amino asit

entry36 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. bu 20 tanesi translasyon yapıldığında direk kullanılan aminoasitlerdir onun haricinde yardımcı olan çok sayıda amino asit bulunmaktadır ama anlatımda esas rolu yoktur.
    1 ...
  3. 3.
  4. ribozom üzerinden dna 'nın verdiği şifreye göre peptidler ile birbirlerine tutturulup salgılanarak proteinleri oluştururlar. kasların gelişmesi adele hücrelerinin protein salgısı yapmasıyla direk alakalı olduğundan, dengeli amino asit profili içeren tabletleri kullanan sporcular vardır. dışarıdan dozajlar sınırında kullanıldıkça supplement olarak alınmasında bir sakınca yoktur. dozaj aşılırsa azot sebebiyle karaciğer biraz yorulabilir..
    3 ...
  5. 4.
  6. Bir amino (-NH2) grubu ile bir karboksil (-COOH) grubu içeren bir organik bileşiktir. Aminoasitler, proteinleri oluşturmak için peptid bağlarıyla zincir biçiminde birbirine bağlanabilir
    1 ...
  7. 5.
  8. proteinin yapı taşı .. protein = a.a ..a.a .. a.a. ... ole
    0 ...
  9. 6.
  10. vücutta dokuların yenilenmesi büyümesi ve kas yapımı i.in metabolizmanın kullandığı en önemli maddedir
    2 ...
  11. 7.
  12. insandaki temel aminoasit sayısı 12'dir.
    0 ...
  13. 8.
  14. doğada 20 çeşit olan, bazılarını dışardan hazır olarak aldığımız kod adı a.a olan küçük proteinciklerdir.
    0 ...
  15. 9.
  16. insanda bulunan çeşitleri genelde alfa-aminoasitlerdir. yani amino kısım daha yani -nh2 -cooh asidik kısmının bağlandığı c'ye bağlıdır.
    0 ...
  17. 10.
  18. vücut geliştirmek isteyenlerin leblebi gibi yuttuğu şey. kaslardaki dokuların çabucak tamir olmasına yardımcı olur. ancak vücuda zararı olup olmadığı konusunda tam bir fikir birliği yoktur.
    0 ...
  19. 11.
  20. sporcu besinlerinden biridir. vücuda zararı yoktur. zira tamamen doğal ürünlerden yapılmaktadır. ama işin içine teknoloji girince temkinli yaklaşmakta ve vücudu dinlendirmekte faide ve lüzum ihtiva eder.
    sporcuların kas yıkımını engeller. protein tozu yeni kas yapımını sağladığı için ikisi birden daha komplke bir yapı oluştururlar. bununla birlikte izole wheylerin kana çok çabuk karışması sebebiyle artıkın amino asitlere lüzum kalmamaıştır. ama daha pahalı olduklarından hala türkiyede insanlara kaskallanmaktadır.
    aldım oradan biliyorum
    0 ...
  21. 12.
  22. yük bakımından 3 gruba ayrılırlar:
    nötr * aminoasitler: glisin alanin valin losin izolosin prolin serin treonin sistein metionin

    aromatik * aminoasitler: fenilalanin tirozin triptofan

    bazik aminoasitler: lizin arjinin histidin
    1 ...
  23. 13.
  24. hardline markali ürünün hicbir faydasini gormedigim sporcular ve vücut gelistirenler icin önemli olan gida.
    0 ...
  25. 14.
  26. anahtar-kilit modelinin bir parçası.
    1 ...
  27. 15.
  28. kullanilan whey proteinin markasina, kalitesine, icindeki amino asit profiline dikkat edilerek tatbik edildiginde faydasini gosteren, proteinin yapi tasini olusturan bilesenlerin her birine verilen isimdir. ozellikle arginine ve glutamine amino asitlerinin vucut gelistirme sporu acisindan onemi son yillarda yapilan arastirmalarda daha da acikliga kavusmustur. arginine in pozitif sperm morfolojisinden nitrik oksit arttirmasi paralelinde kardiovaskuler faydalarina, ote yandan kas dokusunun yaklasik yarisindan fazlasini olusturan ve buyume hormonu ile yakindan iliskili olan glutamine in antrenman sonrasi azalan rezervleri yerine koyma ve kas tamirati bakimindan onemi bilinmektedir. vucut gelistirme sporunu ciddi sekilde surdurenlerin bu tur ek besin urunlerine yonelmesinde asiriya kacmadiktan sonra sakinca gorulmemektedir.
    0 ...
  29. 16.
  30. Nedir Nereden Gelir ?
    Amino asitler kasların yapı taşlarıdır ve aynı zamanda kasların büyümesi için vücudun anabolizmasını harekete geçirirler. Amino asitler , esansiyel ve nonesansiyel olmak üzere ikiye ayrılırlar. Nonesansiyel amino asitler vücut tarafından üretilirken esansiyel amino asitler dışarıdan alınırlar. Et , balık , süt ürünleri, yumurta beyazı, soya fasulyesi gibi proteince zengin gıdalardan elde edilirler. Vücut geliştirme ile uğraşanların özellikle bazı amino asitlere şiddetle gereksinimi vardır.
    Toplam 20 çeşit amino asit olmasına karşın son araştırmalar sadece belli başlı amino asitlerin anabolik süreci başlatması için gerekli olduğunu ispatlamıştır.

