müneccim miyim de böyle birsey iddia ediyorum? hayir.
sadece 2007 yilinda ne olduysa aynisi su anda da gerceklesemekte. bizimle bunun ne alakasi var? ona da sonradan deginecegim.
öncelikle 2007 yilinda ne olmustu kisaca onu anlatmaya calisayim.
bankalar birbirlerinden kredi alip, bu kredileri yine kredi olarak bireylere dagittilar.
banka a banka b´den belirli bir faiz ile kredi aldi. üzerine faiz ekleyip banka c´ye verdi. banka c üzerine faiz ekleyip bireylere dagitti. bireylerin cogu bu parayla gidip ev satin aldilar.
bireylerin cogu kredilerini ödeyemeyince; banka c borcunu banka b´ye ödeyemedi. banka b de ayni sekilde banka a´ya. bu sefer zincirleme iflaslar gerceklesti.
günümüzde ne oluyor?
amerikalilarin cogu yine kredi cekiyor. bu kredileri bu sefer eve harcamiyorlar. peki neye harciyorlar? otomobil satin aliyorlar. daha beter. en azindan evleri ipotek ettiklerinde degerleri cok fazla düsmüyordu. otomobilde deger kaybi daha fazla. sifir bir aracin daha motorunu bile calistirmadan sadece kagit üzerinde ilk elin almasi aracin %20-%30 arasinda deger kaybina sebep oluyor. ayrica; kredi borcunu bir kac sene sonra araci satsa da ödeyemiyecek duruma gelmis oluyor.
bizimle alakasina gelince.
türkiye olarak abd ile büyük ticaretler gerceklestiriliyor. bireyler yine borclarini ödeyemeyince bankalar pesi sira yine iflas bayraklarini cekecekler. iflas bayraklarini ceken bu bankalar sadece bireylere degil, ayni zamanda firmalara da kredi vermekteler. bu sefer türkiye´den ürün satin alamiyacak duruma gelecekler. ihracat gerceklestirmek güclesecek. türkiye´deki üreticiler de ardi ardina iflas bayraklarini cekmeye baslayacaklar.