Çınarüstü isimli kafesi haricinde guzel bir kafesi olmayan, şehri ikiye ayıran ırmağı olan, trafiği iyi, yolları dar olan, şehir olarak boğucu olan, etrafı daglar tarafından kuşatılmış, elmasının o kadarda üstün bir niteliği olmayan, fakat bu kadar olumsuz özelliğine rağmen yardımsever zarif, kibar insanları olan sevimli şehirdir.
Bu şehre gezmek için gelecekseniz bunu ramazan ayına denk getirmeye çalışın derim. Ramazanda ayrı bi güzeldir şehzadeler şehri . Gelince de yıldırım bayezid camii'nde de bir sabah namazı kılarsınız inşallah gerçekten o caminin kendine has bir büyüsü , maneviyatı var.
manzara şehridir, gözünüz kolay kolay alışmaz. deniz manzarası gibi değildir yani... gün doğuşunda, batışında, gecesinde, ışıklar dağların arkasından türlü çeşit işler çevirir.
güzeldir, ırmak kenarında olan bir camisi var, o ayrıca güzeldir. kalesi güzeldir, elması güzeldir.
nehir kenarında restore edilen evlerdeki lokantalar güzeldir ve iyiki de yöre yemeklerini yapmaktadırlar.
15. piyade er eğitim tugayının olduğu güzel şehir. 2 ay cavuş talimgah taburunda deyim yerindeyse ebemin amına koymuşlardır zamanında. birden aklıma gelmiştir elma yerken. elması dünyaca ünlüdür.
edit: devrik cümleler.
bulunduğu yöre ve çevresindeki illere bakarsak gayet medeni bir şehirdir. küçük bir anadolu ili olduğu varsayımını göz önünde bulundurmak şartıyla tabii. dağların arasında kalmış ve gelişmeye müsait değildir. kral mezarları, ortasından geçen yeşilırmak, yalıboyu evleri, köklü bir tarihi, çınar ağaçları, temiz sokakları ile görülmeye değer bir şehirdir. içeri şehir diye tabir edilen eski yalıların olduğu sokakta arkadaşlarınızla gidip içki içilebilecek gayet güzel mekanları da vardır.
elmasıyla ve saat kulesiyle meşhurdur. saat kulesi bir numaralı buluşma yeridir. elmasıyla meşhurdur ama elmadan çok şeftali ve bamya ekimi yapılır. ** iki dağın arasına kurulmuş bir şehirdir gündüz sıcaklardan pek gezilesi bir yer değildir güzel bir dondurmacıda manzara izlemek, yaylalara çıkmak ve müzeleri gezmek dışında pek bir şey yapılamaz. geceleri şehir tamamiyle suret değiştirir masalsı bir yer olup çıkar şehrin her köşesi. aşkın tarifini yapar. aşık eder. iyi de bir maşuk olur. şehrin ortasından geçen ırmak sizi en hiddetli anınızda bile sakinleştirir "su akar yolunu bulur" der. Atatürk'ün bu şehirde bir evinin olduğunu bilmek bu yollarda yürümüş olduğunu hissetmek daha da sevdirir bu şehri. yemekleri her damağa hitap eder kemik üzerinde pişirilmiş yaprak sarma,haşhaşlı çörek, ayran aşı çorbası tarhanası bir başka olur simitleri apayrıdır başka hiçbir yerin simitlerine benzemez gevrek ve ince olur bir oturuşta on tane yedirtir. Tabi bu güzel memleketin çok büyük bir sorunu vardır. HiDROELEKTRiK SANTRALLERi. bu memleketin insanı iyidir hoştur ama pek umarsızdır, hes'e "dur" dersin kınarlar çünkü hes inşaatında çalışır köy ahalisi bu ırmak kuruyacak yarım metrelik sazanları nereden tutacaksınız dersin boş gözlerle bakarlar, maya fabrikası ırmağın da şehrin de içine etti zaten suyumuzu vermeyelim su bizimdir dersin kulak tıkarlar. artısıyla eksisiyle budur Amasya.
elmadır, ferhat ile şirin' dir, ferhat' ın deldiği dağlardır,su yollarıdır, kral mezarlarıdır, ortasından geçen yeşilırmak tır, yeşilırmak' ın kenarındaki ahşap evlerdir, amasya kongresi' dir, şehzadeler şehridir, beyazid paşa camidir, merzifon' dur, merzifon eşekleridir, merzifon' un faytonlarıdır*.
ferhat ile şirin ve elması ile ünlü bir şehir. Melankolik eski bir yapısı vardır, çokca tarihi eser, yer vardır gezilecek bir şehirdir ama yaşamak için fazla sıkıcıdır.
tek sineması dünyanın en cacık sineması olan şehir. beş sene sonra geri döndüm. ben değil ailem döndü daha doğrusu. baygınlıklar geçirmekteyim. uykusuz cuma günü geliyor arkadaş. ayrıca burdan amasya'nın güler yüzlü halkını tenzih ederim.
bünyesinde; ruh ve sinir hastalarının rehabilitasyonu için: bir osmanlı hükümdarınca vücuda getirtilmiş, su sesi ve musiki eşliğinde tedavi yapılan bir merkeze de ev sahipliği yapmakta, pek şirin bir memleket.
Amasya'ya gideceklerin başlıca gitmesi gereken yerler:
-şehzadeler gezi yolu
-kral kaya mezarları
-amasya kalesi(harşena)
-Ali Kaya (buraya kesin gidin derim manzarası mükemmeldir )
-Bayezid camii
-Pirler Parkı
-Hazeranlar konağı ve tarihi Amasya evleri
-Şehzadeler balmumundan yapılmış heykellerinin yer aldığı müze
-Amasya Müzesi
-Amasya Kent Ormanı (myo'nun hemen yukarısındadadır paraşütçülerin atlama alanıdır)
bir de eğer Amasya dışına çıkmaya vakit bulursanız Boraboy Gölü'nü görün derim enfes bir manzarası var.
Bu şehirde konserler de sıklaşmaya başlamıştır, özellikle Amasya Üniversitesi'nin açılmasıyla bahar şenlikleri kapsamında geçen sene ; Sıla, Kubat,Emre Aydın konserleri vardı. yine 12 Haziran'a doğru konserler ve çeşitlikli etkinlikler 12-22 haziran arasında devam eder. Bu etkinliklerde geçen sene Japon No tiyatrosu (tabi halk pek anlamasa da hoştu) , Ferhat göçer ve Leman sam konserleri vardı.
Kısaca hayat pek akıcı olmasa da yavaş yavaş siner insana Amasya'da....
osmanlı zamanında altın çağını yaşamış, özellikle de atamızın ölümünden sonra adeta köyleşmeye terkedilmiştir.
merzifon ilçesi hem ekonomik hem de sosyo kültürel olarak daha bir şehirdir.
(bkz: müze şehir)