    Ne Yaparlar ?
    Amino asitler insan vücudu için hayati besin kaynaklarıdır. Sporcular aminoasit takviyesi ile yeni kas dokularının oluşması , büyümesi ve hücre onarımı bakımından fayda görürler. Vücut aminoasitleri asimilasyona uğratarak 50.000nin üzerinde protein ve 15.000nin üzerinde enzim çeşidi üretir. Amino asitler sadece protein ve üretmekle kalmaz aynı zamanda insanın psikolojisini motivasyon ve konsantrasyonu, dikkatini ,uykusunu seksüel performansının düzenlenmesinde anahtar rol oynarlar. Proteinler vücuda alındıktan sonra amino asitlerine parçalanırlar , daha sonra bu amino asitler vücudun gereken proteinlerinin ve enzimlerinin üretiminde kullanılırlar.

    Amino Asitlerin ve Proteinlerin Farkı
    Amino Asitlerin ve Proteinler yıllar boyunca insanlar tarafından birlikte telaffuz edilmiş ve bir çok insan için aynı anlamı taşımışlardır. Gerçekte bu iki madde yapıları itibariyle farklıdırlar ve amino asitler protein tozlarının yapamadıklarını yaparlar. Protein tozları (whey , casein , yumurta beyazı gibi) birbirine kimyasal olarak bağlanmış amino asitlerden meydana gelir. Bu proteinler kana emilmeden önce vücut tarafından peptitlere bölünmesi gerekmektedir. Bu bölünme ve sonrasında kana emilim çok uzun bir süreçtir. Örneğin bir ölçümde 15gr süt proteinin %70 – 80 oranında emilmesi için 3 saat zaman gerektiği tespit edilmiştir.
    Aslında uzun bir sürede emilmelerine karşın bozulmamış proteinler çok önemlidir çünkü vücuda geniş spektrumlu bir amino asit profili sağlayarak kaslarda temel yapı taşlarını oluştururlar. Böylece amino asit havuzunu doldurarak yeni dokuların oluşumunu ve büyümesini sağlayarak en temel görevi yerine getirirler. Amino asitlere göre daha ucuzdurlar. Ancak amino asitlerle kıyaslandığında daha az etkilidirler. Çünkü protein tozları vücut enzimleri tarafından amino asitlere ayrılırken bu amino asitlerin bir çoğu karaciğer tarafından etkisiz kılınırlar. Daha fazla amino asit için daha fazla protein tüketmek ise vücutta protein paradoksuna yol açar.
    Aşırı protein alımı büyümeyi desteklemek yerine , büyümeyi yavaşlatır. Buna protein paradoksu denir.
    Amino asitler protein tozları ile kıyaslandığında , protein tozlarının yanında saf maden gibi dururlar. Çünkü amino asitler zaten proteinin peptitlere ayrılmış halidir ve vücut ayırma işlemi uğraşmadan direk olarak daha çabuk ve etkili bir şekilde amino asitlerin kas hücrelerine emilimini sağlar. Amino asitler protein tozlarının sağladığı tüm faydaları sağlarlar. Daha önemlisi kan dolaşımına direk girmeleri dolayısıyla daha başka artı faydalar gösterirler. Sadece kasların yapı taşı olma özelliğinin çok ötesinde özellikler sunarlar. Protein tozlarına karşın en temel üstünlüğü protein tozlarının ortaya koyamadığı bazı anabolik ve anti katabolik ve hormonal fonksiyonları ortaya koyarlar. Anabolizm, hormon regulasyonu (GH , insülin) immunamodülasyon , nörotransmiter fonksiyoun gibi armakolojik ve psikolojik etkiler gösterirler. Doğru oranlarda amino asit profiline sahip amino asitler gücü arttırmada ve onarım sürecini kısaltama da, yorgunluğu önlemede ve yağsız kas kütlesini arttırmada protein tozlarının sahip olduğu potansiyelin çok üstünde bir potansiyele sahiptirler. Tüm bunlar protein tozları ve amino asitlerin birlikte kullanılmaması anlamına gelmemelidir. Sporcular her ikisini de kullanabilirler. Ancak çok sıkı bir protein diyetine girilmişse sadece amino asit kullanımı tercih edilmelidir. Aksi takdirde sporcu protein paradoksuna girme riski yaşar.

