hobi insanıdır. önüne gelen her şeyin fotoğrafını çekmek isteği ile dopdoludur ve acemi şansı olsa gerek ortaya mükemmel işler çıkarır. işin içinde para olmayınca bazı şeyler daha düzgün, daha samimi duruyor zaten.
fotoğraf makinası dijital değilse her kadrajın değerini bilir. birkere de en iyisini çekmeye uğraşır. yazıktır parası yoktur. her kareyi otuzbeş kere çekemez garibim. ama bundan zevk alır. yanıla yanıla öğrenir. mutlu bir insancıktır o.
varoş kesimin , çalışan işçinin (muhtemelen çöpçü, inşaat işçisi) , efgarla sigara tüttüren adamın , hayat kadınlarının , sokak kedilerinin çok çektiği fotografçı türüdür kendisi. bir de bunun amatör sinemacı kısmı vardır ki tadından yenmez.
Hayatımda tanıdığım en tehlikeli insan türlerinden birisidir. Ekonomik durumları ve fanatiklik seviyelerine göre bulabildikleri bütün otantik mekanlara sürü halinde gezi düzenler bunlar. Japon turistlerin Türkiye şubesi gibi yakaladıkları her şeyin fotoğrafını çekerler. Gezi dönüşünde genelde herkesin elinde aynı amca yada teyzenin berbat fotoğraflarından bir kaç tane olur. Bu türün nadirde olsa iyi fotoğraflar yakalayabildiği görülmüştür ancak fotograf kuramcıları uzun uzun yazılarında bu hali kısaca acemi şansı olarak nitelendirmektedir. Digital SLR fotoğraf makinelerinin icadından sonra bu güruh dahada bir bilinçlenmiş sözüm ona çoştukça çoşmuştur.
üniversite öğrencilerinin %90'lık bölümüne verilen ortak ad. ayrıca bu insanlar lisede de kendilerini "amatör gitarist" olarak tanımlarlar. anlıyacağınız pek bir havalıdır bu arkadaşlar.
çektiği her fotoğrafı photoshopta bir şekilde internetten bakarak düzenleyip sitelerde yayınlayan, zaman zaman fotoğrafçılara hakaret edebilen gruptur.
son derece başarılı eserler verebilme potansiyeline sahip bir hobi sahibidir, fakat son zamanlarda bu tanım iyice ayağa düşmüş ve bilinçsiz bir kesim tarafından adı anıldığında bambaşka anlamlarda anlaşılmaya da başlanmış kişidir. şöyleki:
- abi cd alacaktık
- nasıl olsun.. gay var, lezbiyen var, hayvanlı var, amatör var...
yada
- boş zamanlarımda amatör seviyede fotoğraf çekimleri ile uğraşıyorum
- ooo sende ne hatun fotoğrafları vardır şimdi, göndersene maille..
harçlıklarını film tablarına yatırmaktan anası ağlamıştır
genelde zenıt 122 ile işe başlayan hevesli insan topluluğudur
güzel bi fotoğraf esnasında kara bulutlar gelip ışığını kapatır
çok heycanlıysa diyaframının kopma durumuda vardır * çektiği fotoğraf iyi çıkmazsa oturup ağlama olasılığı yüksektir
bir müdet sonra eli para görürse dijital slr ye geçer huzura kavuşur.
Eskiden (burada yazar olm siz ortalarda dolanırken biz ne amatör fotoğraflar çekiyorduk biliyor musunuz demek istemektedir.) sarma film diye bir sektörün icat edilmesine neden olacak kadar ekonomik şartları zorlayan bir uğraştı. Şimdi bütçenizi denk getirip profesyonel yada yarı profesyonel bir Dijital SLR fotoşraf makinesine sahip olabilirseniz dilediğiniz kadar amatörlük yapabilme hakkına sahipsiniz. Ama unutmamanız gereken bir konu var hala amatörsünüz. Tabi eğer niyeti bozup ekmeğimi kameramdan çıkartıcam lann demediyseniz. John Berger'in bu konuda yaptığı bir tanım konuyu daha iyi açıklar sanırım "Amatör bir fotoğrafçıyla usta bir fotoğrafçının iyi bir fotoğraf çekebilme şansları başlangıçta aynıdır. Ama mesele birden çok iyi fotoğraf çekebilmeye gelince usta fotğrafçının bunu başarma ihtimali çok daha yüksektir."
Cumlenin orijinalini biraz revize etmiş olabilirim ama mana kayması kesinlikle yoktur.
işin özünde iyi fotoğraf ve kötü fotoğraf vardır. Yıllarca uğraştığım halde amatör fotoğrafçılara karşı olan soğukluğum birbirlerinin sergilerine katılıp üstat yine şaheserler yaratmışsın tadında yüzeysellik boyutunu aşamayan bir topluluk olarak algılamamdan kaynaklanmaktadır.
Hep olmak istemisimdir aliyim elime makinami her kareyi cekiyim anlamlar yukliyim boynuma asiyim turist ayagina geziyim toziyim falaaan ama tabi altinda cilghn genclik xDé falan yazip amator fotorafciyim diyen de vardir fotograf cekiyorum demekten utandiran...
aldığı professiyonel makinayı detaylarına kadar inceleyip,öğrenip internette dolaşan fotoğraflara bakarak benzerini çekip yakınlarına göstermektir ve onların beğenisiyle mutlu olmaktır..
Belirli bir ücret almadan, hobisini gerçekleştirmek için fotograf çalışmalarını gerçekleştiren kişilere denir. Maalesef günümüzde bunu daha kaliteli hale nasıl getiririm diye kimse düşünmediği için her önüne gelen fotograf makinesi alıp rastgele fotograf çekiyor.