman eşit miktarda dağıtılırken, azalan bakiyeler yönteminde amortisman yüzdesi ikiyle çarpıldıktan sonra en son yıla kadar bakiyeden düşülür. en son yıl ise bakiyenin tamamı o yılın amortismanı olarak hesaplanır.
sabit kıymetler için belirlenen yıpranma payıdır. şu an yürürlükte olan amortisman oranları 333 ve 339 nolu vergi usul kanunu genel tebliğlerinin ekinde mevcuttur.
binek otolar için kıst amortisman maddi duran varlıklar içinse normal amortisman veya azalan bakiyelere göre amortisman olarak 3 türü olan muhasebe sistemi. maliyeti 600 ytl den fazla olan duran varlıklar için kullanılır, bu tutarın altındaki varlıklar dönem sonunda doğrudan gider yazılır.
Taşınmaz malların aşınmalarına karşılık olarak yıllık kârdan ayrılan belirli pay." anlamına gelmektedir.
işletmelerin demirbaşlarını gider yazmak için uyguladıkları yöntem.
dayanıklı tüketim malları için, her yıl yıpranma payı ayırmaktır. muhasebenin temel ilkesi; ihtiyatlılık kavramı gereği karşılık ayırma olgusundan doğar.
amortisman aslına;
üretim faaliyetleri sonunda mal ve hizmet üretirken geçmiş yıllardan devreden sermaye mallarındaki aşınma payı olup parasal değerinin düşmesidir. zonguldak karaaelmas üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerince amortisman denen zamazingonun öğrencilerin zihinlerinde nasıl bir şey uyandırdığının merak edilmesi sonucu ortaya bir video çıkmış ve öğrencilerin çoğu yeni tanımlar sıçmış.
bir şirkette bir yıldan daha uzun süre kullanılacağı düşünülen duran varlıklar her yıl eskiyerek değer kaybeder. bu değerin o yılın gelirlerinden bir payı gider olarak düşülerek bir hesapta toplanır. bu işleme "amortisman ayırmak" denir. *
Can sıkıntısındaan excelde azalan amortismanlar ile ilgili bir tablo yapayım dedim, kafayı yiyeceğim efendim, ne zor şeydir böyle. Hayır hazırını da bulamadım ki, kimse yapamamış anlaşılan. *
Ek2: Yaptım sözlük. * üç beş ay önce de denemiştim ama yapamamıştım, bu sefer oturttum kodları* yerine. Yarın da biraz süslemesini yaparım. * Güvenlik vs.
beyazın psikopat tiplemesi vardı vakti zamanın da senin amortisman ayırmanı ama onları biriktirmeni istemiyorum demedi ama demesi o zamanlar çok bekledim ama neden beklediğimi bilmiyorum.