amerikada kapitalizmin tam anlamıyla hüküm sürmesinden kaynaklanan durumdur. türkiyede liberal ekonomi akepe hükümetiyle hızlandı belki ilerde ucuzlar eğer yasaklanmazsa(!).
sebebi ülkemizde devletin doğrudan vergi toplayamamasıdır. abd de insanlar gelirlerinin önemli kısmını vergi olarak verirlerken biz de sadece memurlar vergi verir. doğru dürüst gelir vergisi toplanamaz. devlet de dolaylı vergilere yükleniyor.
beraberinde alkolizmi ve intiharı getiren olaydır. türkiye'de de ucuz olsaydı (ekonomik yanı bir tarafa) toplumsal açıdan daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilirdi gibi. intihara meyilli bireyler haline geldik nitekim. sadece tetiği çekmeye götümüz yetmiyor. alkol bunu kolaylaştıracak silahlardan biri. böyle de kasıyorum gece gece evet.
bunun sebebi doların dünya çapındaki hakimiyetidir. abd'nin 10 trilyon dolar gibisinden bir dış borcu vardı bir aralar. dünyadaki en çok dış borca sahip ülke abd ama doların üreticisi olduğu için hiçbir zararını görmüyor bunun. euro-dolar savaşı veya buna benzer isimli bir kitapta, abd'nin ırak'ı euro-dolar dengesi için işgal ettiği söyleniyordu. tabi işgalin etkenlerinden sadece biridir bu olsa olsa.
amerika'nın türkiye gibi açık pazar değil, toptancı olmasından kaynaklanan durumdur. yoksa bizdeki gibi hayvancılık ve tarım yıllar yılı kotalarla, desteksizlikle devlet eliyle öldürülürse orada da fiyatlar türkiye seviyesine çıkacaktır. bu durumun bir nedeni de türk ekonomi sisteminin üretim değil, vatandaştan alınan vergiler üzerine kurulu olmasıdır. bu vergilerin karşılığı olsa, aynı oranda hizmet olsa bir şişe biraya 10 tl de veririm, gıkımı da çıkarmam. bilirim ki şırnaktaki bir köyün yolu kar yağdığı saat açılıyor, ya da muğla'nın en ücra ilçesindeki bir hastaya tık diye helikopter gidip alıyor vallahi de billahi de ses etmem. ama durum öyle mi. değil tabii ki. deprem vergisi yola giden ülkede tabii ki diğer vergiler de başka yerlere gidiyor, başka ceplere giriyor. bu devran hep böyleydi, böyle de gidecek. çünkü dediğim gibi türkiye üreten değil tüketen konumunda. dolayısı ile üreten adamın sözü geçiyor.
zaten daha az kazanan türk insanının , bir ürüne ulaşmak için bir amerikalıdan daha da fazla para ödediklerini anlatırken kullanılabilecek bir örnektir.