Bagimlilik yapan yazar.. Eserlerinde dogu bati sentezi iliklerinize kadar isler.. Dili son derece akicidir.. Kitaplarini okurken gozunuzun onunden softcore tarih filmi sahneleri akar gider..
eger insanlari bir renkle tanimlayacaksak amin maaloufun rengi kesinlikle sari olmalidir..
ölümcül kimlikler güzeldir. bir cezayirlinin kimlik sorgulaması sanarsınız ama türkiyede işler tam manada kimlik karmaşasıyla yürür. doğal olarak hoş deneme.
oryantalizmin dibine vuran olaylara ve olgulara batı penceresinden bakan ve sırf oryantalist kimliğinden ötürü şişirilen yazardır. mesela orhan pamuk da kısmen oryantalisttir.lakin pamuk kendi milletini yazarken daha vicdanlı davranır. maalouf ise efendisine borcu olan köle edası ile olaylara yaklaşır.
Doğudan Uzakta romanında islam coğrafyasın da yaşananları güzel özetleyen sapkın müslümanları ''bir dinleri olduğu için, ahlaka ihtiyacı kalmamış gibi davranıyorlar'' lafı çok hoşuma giden yazar.
doğu ve batı medeniyetlerinin arasındaki farkları çok iyi analiz etmiş ve bunu kitaplarına çok güzel işlemiş Lübnan asıllı Fransız yazardır. ayrıca nedendir bilinmez Türk düşmanıdır kendisi.
kurduğum hayalleri öylesine detaylarla destekliyorum ki gerçek sandığım oluyor. çok defa lan bu rüya mıydı, gerçek miydi, yoksa yine ucu bucağı olmayan hayallerimden bir kesit miydi diye çok defa sorgular olmuşumdur kendimi. nah bu herifin romanları da öyle.
--spoiler--
"Ötekilere gelince, karşı kıyıdakilere gelince, kendimizi asla onların yerine koymaya çalışmayız, şu ya da bu sorunla ilgili olarak tamamen haksız olamayacaklarını kendimize sormaya hiç gelemeyiz, onların şikayetleri, çektikleri acılar, kurbanı oldukları haksızlıklar karşısında yumuşamaktan kaçınırız. Sadece, çoğu zaman topluluğun en militan en laf ebesi, en aşırı kesiminin bakış açısı olan 'bizimkiler'in bakış açısı önemlidir."
--spoiler--
günümüz dünya edebiyatının en iyi yazarlarından biri. hristiyan arap kökenlidir. 1949 yılında lübnanın başkenti beyrutta dünyaya geldi. üniversiteyi okuduktan sonra bir süre lübnanda gazetecilik yaptı. 1975 yılında fransanın başkenti parise yerleşti va fransız vatandaşı oldu. çeşitli gazete ve dergilerde yöneticilik yaptıktan sonra roman ve deneme türünde yazdığı kitaplarla dünya edebiyatının en ünlü yazarlarından biri haline geldi. bu yazarı ilk defa 3 yıl önce çivisi çıkmış dünya adlı deneme kitabını okuyarak keşfettim. o kitabı okuduktan sonra doğudan uzakta adlı romanı ile ölümcül kimlikler adlı deneme kitabını okudum. yakın zamanda doğunun limanları adlı romanını okumaya başlayacağım. romanlarında genellikle ana vatanı lübnanı ve doğu akdeniz`i anlatır. benim için çok özel bir yazardır kendisi.