Abraham lincoln acaba gerçekten özgürlük icin mi bu savaşı baslattı yoksa birleşik devletlerinin grleceğinin endüstriyelleşme olduğunu düşündüğünü için mi çok merak ettiğimdir.
baya kanlı bir savaştır ve sonunda kölelik bitmiştir. fakat insanlar kölelerle eşit olmak istemediği için siyahi vatandaşlar 100 yıla yakın ırkçılığı maruz kalmıştır.
savaşın sonunda yakalanan güney konfederasyonunun başkanının 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra kefaletle salıverilmesi ve de neticede mahkemeye çıkarılmaması ve bir yargılamaya maruz kalmaması bu savaşın enteresan detayları arasındadır.
asla ve asla kölelik yüzünden çıkmamış iç savaştır. zaten abraham lincoln, ki kendisi köleliği kaldıran belgenin (bkz: emancipation proclamation) yazarıdır, güneye gittiği zaman köleliği destekleyen demeçler vermiştir. burdan bile savaşın sebebinin kölelik olmadığı anlaşılabilir. savaşın asıl sebebi güney'in direk olarak avrupa ile ticaret yapamayıp daha az para kazanmasıdır. kölelik sadece bir bahanedir. güney eyaletleri bu ülkenin bir konfederasyon olduğu gerekçesiyle kendi kararlarını uygulayacaklarını, aksi takdirde ayrılıp yeni bir ülke kuracaklarını söylerler, hatta bayrakları bile vardır. kuzey tabii ki buna karşı gelir çünkü endüstrisi gelişmiş olmasına rağmen üretim güney'e kıyasla kısıtlıdır. çünkü güneyde olduğu kadar ekilecek alan kuzeyde yoktur. sonuç olarak savaşı kuzey kazanır ve abd'nin güneyi reconstruction olarak da bilinen inanılmaz bir baskı altında yaşamıştır. ve savaşın sonunda amerika'da daha güçlü bir federal devlet kurulmuş, kölelik de nispeten kaldırılmıştır.
Abraham Lincoln'un ölümü halen bir muammadır. Güney tarafının paraları günümüze kadar ulaşmış ama hiçbir şekilde antika değeri dahi yoktur. 2012 yılında çok iyi bir sanatsal film olan Lincoln bu olayı kuzeyli başkanın Kölelik kaldırma çalışmalarını ve olayın iç yüzünü detaylıca incelemiştir. çok uzun uzadıya konuşulacak bir konudur aslında ama şimdilik bu kadar yeter sanırım.
19. yüzyılın ortalarında Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğu bölgelerinde büyük çiftliklerin ağırlıkta olduğu ve tarıma dayanan bir ekonomi yerleşmişti. gereken işgücü Afrika'dan kaçırılıp getirilen siyahi kökenlilerden oluşan kölelerden sağlanmaktaydı. ABD'nin diğer bölgelerinde ekonomi sanayiye yönelmiş ve bunun gerektirdiği serbest işgücü için kölelik ortadan kaldırılmıştı. ABD'nin batı kesiminde hala yeni eyaletler kurulmaya devam ediyor ve bu yeni eyaletlerin çoğunda kölelik yasaklanıyordu. Bu ortamda güney eyaletleri köleliğin eninde sonunda güneyde de yasaklanacağından endişelenmekteydiler. Bu da güneyin köleliğe dayanan üretim tarzını kökünden tehdit ediyordu. Köleliği kaldırmaya söz vererek seçime katılan başkan adayı Abraham Lincoln seçimi kazanınca güneyli 7 eyalet (Güney Karolina, Mississippi, Florida, Alabama, Teksas, Georgia ve Louisiana) yeni başkanın köleliği kaldıracağına kesin gözle bakarak hemen ABD'den bağımsızlığını ilan ettiler. Bu eyaletler Jefferson Davis'in başkanlığı altında Amerika Konfedere Devletleri adı altında yeni bir devlet kurdular. Kısa bir süre sonra buna 4 eyalet (Virjinya, Arkansas, Kuzey Karolina ve Tennessee) daha katıldı. Bu toplam 11 eyalet Amerikan iç Savaşı'nda güneyli konfederasyon tarafını oluşturdular. Ülkenin geri kalan kısmı (özellikle kuzeydoğu kısmı) da kuzeyli union "birlik" tarafını oluşturdular. Bir süre sonra iki devlet arasında savaş patlak verdi. kuzeyin zaferiyle sona eren Savaşın sonuna yaklaşırken kuzeyli başkan Abraham Lincoln bir güneylinin yaptığı suikast sonucu vurularak öldü.
--spoiler--
Amerikan iç Savaşı'nın ilk önemli çatışması bir çiftçi olan Wilmer McLean'in çiftliğinin yanıbaşında gerçekleşmiş. Bu sırada Wilmer'in evi konfederasyon ordusunun karargahı olarak kullanılmış. Bir yıl sonra yine büyük bir çatışma aynı yerde gerçekleşmiş ve 20.000 kişi ölmüş. Bahçesinde insanların ölmesinden bıkan kahramanımız taşınarak eyalet değiştirmiş. Ama çabası nafile olmuş: iki ordu 1865'te bir kere daha Wilmer'in topraklarında savaşmışlar. Savaşı sonlandıran sözleşme de Wilmer'in evinde imzalanmış. Kendisinin şöyle bir sözü olduğu rivayet ediliyor: "Savaş bahçemde başladı, salonumda bitti"
--spoiler--
Eyaletler arası savaşların başlamasıyla amerika 21.yy daki süper güç olma misyonunu tamamlayacaktir.yahudi bu sefer çini super güç yapmak için abdyi zayiflatacaktir.*
amerika'nın siyahileri, silahsız olduğu halde öldürülen arkadaşlarının ölümünü protesto etmek için sokaklara dökülür. bazı fırsatçılar protestoları alevlendirerek sinirli kalabalığı dükkanlara doğru yönlendirir. marketler yağmalanır. dolar değer kaybeder. protestolar 1 hafta boyunca devam eder. (bkz: amerikada sokağa çıkma yasağı) ilan edilir.
yaklaşık 600 bin kişinin öldüğü savaştır. köle düzenini sürdürmek isteyen güneylilerler bu düzene karşı çıkan kuzeyliler arasındadır ve kuzeyliler güneylilerin ellerine vermiştir.