Uzaklarda aramaya gerek olmayan ve hatta çekinmeden gayet rahat bir şekilde ülkemizde politikacıların kendilerini dahil ettikleri birleşmiş burjuvazinin ve sermaye tekellerinin ideolojisidir.
- Ben amerikancıyım! Amerikan emperyalizmi palavradır. (bkz: Kemal Gürüz)
- sOL Liberalliği, piyasa ekonomisini içerir. (bkz: hüseyin ergün)
amerika çıkarlarını destekleme durumudur. bazılarının niyetleri iyidir amerikan yaşama tarzını türkiye'de uygulamak isterler. ekonomik sistemi, eğitim sistemini ve bunun gibi şeyleri amerikanların sistemine benzetme çabası yapmaktadırlar. ama bu çabalar amerika'ya yarayacağı için istemeden de olsa emperyalizme hizmet eder. bazıları zaten işbirlikçi oldukları için bile bile hizmet eder..
- Oğlum bir Japon filmi izledim süperdi valla.
+ Yürü git ya onlar da film mi, git lost izle ne bileyim heroes izle.
(bkz: filmi izlemeden yorum yapan öküz) *
o kadar alengirli bir açıklama girmeye gerek yok.
az düşünce, çok goygoy, kısaltılmış sözcükler, ithal dizi formatları, 'burger'ın iskenderin yerini alması ve en maçolarınızı bile 'sarımsaklı mayonez' kavramıyla kendisine çekmiş olan, çoktan hepimizin hayatına girmiş bir 'ekol'dur. 'ekol' olmaktan da esasında uzaktır, 'raat olun' ya biz sizin çıkarlarınızı gözetiriz siz yeter ki kendinizi gözetmeyin düşüncesinin hakimiyetinde ilerler.
Yunanistan ile kardak krizi yaşandığı zaman Abd dışişleri bakan yardımcısı kendi ülkesinin saati ile (ABD de sabah iken Türkiye'de gece) Türkiye dış işleri müşteşarını arar bir güzel fırça çekerdi.
Bizim politikacılar özellikle çok partili döneme geçtikten sonra menderes ile başlayan süreçten sonra ABD ne der ab ne der kaygısı ve korkusuyla hareket ettiler.
Öcalan yakalandığında bile ab ne der, ABD ne der diye tepkilerden korkup Öcalan'ı asamayıp idamı kaldırlar. Erdoğan döneminde ise o 90'li yılların ABD ve AB korkusu kaygısı büyük ölçüde azaldı. 90'lar kafa yapısı bugün olsaydı ne suriye'de ne Karabağ'da ne Libya'ya Türkiye hiç bir şey yapamazdı.
amerikancılık simgesel şeyler üzerinden yükselmez. bir yemek zincirinin ya da bir içecek firmasının güçlenmesi ve pazarda bir tekel haline gelmesi amerikancılığın siyasi aksiyomları üzerinden olur. bir yerde piyasa amentüsü gerçekse orada amerikancılık siyasidir ve siyasal alanda çözülür. diğer tüm şeyler ise bunun uzantılarından başka bir şey değildir.
kağıt üzerinde türkiye'de bir azınlığı temsil etmesine karşın siyasi aktörler bazında düşünüldüğünde, bu siyasi aktörlerin, mililyetçisinden, liberaline, gericisinden, kemalistine kadar tamamında genel meşruluklarını korudukları ve hakikat denilen şeyin bu siyasi aktörler üzerinden hayat bulmasıyla türkiye'deki en köklü akımlardan biridir amerikancılık. çeşitli zehirlemeler yoluyla devam etmekle beraber demokrasi ve karşıtlığı üzerinde süregelen tartışma türkiye'de açık bir biçimde yüzde 80'lere varan bir gizli amerikancılığın olduğunu gözler önüne seriyor. bundan hala şüphe mi duyuyorsunuz? şüphe duymayın, türkiye'de amerika karşıtlığı gelişkin değildir, yurtsever bir tabana oturmaz. geçici bir dalgadır ve çoğu zaman kişiler üzerinden yükselir. bunun için en iyi örnek obama ile beraber yükselen amerika sevgisidir. şimdi bir daha düşünelim? gerçekten amerikancılık denilen şey türkiye'den o kadar uzak mı? yoksa yıllar içerisinde asıl hakikat haline mi gelmiştir? bu soruların cevabını verdiğinizde türkiye'De amerikancılığa karşı durmanın ne kadar zor bir mesele olduğunu ama özellikle de bunu tutarlı bir biçimde yapmanın ne kadar zor olduğunu göreceksinizdir. düzenin meşruluğu amerikancılığın kanıtıdır ve temel direğidir.