amasya

entry269 galeri28
    69.
  1. bünyesinde; ruh ve sinir hastalarının rehabilitasyonu için: bir osmanlı hükümdarınca vücuda getirtilmiş, su sesi ve musiki eşliğinde tedavi yapılan bir merkeze de ev sahipliği yapmakta, pek şirin bir memleket.
    3 ...
  2. 68.
  3. kadın savaşçılar amazonların bu bölgede yaşadıdığı ve ismini amazonlardan aldığı söylenen şehir.
    0 ...
  4. 67.
  5. Güzeldir, hoştur, candır amasya...

    Bir senem geçti orda ve arada sık sık giderim.

    Amasya'ya gideceklerin başlıca gitmesi gereken yerler:

    -şehzadeler gezi yolu

    -kral kaya mezarları

    -amasya kalesi(harşena)

    -Ali Kaya (buraya kesin gidin derim manzarası mükemmeldir )

    -Bayezid camii

    -Pirler Parkı

    -Hazeranlar konağı ve tarihi Amasya evleri

    -Şehzadeler balmumundan yapılmış heykellerinin yer aldığı müze

    -Amasya Müzesi

    -Amasya Kent Ormanı (myo'nun hemen yukarısındadadır paraşütçülerin atlama alanıdır)

    bir de eğer Amasya dışına çıkmaya vakit bulursanız Boraboy Gölü'nü görün derim enfes bir manzarası var.

    Bu şehirde konserler de sıklaşmaya başlamıştır, özellikle Amasya Üniversitesi'nin açılmasıyla bahar şenlikleri kapsamında geçen sene ; Sıla, Kubat,Emre Aydın konserleri vardı. yine 12 Haziran'a doğru konserler ve çeşitlikli etkinlikler 12-22 haziran arasında devam eder. Bu etkinliklerde geçen sene Japon No tiyatrosu (tabi halk pek anlamasa da hoştu) , Ferhat göçer ve Leman sam konserleri vardı.

    Kısaca hayat pek akıcı olmasa da yavaş yavaş siner insana Amasya'da....
    1 ...
  6. 66.
  7. osmanlı zamanında altın çağını yaşamış, özellikle de atamızın ölümünden sonra adeta köyleşmeye terkedilmiştir.
    merzifon ilçesi hem ekonomik hem de sosyo kültürel olarak daha bir şehirdir.
    (bkz: müze şehir)
    0 ...
  8. 65.
  9. osmanlı'nın arka bahçesi. şehzadeler şehri. ilk musiki cemiyetinin kurulduğu ilimiz. mutlaka gidilip, gezilesi, dinlenilesi bir şehirdir. denilene göre musiki ile o kadar aşina bir şehirdir ki, her evde mutlaka bir çalgı ve o evde muskişinas biri bulunurmuş.
    1 ...
  10. 64.
  11. elması ile tanınmış olan güzide ilimiz.
    0 ...
  12. 63.
  13. Şehrin girişinde şöyle bir yazı vardır;

    " bu şehri görmediyseniz henüz en güzelini görmediniz "

    gerçekten sonuna kadar haklılar. Orda bir senem geçti ve sehrin herşeyıne tam anlamıyla aşık oldum. Şehzadeler gezi yolunda yeşılırmak ,kral kaya mezarları ve harşena kalesı'nın manzarası mükemmeldir. Tarihi bayezit camii'si nin ambiyansı da müthiştir . Yatsı namazında ırmağın şırıltısıyla harika bır ortam olusur.

    Gezmedıysenız girisındekı yazı gıbı henuz bırsey görmemıssınız bana göre.
    2 ...
  14. 62.
  15. "amasya'nın bardağı biri olmazsa biri daha" diye bir sözü bulunan caanım memleketim. söylenirken o "bardağı" kısmı "bardaa" olarak telaffuz edilerek kafiye uydurmaya çalışılır.
    gidenin ardından üzülme, biri olmazsa biri olur tadında moral verici sözdür.
    2 ...
  16. 61.
  17. Barış Mançoya 'Dağlar dağlar' şarkısını yazdıran ilimizdir.
    2 ...
  18. 60.
  19. yüzevlerde mmmm diye bir market bulunan şehir. *
    1 ...
  20. 59.
  21. Ferhat ile şirin'in, strabon'un ,şehzadeler'in, velilerin ,kral kaya mezarlarının, tarihi konaklarının ,kalesinin ve de en önemli yeşilırmağın şehrin simgesi olduğu nadide ilimiz.
    1 ...
  22. 58.
  23. yaşanacak yer değil,en fazla turizm amacıyla gidilip 3-5 gün sonra dönülmeli.asosyaldir,pasiftir,tam bir emekli şehri.

