kimya hocamızın derste kimyasal maddeleri tanıtırken burnuma tutup al kokla demesi üzerine direk içime çektiğim zaman bir süre kendime gelemediğim madde. **
nh3 formülüne sahip olan ve sıvı ve gaz halde bulunabilen , sıvı halde yüzdesel olarak yüzde elli konsatrasyonluğa sahip keskin kokusu ile yaklaşılması bile kafa dönmesine ve bulantıya yol açan bir kimyasal malzemedir.
amonyak, aminoasitlerin oksijenli solunumla yıkımı sonucunda oluşur. amonyak çok zehirli bir maddedir. bu nedenle bol miktarda su ile seyreltilerek vücuttan atılır.
ilkokulda fen dersinde gezegenleri işlerken, slayt gösterisinde jüpiter anlatılırken sonra hocanın gösterimi durdurup, "jüpiter nasıl kokuyor biliyor musunuz" diyerek şişesini teker teker burnumuza soktuğu, molekül modeli üçgen piramit şeklinde olan, hafif baz. o değil de, iyi kafa yapıyor sanırsam. öyle hatırlıyorum. yine denemek lazım*.
kendime not: tadı berbat olan maddedir. dilim yandı ya, hissizleşti.
bir daha asla kapakların hiçbiri dişler yardımıyla açılmaya kalkışılmayacak.
manyağım manyaksın manyak.
önnot:entry ilginç ve gereksiz bilgiler içermektedir.
aslında çok keskin bir kokusu yoktur. daha doğrusu o keskin koku gibi hissedilen şey koku değildir.
şöyle ki; normalde algıladığımız koku duyusu nervus olfactorius isimli 1.kafa çiftiyle beyne taşınır. ancak amonyaktaki o keskin his 5.kafa çifti olan nervus trigeminus ile algılanır. bu sinir yüz cildinden ağrı, temas ve basınç duyularını taşıyan sinirdir. hatta öyle bir kişi düşününki koku siniri bir nedenle çalışmıyor olsun***, bu kişi hiçbir koku alamaz ama burnuna amonyak tutarsanız bunu hisseder.
Susuz Amonyak, NH3 (Anlıydrous Ammonia)Amonyak, çoğunlukla nitrik asit ve amonyum tuzları imalatı ile üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatlarında kullanılmaktadır. Renksiz ve kendine özgü kokusu olan VE bir gaz olan amonyak endüstride en çok azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde başlangıç maddesi olarak ve laboratuarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde zayıf baz olarak kullanılır. Ayrıca, amonyaktan, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşan bir gaz olması ve oluşan bu sıvının buharlaşma ısısının yüksekliği (327 kcal/g) nedeniyle soğutucu gaz olarak yararlanılmaktadır.