    Esansiyel ve Non-Esansiyel Amino Asitlerin Farkı
    Amino asitler en temelde ikiye ayrılırlar. Bunlar vücudun üretemediği esansiyela amino asitler (EAA) ve vücudun ürettiği non-esansiyel aminoasitlerdir (NEAA). EAA lar dışarıdan besin takviyesi olarak alınır ve çok değerlidirler. Vücudun nitrojen dengesi gerekli olduğu zaman EAA lardan elde eder. EAA lar sırasıyla : histidine , isoleucine, leucine, lyine , methşonin , phenylalanine , threonine ve valindir.
    Klinik deneyler EAAların protein sentesi ve pozitif nitrojen dengesi yoluyla anabolik etkiler sağladığını kanıtlamıştır. NEAAlar ise pozitif protein sentezi ve anabolizm için gerekli değildirler. Teksas Üniversitesinde yapılan bir çalışmada bir grup sporcuya 6gr EAA verilirken diğer grup sporcuya 6gr karışık (EAA+NEAA) amino asit verilmiştir. Uygulanan antrenman programı sonrasında 6 gr EAA almış sporcuların iki kat daha fazla anabolik etki gösterdiğini dolayısıyla anabolizma için NEAAlara gerek olmadığı kanıtlanmıştır.

    Çeviri:3RSiN
    3 ...
  31. 17.
  32. sonu hep in le biter bunların. sanırım protein içerdikleri için. ya da protonlarından kaynaklanan bir durum. ve kafa yapan tüm maddelerin sonuda in le biter. eroin, kokain, kafein, tein, adrenalin, amfetamin, nevin gibi. farmakolojik ajanlarda sıklıkla kullanılırlar. (bkz: sahte doktor)
    0 ...
  33. 18.
  34. lise biyoloji derslerinde kabuslar gördürtür.
    1 ...
  35. 19.
  36. canlı için olmazsa olmazdır. bilim adamlarının üstünde çalıştıkları nane.
    0 ...
  37. 20.
  38. Aminoasitler, protein ve adale dokusunun yapı taşlarıdır protein molekülleri bunlardan oluşur ve her tip protein, aminoasitlerden oluşmuştur. Amino asitleri bir evin duvarındaki tuğlalara benzetebiliriz. vücuttaki her hücre, aminoasitler içerir. Aminoasit kullanmak isteyen ya da kullanan arkadaşların bilinen, marka olmuş ürünleri tercih etmesi sağlık açısından önemlidir çünkü piyasada bu sektörden çok büyük bir rant döndüğü, sağlandığı için yan sanayiside çoktur. böyle ürünleri tercih ederek sağlığınızla oynamayın.
    1 ...
  39. 21.
  40. proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.
    0 ...
  41. 22.
  42. biyokimya dersinin yapıtaşlarından birisidir.

    diğerleri için (bkz: daltonlar) karbohidratlar, lipitler, dna
    0 ...
  43. 23.
  44. proteinlerin yapı taşlarıdırlar. doğada 20 türü mevcuttur. bir amino gurubu, bir karboksil gurubu, bir hidrojen ve bir radikal gruptan meydana gelir. doğal proteinler amino asitlerin L formundan meydana gelirler.
    1 ...
  45. 24.
  46. decanate marka kullanmış yazarlardan tavsiye almak istediğim amino asittir.

    ne alak panpalar karpuz lu mu?.. narenciyeli mi?
    0 ...
  47. 25.
  48. temel aa ler 8 tanedir bunlar insan vücudunda üretilmez ve dışardan alınır toplam 20 çeşit aa vardır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük