şu an en yüksek medeniyete sahip ülkedir.
Dolayısıyla kültürel katkıları inkar edilemez. Bunlardan biri de sinemadır.
Amerikan sineması diye bir nosyon vardır.
saymakla bitmez. amerika'nın olmadığı bir dünya düşünsenize... rusya veya çin süper güç ? dünya bombok bir yer olurdu. kişisellik yok, özgürlük, sanat eğlence film hiç bir boook olmazdı lan... hacilerin şizofrenik cehenneminde veya gomunistlerin her boku yasakladığı hapishane gibi bir gezegende yaşardık. sevdiğim her şey amerika'da. çizgi romanlar, dinlediğim müzikler, sevdiğim diziler filmler, hatta hayata bakış açım bile amerika ile uyuşuyor. amerika'nın dünya kültürüne en büyük katkısı nedir ? saymakla bitmez.
Amerika ve kültür kelimesinin birlikte kullaniminin verdigi şok ile tikladigim ve bazi yorumlari gorup dunya kültürüne katkisinin ozentilik oldugunu farkettigim baslik.
Rock müziği kimin icat ettiği değil, kimin var ettiği, geliştirdiği ve dünyaya yaydığı önemli olduğu gibi, motosiklette de kimin katkısı olduğu değil isminin Harley & Davidson olması ve bütün dünyaya başlı başına bir kültür olarak yayılması önemlidir!
Not: Hayatında Harley üstüne binip, rüzgar suratına çarparken kasksız, o gök gürültüsü gibi motor gürültüsü eşliğinde Rock dinlerken Las Vegas'a gidecek adrenaline sahip olmayan, Hayatında Eline 1911 almamış adama özenti gelen bir kültürdür!
ingiliz rock'ının 1960'larda gelişmesiyle "rock müzik" tanımı yaygınlaşmıştır. "ingiliz Fethi" olarak adlandırılan bir akımla, bu müzik tarzı tekrar Amerika'da yayıldı ve hatırı sayılır bir etkiyle uluslararası bir fenomen haline geldi. (vikipedi)
Amerikanın dünya kültürüne kattığı ise kapitalizmdir.
Amerikan filmlerine gelince klasik senaryolarını aşamadılar. Dünya yıkılmaktadır ve filmin son yarım saatinde bir Amerikalı çıkar ve dünyayı kurtarır... Mesela sevdiğim Forrest Gump filminde de sonunda yine Amerikan bayrakları göze sokulmuştur.
Komünist değilim ama Rusya'da sanat yok demek saçma. Adamların bir tiyatro, bale kültürleri var. Askeri bandoları mükemmel. Sanatta ileriler. Tabi sanat siyaseti eleştirmeyinceye kadar.
önce bir halt yeyip, sonra yedikleri haltı itiraf niteliğinde anlatan, "aha böyle yaptık, şöyle siktik, itiraf ediyoruz ama sorumluluğunu almıyoruz, biz üzerimize düşeni yapıp filmini çektik bu yediğimiz haltın. Ajitasyonumuzu da yaptık, daha ne yapalım amk." şeklinde bir alt metine sahip filmler çekmesi, bu filmlerden birde utanmadan para kazanması, alkış ve övgü alması.