    notum 3/10
    2 ...
  24. 57.
  25. kesinlikle potansiyelinin altında kalmış şehir. eskişehir'deki gibi bir atılım ile eskişehir'den güzel olabilecek şehir.
    4 ...
  26. 56.
  27. 55.
  28. 54.
  29. ilk çocukluk yıllarımın geçtigi. yıllar yıllar sonra gittigimde fark ettigim guzel şehir. ülkemin görülesi, gezilesi şehirlerinden biri. gece, yeşil ırmaga vuran ışıklar, ırmagın yanında tatlı tarihi evler, tepede amasya'ya selam verircesine kral mezarları...
    1 ...
  30. 53.
  31. ermenistan'Da da aynı adı taşıyan bir semt vardır.
    0 ...
  32. 52.
  33. o eski tarihi evleri sözüm ona kafe yapmışlar hep ama insanları oraya nasıl çektiklerini hala anlayamıyorum. bir iki tane eli ayağı düzgün olan var tabi ama genelde çok kötüler. unutmadan klasik olacak ama sigara yasakları oralara da uğramamış.
    0 ...
  34. 51.
  35. elması ile meşhur ilimiz.
    0 ...
  36. 50.
  37. gezilip görülecek bir çok yeri var. çakallar tepesi de bunlardan biridir. yüksekçe bir tepede bulunur. efil efil eser her zaman.
    0 ...
  38. 49.
  39. elmasıyla meşhur olmasına rağmen kiraz festivali yapılan dört senemi geçirdiğim hoş bir şehirdir.
    1 ...
  40. 48.
  41. yaklaşık dört saatlik izlenimlerin neticesinde "şirin bir şehir" kanaatine varılabilir. en güzel yerlerinden biri musiki cemiyetinin bulunduğu tarihi yapıdır ve orada bir dinleti fırsatı bulursanız tadından yenmez duygular yaşarsınız.

    ayrıca hayatımda ilk defa duyduğum elma götlü tabiriyle beni benden almıştır. vasiyetimdir, öldüğümde beni kral mezarlarına gömsünler.
    2 ...
  42. 47.
  43. 2006 da yazılan entrylere göre, kendi içersinde hayli değişiklik gösteren, modern çağa ayak uydurmak isteyen genç neslin soytarı olması falan filan. Müzik kültürü değişti, giyim kuşam değişti, davranışlar değişti. Bakıyorum da 2006 dan 2010 a kadar ne çok şey değişmiş. Oysa herkesin gelip görmesi gereken bir şehirken, 10 sene sonra kaçılası bir şehir haline getirecekler.
    0 ...
  44. 46.
  45. avuç içi kadar, ayaklı tarih kitabı gibi bir şehirdir amasya. her sokağında tozlu bir raftan çıkmış tarih kitabının sayfalarını görürsünüz. eski evler,medreseler,camiler,hamamlar ve daha bir çok tarihi eserle doludur. o kadar küçüktür ki herkes birbirini tanır. aynı kişiyle gün içinde 3 kere karşılaşmanız çok olağandır. gidilip görülmesi gereken, çok şirin bir şehirdir.

    not: çoğu insan amasya ve amasra'yı karıştırır. ancak aralarındaki mesafe de farklar da oldukça fazladır.
    2 ...
  46. 45.
  47. karadeniz bölgesinde yer alan, insanlarının karakteristik yapıları açısından, iç anadolu'ya gayet yakın, bir küçük şehirdir amasya. özellikle kral mezarları, şehrin içinden geçen yeşilırmak ve eski ewleri ile ünlüdür. etrafı dağlarla kaplıdır, koruma altındadır, sürekli bi rüzgar hasıldır.

    turizler ve askerler şehir esnaflarının geçim kaynaklarıdır.

    ayrıca ve son olarak, her amasya insanı kendini ombudsman sanmaktadır; iyi bir şey mi, kötü bir şey mi buna karar veremedim.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük