Sabah sabah akla düşüp hüzünlendiren memleket. Amasya da özlenir mi gibisinden bi şeyler söylemeyin, vallayi özleniyo. Facebook kapak fotoğrafımı amasya evleri yapıcam az kaldı.
1975 yılı nüfusu 320.000 şimdiki nüfusu ise 360.000 olan şehirdir. türkiye'nin en çok göç veren şehirleri arasındadır. bu sebeple birçok şehirde amasyalı biriyle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. çevre illerden özellikle samsun'da çok amasyalı yaşar.
bir dönem şeker fabrikaları ve suluova'daki madenlerle türkiye'nin gözbebeği olabilecekken bir gram ileri gidememiştir. allah'ın merzifonlularını yıllardır milletvekili diye meclise gönderen ve sonra da memleketinden şikayetçi olan amasya halkı da buna müstehaktır.
amasya üniversitesi açılışından sonra hafiften bir öğrenci şehri kimliğine de bürünmüştür. askeri tugay sebebiyle baya da askerlik yapmaya gelen adam olur bu şirin şehre. şehir nüfusunda asker ve öğrencilerin yaygınlaşması bana 50.000 asker ve 40.000 üniversite öğrencisi ile baş eden kıbrıs'ı hatırlatmaktadır.
her şeye rağmen bu ülkenin en şirin, en yaşanılası illerinden biridir. yeşili, ırmağı, havası, kokusu bambaşkadır. emekli olduktan sonra yaşanmak istenecek bir şehirdir. yaşam şartları ağır değildir, kırsal ve kent birbirine yakındır. her köşesi tarih kokar. selçuklu'dan kalma camiide namaz kılar, osmanlı'dan kalma kütüphanede kitap okursun. köyde su içtiğin çeşme milattan önceki medeniyetten kalma bile olabilir. halkı da iyidir, başınıza uğursuz, bela bir olay gelme ihtimali düşüktür. dağlarında eskilerden kalma antika paralar, ok uçları ve hatta defineler bile bulunabilir. ne de olsa tarih kokan bir şehirdir amasya.
yağmur yağdıktan sonra hafif yüksek, dağlık bir yerde amasya'yı seyredeceksin, işte o zaman anlarsın bu şehrin güzelliğini.
gerek anadolu gerek osmanlı tarihi açısından sağlam geçmişinin yanı sıra türkiye cumhuriyeti açısından da önem arz eden bir şehirdir. (bkz: amasya genelgesi)
Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünün iç kesimlerinde yer alır. 5.520 km2lik yüzölçümü ile Türkiyenin en küçük 12 ilinden biridir. Doğu ve güneydoğusunda Tokat, batısında Çorum, kuzeyinde Samsun illeri bulunur.
Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından biridir. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuştur. Kentin bilinen en eski adı, söylendiği biçimi ile günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen Amasyadır.
ilk ismi amas olan antik bir lider tarafından kurulduğu söylenir. zamanla, isminin ameis olarak anıldığı da vakiidir. ayrıca, eski ahit'te öyküleri anlatılan israil'li amasya isimli bir kral da vardır.
Küçük hoş şehirdir. Memleketim ve doğduğumdan beri yaşadığım yer. Aslında merkezi tam emeklilerin yaşayacağı bir yer, sakin, küçük. Eğlence bekleyen gençler için -ben de dahil- üzücü bir şehir. Turistler için ise manzarası çok güzel bir yer.
kedisi meşhur olmayan ilimiz. kayıtlara geçmiş bir "amasya kedisi" yok. amasya da kedi var mı? illa ki vardır. ama yeterince tanıtamamışlar kendilerini dünyaya. yoksa onların da diğer yerlerin kedilerinden eksiği yok, niye olsun? sonuçta çok da zor değil yapacakları, miyavlıycaksın, kutulara giriceksin komik pozlar filan vericeksin. ama işte biz bilmiyoruz amasya daki kedilerin günlük hayatını. varsa yoksa elma, tamam elma da güzeldir ama, kedi de lazım kardeşim.