akciğerlerde alveollerin ya da hava değişimi yapılabilen başka yerlerin (örn: kıkırdaksız bronşioller) çeşitli sebeplerden dolayı haraplanıp bu görevini yerine getirememesi. yani nefessiz kalmak oluyor.
nefes alabiliyor olmanın ne değerli bir şey olduğunu anlayabileceğiniz bir hastalık..aldığınız nefesi verebilmenin de değerli olduğunu anlarsınız...akciğerleriniz sizin en yeşil, en temiz ormanınız.. karatmayınız, yakmayınız ve kirletmeyiniz...zira hayatınızın okijen ve karbondioksit dönüşümü sizin bedenen yaşamanızı sağlar..kendi bindiğiniz dalı kesmak gibi bişi anfizem...zira sebebi sizsiniz, tercihleriniz...
terminal bronşiyollerin distalindeki havayollarında belirgin bir fibrozis olmaksızın duvarlardaki yıkımla birlikte anormal kalıcı genişmele.
en büyük nedeni sigaradır.
solunum yetmezliğine yol açan en yaygın kronik akciğer hastalıklarından biridir.
amfizem, akciğerlerdeki hava keseciklerinin gerilip genişlemesiyle beliren bir hastalıktır. bu genişleme hava, keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılmasına ve dolayısıyla akciğerlerde esneklik kaybına yol açar. sonuçta akciğerlere hava girişi engellenir. esneklikleri kalmadığından bir yastık gibidirler. göğüs kafesi açıldığında, akciğerler sönmez, çünkü esneklik kaybı nedeniyle içlerinde hava kalır.
akciğer amfizemi kronik bronşit, astım, akciğer veremi gibi hastalıklar sonucunda gelişebilir. birçok araştırma amfizeme kalıtsal bir yatkınlık olabileceğini göstermiştir. ama bu hastalığın bilinen en önemli nedeni sigara alışkanlığıdır.
doku arasında hava kabarcığı birikmesiyle meydana gelen kabarıklıktır. lokal anestezi yapımı esnasında doku içine hava enjeksiyonu ile ortaya çıkabilecek bir komplikasyon olup, amfizem sahasından krepitasyon alınır. birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
kronik obstrüktif akciğer hastalıkları*ndan biridir.* klinik olarak hastada nefes darlığı, öksürük ve balgam vardır.* hastalar genellikle yaşlı ve zayıftır. ileri dönemde amfizemli hastada fıçı göğüs gelişir.
amfizemin oluşmasında en büyük etken sigaradır, güzel bir hayat kalitesi için uzak durulmalıdır. zira kimse 50, 60 ından sonra hayatını hastane köşelerinde geçirmek istemez, istememeli...
safra kanallarında hava görülmesi durumuna amfizematöz kolesistit denir. sanılanın aksine amfizem sadece havayolları için kullanılna bir tabir değildir. ülserin de sadece midede olmayacağı gibi.
akciğerdeki hava keseciklerinin gerilip gevşemesiyle beliren bir hastalıktır. solunum yetmezliğine yol açar. nefes darlığı, ilk başlarda sadece hareket edildiğinde ortaya çıkarken, daha sonra dinlenirken bile ortaya çıkabilir. ölümle sonuçlanabilir. edit:sigara amfizeme davetiye çıkarır!
(bkz: koah, bronşit)
yedi düvel kan davalımın başına bile gelmesini istemediğim şerefsiz hastalık.
bir öksürük krizi tutar her an ciğerleri elinize alabilirim diye düşünürsünüz. doktora gidersiniz bir kova ilaç verir. zaten yarısı kullanana kadar ne mide kalır ne bağırsak ne de ağız tadı.
sigara içiyorsanız zaten içtiğiniz sigarayla yola devam etmek zorundasınız. sigara değiştirdiniz anda woink woink diye ciğerler alarm verir başlar yine öksürük krizi.
genellikle sigara içenlerde görülen ve genetik de olabilen bir akciğer rahatsızlığı.
doktora giderek sorunun ne aşamada olduğunu öğrenebilir ve hastalığın ilerlememesi için tedavi olabilirsiniz. bu tedavi ciğerlerinizi eski haline getirmeyecektir ama en azından sağlıklı nefes almayı öğretip ciğelerinizi kurtarmanızı sağlayacaktır.
unutmayın '' yanlış hesap bağdattan döner ''.
sıkıntılı bir hastalıktır. KOAH'ın bir parcası olarak değerlendirilir. Büyük çoğunlukla sigara içen insanlarda meydana gelir. ondan dolayı hiç üzüntü hissetmem. insan kendi kendine bunu nasıl yapar?
hücre dokusunun havayla dolarak genişlemesi. amfizem, boyna ya da göğse gelen bir darbenin soluk borusunda, yemek borusunda, bronşlarda ya da akciğerde bir yırtılmaya neden olması sonucunda deri altında ortaya çıkabilir. elle muayenede hekim çok özel bir çıtırtı sesi algılar.
amfizem teriminden çoğunlukla 50 yaş üstündeki kişilerde oldukça sık rastlanan akciğer amfizemi anlaşılır. akciğer amfizemi akciğer hava keselerinde (petekler; alveoller) genişlemesiyle ortaya çıkar. Astım gibi süregelen solunum yolları hastalıkları, vereme bağlı akciğer sertleşmesi, savaş gazları, benzin buharı, saf azot soluma sonucu zehirlenme gibi hastalıklar akciğer amfizemine yol açabilir. her sigara içende görülmez, ama büyük etkendir. hasta özellikle soluk verirken büyük güçlük çeker ve akciğerlerindeki havayı boşaltamaz. bronşları ya da akciğeri etkileyen enfeksiyonlar her kış ortaya çıkar ve sıkıntı verici bir öksürüğe yol açar. bu enfeksiyonların tekrarlanması kalp yetmezliğine neden olur. en küçük çaba harcadığında soluğu daralan hasta çok ağır davranmak zorunda kalır. tedavide solunum yollarını genişletmeye yarayan ilaçlar, enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı ilaçlar kullanılır. solunum alıştırmaları ve sıcak su banyoları hastalığın ilerlemesini durdurur ve yaşamı kolaylaştırır.
kanal tedavisinde, kanal pulpalarının extraksiyonu sonrasında kanal içini kurutmak için hava sıkılırsa dokular arasında oluşan komplikasyon. örneğin maxillar dişe uygulanırsa orbitada amfizem görülebilir. bu yüzden kanalları kurutmak için paper point kullanılır.
bir de sigara müptezellerinin baş belası hastalığı.