yarrak gibidir.
bir salakligima denk geldi sigortam yokken hastaneye gittim.
grip olmustum ve bu grip bir turlu gecmek bilmiyordu.
iste serum taktilar igne yaptilar falan. sonra taburcu ettiler beni.
hastanede toplam kaldigim sure 5-6 saat falan.
gecireceklerini biliyordum ama 4400 kusur dolar gecireceklerini bilmiyordum.
4400 dolar lan. turk lirasi ile 20 bin lira. hastanede gecirdigim 5-6 saat icin kestikleri para.
3 sene oldu hala onun taksitlerini oduyorum anasini s.kiyim.
gelmeyin buraya adam sikiyorlar.
● ‘Ayağınız kırıldı, 3-4 gün hastanede kaldınız; faturası 15-20 bin dolardan aşağı olmaz’
Peki ABD’de sağlık sigortasız da hayat devam etmez mi? Zülfikar’a göre özel sağlık sigortasına gücü yetmeyenlerin herhangi bir tedavi sonrasında karşılarına gelen 15-20 bin dolarlık faturalarla baş etmeleri neredeyse imkansız ve sistem de tam bu noktada kilitleniyor. Zülfikar bu durumu “Elbette özel sağlık sigortasına sahip olmak zorunluluk değil ama ABD'de hastane hizmetleri ve ilaç ücretleri korkunç rakamlar tutuyor. Mesela ayağınız kırıldı, ambulans sizi hastaneye götürdü, 3-4 gün orada kaldınız. Oradan 15-20 bin dolardan aşağı bir faturayla kurtulmanız imkansız. Zaten ABD’nin çoğu bölgesinde en yüksek gelir sahipleri sıralamasında hastane yöneticilerinin olması, hastanelerin nasıl kar odaklı çalıştıklarını özetliyor” diye anlatıyor.
● ilaç firmalarının tekelciliği: ‘Türkiye’de 10 Kenya’da 3 dolar olan ilaç ABD’de 100 dolar’
Sağlık sistemindeki çarpıklığın bir diğer ayağının da ilaç firmaları olduğuna işaret eden Zülfikar “ilaç firmalarının tekelciliği ve kartel uygulamaları da bunun diğer boyutu. ABD’de ilaç firmalarının en dinamik kadroları bilim adamları değil; yönetimdeki avukatlardır ki onlar patent yasalarını çok iyi bilerek bunları kendi menfaatlerine göre azami şekilde kullanır. Pazarda bir kaç firma olduğundan fiyatı rahatlıkla maksimize ederler. Mesela herhangi bir ilacı ele alın. ABD’de 100 dolar olan ilaç, Kanada’da 30, Türkiye’de 10, Kenya’da ise 3 dolardır. Hal böyle olunca ABD’de herkes özel sağlık sigortasına muhtaç hale geliyor” diye anlattı.
Genelde solcular abd sağlık sistemi üzerinden " işte kapitalizm bu " derler. Ama abd de binlerce ürün ve hizmetin kapitalizm sayesinde gayet makul fiyatlarda olduğunu görmezler nedense.
Sigorta odeme sitemi kisite bagintilidir. Bireyseldir. Kimse size gidin size sigorta yapin demez. Amerikan vatandasi iseniz lise bitene kadar kalp ameliyatlariniz bile ucretsiz. Ama 16yi gectiginiz vakit islef degisiyor. (California icin konusutlyorum diger elayetler hakkinda pek bilgi sahibi degilim)
Sigortanizi kendiniz takip etmeniz gerekiyor. Minimum 200 dolardan ucu acik bir sistem var. Emeklilikte bu yatirdiginiz prim sayisina bagli. Eger gocmenseniz ve sigortaniz yoksa adami cok kotu duzerler.