Kutsal kitapların Ortadoğu'nun yerel geleneği olmasından dolayı olağan durumdur. Sadece Amerika'da degil ortadoğu dışında hiç bir coğrafyada realist olursanız kutsal kitap geleneği yoktur şeriat taraftarı oldugum yıllarda bu gerçek beni hep rahatsız ederdi fakat görmemek için ha bire kendimi kandırmaya çalışırdım.
-neden Japonya'da peygamber yok?
-Allah kesin göndermiştir fakat onlar iman etmemiştir.
-ee dedesi iman etmediyse torunun ne suçu var?
Her toplum bir dine sahip. Az ya da çok ortak noktaları var.neden ortadoğu'da kitaplar daha çok korunabilmiş? Peki neden en büyük uygarlıklar ortadoğuda kurulmuş?
Arkadaşlar mantıklı gelen her şey doğru değildir. Biraz daha dikkatli bakın. Bir toplum ticarette ileriyse sadece dinini değil kültürünü de yayar. Allah her topluma peygamber gönderdiğini söylüyor. Sanırım fatır 24te. Azteklere gönderilen peygamberin diğer toplumlarda duyulmamış olması normal. Çünkü etki alanı çok geniş bir toplum değil. Isa peygamber öğretilerini çok geniş bir bölgeye yayamadı ama kutsal kitabı yontan ve yıpratan romalılar bunu başardı. Ticaretleri orduları güçlüydü. Mesele bu kadar açık. Ortadoğuya gönderilen peygamberlerin ve getirdikleri kitapların daha iyi korunmasının sebebi kısa süre içerisinde bir çok topluma yayılabilmesi gibi.
Ticaret yolunun en temel taşı olan hindistandan gelen baharatlar ortadoğu, afrika ve ümit burnu keşfi ile avrupaya taşınabildi. Ama amerikanın keşfine kadar sadece amerika kıtasında yetişen patatesten kimsenin haberi yoktu.
Görüldüğü gibi allah yaratır. Taşımak yaymak insan işi.
Peygamberlerin görevi dini insanlara iletmek ve yaymak.
Semavi dinlere ınanan her insanın görevi de dini yaymak.
Yani bir toplum kendi dertlerinden başını kaldıramaz da dini başka coğrafyalara yayabilecek güçleri olmaz ise bu, onların peygamberlerinin getirdiği ayetlerin yalan olduğu anlamına gelmez.
Bu örneği veriyorum allah affetsin; günümüzde ıngiltere'ye bir peygamber gelse neredeyse dünyanın tamamı onu tanır. Çünkü imkanları fazla. Mesele bu.