yıllardır haberlerde okuduğumuz saçma saçma davalardır. yine önüme gelen bir haberde;
işyerinde çalışma arkadaşları tarafından doğum günü partisi düzenlenen bir kişi tepki göstererek tazminat davası açtı. Mahkeme, doğum gününün kutlanmasını istemeyen çalışanı haklı bularak 450 bin dolar ödenmesine hükmetti.
yok kaldırımda bir kaldırım taşı yüksek diye takılıp düşünce dava açmış da 500 bin dolar kazanmış, yok Bira düşkünü bir adam Anheuser-Busch biralarını üreten şirkete 10 bin dolarlık dava açtı. Biracıya göre, reklamda birayla kadınların tavlanabileceği söyleniyordu ama karı düşüremedi falan. alın bakın devamına;
öncelikle illa saçma bulacaksak bile, saçma bulunması gereken şey bu davaların açılması değil, davayı açan tarafların haklı bulunması.
dava açma hakkı verilmiş, maddi manevi maliyetini göze almış, neden açmasın? açar tabii.
mesele, mahkemede davacının haklı bulunması. bu tarz, bize göre "saçma" gözüken durumlarda neden/nasıl kazanmış mesela kişi, o incelenmeli. belli ki savundukları bir bireysel hak veya özgürlük var ve bunun ihlalinden şüphelenip dava açıyorlar; kuralına kitabına da uyuyor ki haklı bulunuyor.
bizim bu ülkede çok daha öncelikli dertlerimizin olması üzücü bir durum. "ona gelene kadar ohooo" diyebileceğimiz pek çok haksızlığa uğruyoruz ve çoğu zaman sesimizi bile çıkaramıyoruz. bunların üzücü olduğu konusuna katılıyorum. fakat gelin bu davaların her birini tekil bir olay olarak düşünelim ve inceleyelim.
Yolda giden araca bile açılan davadır.kapitalizmin milletin anasını ağlattığı coğrafya da,mevcut şartlarda yolu’nu bulma durumu yazık amk.
(bkz: 50 cent sendromu)